Amorfa arbustivă face parte din genul Amorpha (Salcâm mic). Creşte în tufe cu înălţimea medie de 1 metru, exemplarele vârstnice putând depăşi 3 metri, rar 5 – 6 metri. Înfloreşte în lunile mai, iunie şi iulie.
Rădăcina este dezvoltată puternic în adâncime, cu numeroase ramificaţii superficiale, constituindu-se într-un concurent redutabil pentru speciile cu care coexistă.
Tulpinile, dezvoltate multiplu de la bază, au ramuri lungi, curbate ascendent, formând o coroană rară, ceea ce determină din partea speciei o slabă protecţie a solului.
Lujerii sunt verzi-gălbui sau brun-verzui, glabri, cu lemn urât mirositor.
Mugurii sunt alterni, aşezaţi neregulat, suprapuşi câte 2-3, gâtuiţi la bază.
Are frunze imparipenat-compuse, de 15-25 cm. lungime, cu 11-25 foliole alungit eliptice, mucronate, având 2-4 cm. Înfrunzeşte în luna mai.
Florile sunt mici, albastre-violet, grupate în spice terminale dese, de 7-15 cm..
Fructele sunt reprezentate de păstăi unisperme, de 7-9 mm, curbate ca o semilună, indehiscente. Seminţele amorfei sunt foarte apreciate de unele specii avicole, cum este fazanul.
Este o specie rustică, naturalizată în zăvoaie, plantaţii de plopi eur-americani (Delta Dunării), taluzuri, devenind astfel subspontană.
Efecte asupra mediului
În timp, s-au constatat efecte negative asupra mediului, prin concurenţa făcută speciilor autohtone, ceea ce a condus chiar la eliminarea unora dintre acestea pe arealele afectate. Îndepărtarea tufărişului de amorfă din habitatele naturale invadate, în scopul regenerării acestora, este deosebit de dificilă, din cauza prolificităţii deosebite a speciei, presupunând, de asemenea, resurse financiare foarte mari.
Dr.Ing.Monica Daniela Mateescu
Director Executiv ARPM Craiova
Cons.Robert Georgescu
Comp.Proiecte-Relaţii Publice
ARPM Craiova
Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova îşi propune eradicarea Amorphei fruticosa la nivelul Regiunii 4 Sud-Vest Oltenia. În acest sens, agenţia va depune propunerea de proiect „Metode de eradicare pentru Amorpha fruticosa (Amorfa arbustivă) la nivelul Regiunii 4 SV Oltenia”, cu finanţare prin Instrumentul financiar pentru mediu LIFE+. Valoarea proiectului este estimată la aproximativ 1 milion de euro, cu perioadă de implementare 2012 – 2014.
Amorfa arbustivă (Amorpha fruticosa L.) este un arbust alohton invaziv, originar din sud-vestul Americii de Nord.
Aclimatizat în Europa ca arbust ornamental, amorfa arbustivă a fost utilizată ulterior pentru consolidarea taluzărilor şi a pantelor instabile, pentru realizarea gardurilor vii şi a perdelelor de protecţie contra vânturilor, în asociere cu specii de arbori. Nu prezintă pretenţii în ceea ce priveşte solul, crescând pe terenuri degradate, foarte sărace, uscate şi pe nisipuri. În timp, s-a constatat caracterul său agresiv-invaziv.