• Brasov Web
 • Webbanner Saci
 • WebbannercubeS2
 • 1

Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) și revista INFOMEDIU EUROPA vă invită să participați la CONFERINȚA NAȚIONALĂ “Managementul deșeurilor în anul 2021 – Obligații europene & Realități românești” – partea a-II-a, eveniment dedicat dezbaterilor între reprezentanții ADI, operatorilor de colectare, transport, sortare și administrare depozite/CMID, OIREP-uri, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, producători și importatori de tehnologii în domeniul tratării deșeurilor, precum și specialiști din domeniul serviciilor publice la nivel național.

România are peste 3200 de autorităţi locale, 9% dintre ele fiind de mici dimensiuni, iar 4% fiind municipalităţi cuprinzând circa 9 milioane de locuitori - aproximativ jumătate din populaţia României.  Comunităţile sunt confruntate cu o mare varietate de provocări financiare, legislative și evident de administrare SMID. Există o nevoie imediată de completare a infrastructurii de tratare a deșeurilor municipale, pentru toate categoriile: biodeșeuri, reciclabile, DEEE-uri, reziduale precum și deșeurile pentru voluminoase și de construcții.

Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), prin subiectele abordate își propune creşterea gradului de conştientizare referitor la necesitatea gestionării corecte a deșeurilor municipale, separarea la sursă și colectarea separată, fundamentarea și stabilirea costurilor de operare precum și gestionarea datelor și digitalizarea sistemelor de monitorizare a serviciilor.

Pentru Sistemul electronic de achiziții publice accesati - https://e-licitatie.ro:8881/su/direct-acquisition/catalog/item/102887923

Evenimentul se va desfășura in POIANA BRASOV, în perioada 16-18 iunie 2021 în sala de conferințe a Hotelului ANA SPORT.

Vă așteptăm cu drag,
Stere Cretu,
Redactor Sef

Sistemul Coca-Cola în România face încă un pas pentru a ajunge mai aproape de viziunea sa către o economie circulară. Compania a investit 2 milioane euro în fabrica din Timișoara și aduce tehnologia Keel Clip™ în România, înlocuind folia de plastic folosită pentru baxurile de doze cu un ambalaj colectiv din carton biodegradabil și reciclabil.

KeelClip™ este o soluție inovatoare și minimalistă de ambalaj colectiv din carton care va fi folosit pentru baxurile de doze Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes. KeelClip™ este un ambalaj ecologic, practic, complet reciclabil și biodegradabil. Materia primă pentru producția Keel Clip™ provine din surse sustenabile: carton reciclat sau provenit din păduri plantate special cu acest scop. Compania a început listarea produselor cu noul ambalaj la finalul lunii martie, iar tranziția completă către noul ambalaj colectiv din carton va fi finalizată până la finalul anului 2021. Impactul investiției se reflectă într-o scădere de 100 tone de plastic pus pe piață pentru anul 2021, urmând ca în anii următori această cifră să se dubleze. De asemenea, scade consumul de energie folosit în timpul producției cu 15%.

“Ne continuăm călătoria către a deveni „O companie pentru toți” într-o “lume fără deșeuri”, cu grijă față de nevoile consumatorilor și responsabilitate față de natură. Inovațiile la nivel de ambalaj sunt o zonă în care început să investim încă din 2014, când am lansat apele minerale naturale Dorna într-un ambalaj cu un conținut de 30% din plante. Am continuat apoi în 2019, cu lansarea portofoliu de ape minerale naturale în PET reciclat, iar în 2021, cu introducerea Keel Clip™, o alternativă de ambalaj colectiv care înlocuiește folia de plastic. Iar pentru că ne dorim ca #dupănoi să lăsăm o lume mai bună, eforturile noastre pentru diminuarea impactului asupra mediului înconjurător nu se opresc aici. Ne-am setat obiective ambițioase, iar inovația la nivel de ambalaj este unul din principalii piloni care ne va duce mai aproape de îndeplinirea acestora”, a spus Paris Nikolopoulos, Franchise Country Manager, Coca-Cola România.

“KeelClip™ este o tehnologie inovatoare și ne bucurăm să fim primii care introduc noul ambalaj pe piața din România. Comportamentul consumatorului se modifică, acesta recreează acasă experiențele din HoReCa. De aceea, ne-am concentrat pe livrarea în magazine a produselor în ambalaje mai mici care să răspundă nevoilor actuale de consum. Am investit astfel în ambalajul colectiv pentru doze Keel Clip™. Acesta are un aspect atractiv și este practic, oferind în plus beneficiul unui ambalaj biodegradabil, mai ușor de reciclat decât folia de plastic.”, a spus Jovan Radosavjlevic, General Manager Coca-Cola HBC România.

Obiectivul global al Coca-Cola este ca până în anul 2030 să recupereze echivalentul a 100% din cantitatea de ambalaje pusă pe piață. Obiectivul face parte din strategia companiei “O lume fără deșeuri”, iar în anul 2020, compania a recuperat 70% din ambalajele primare puse pe piață în vederea reciclării acestora.

Programul Active Citizens Fund România lansează 5 apeluri de proiecte în valoare totală de peste 9 milioane euro, pentru organizațiile neguvernamentale din România, ca parte a Granturilor SEE și Norvegiene 2014 - 2021.

Cele 5 apeluri de proiecte fac parte din Runda 2 de finanțare, ultima din cadrul programului, și contribuie la obiectivul general al Active Citizens Fund, acela de a sprijini și consolida societatea civilă și cetățenia activă și de a crește capacitatea grupurilor vulnerabile. În același timp, apelurile urmăresc consolidarea relațiilor bilaterale cu organizații din statele donatoare: Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Apelurile lansate astăzi acoperă o arie largă de domenii și activități, astfel:

 • Apel #2 - Educație și implicare civică
 • Apel #3 - Activism civic și advocacy
 • Apel #5 - Sprijin strategic pentru drepturile omului și tratament egal
 • Apel #7 - Acțiuni de advocacy pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile
 • Apel #8 - Dezvoltarea comunităților rurale interetnice

O atenție specială va fi acordată unor domenii considerate de importanță majoră în România: mediu și schimbări climatice; egalitate de gen și violență bazată pe gen; combaterea încălcării drepturilor omului și a discriminării romilor; creșterea capacității și incluziunea romilor.

Solicitanții eligibili sunt exclusiv organizațiile neguvernamentale și non-profit (ONG) înființate legal în România. Este puternic încurajat parteneriatul atât cu alte organizații neguvernamentale (care pot fi din același domeniu de activitate sau din alte domenii complementare), cât și cu alți stakeholderi (autorități locale sau centrale, companii, alte entități publice sau private). De asemenea, este încurajat parteneriatul cu entități din statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Bugetul total al celor 5 apeluri este de 9.333.591 euro. Finanțarea proiectelor se va acorda sub formă de grant (finanțare nerambursabilă), în urma unui proces de selecție. În cadrul acestei runde a programului sunt disponibile mai multe tipuri de granturi, cu valori cuprinse între 50.000 și 150.000 euro.

Procesul de aplicare se deschide pe 17 februarie 2021 și are loc loc exclusiv online, pe platforma https://finantaripublice.fdsc.ro până 20 aprilie 2021. Detalii suplimentare despre fiecare apel, precum și despre Active Citizens Fund sunt disponibile pe website-ul programului www.activecitizensfund.ro/apeluri. Pentru a ușura selectarea celui mai potrivit apel, Operatorul de Fond a realizat o hartă a apelurilor, disponibilă la www.activecitizensfund.ro/harta-apelurilor.

În martie - aprilie vor avea loc online o serie de sesiuni de informare pentru organizațiile interesate să aplice pentru finanțare, detalii despre acestea urmând a fi făcute publice pe canalele de comunicare ale programului.

Lansat în iunie 2019, programul Active Citizens Fund România deține cel mai mare buget pentru societatea civilă din cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, în valoare totală de 46.000.000 euro. Până în prezent au fost lansate 10 apeluri de proiecte care au totalizat peste 700 de aplicații, dintre care, până acum, au fost selectate pentru finanțare 135 proiecte în valoare de 22.929.347 euro. Cererea totală de finanțare din proiectele primite a fost de peste 100 milioane euro. Programul organizează periodic sesiuni de informare și diverse alte ateliere online pentru organizațiile interesate să aplice, acestea fiind comunicate atât pe www.activecitizensfund.ro, cât și pe www.facebook.com/acfromania. Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru  Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge.

 • 33.000 de elevi, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, din întreaga țară, au participat în 2020 la concursul de robotică NEXTLAB.TECH, organizat alături de BCR;
 • Participanții au fost de 10 ori mai mulți comparativ cu anul 2019, când numărul lor a fost de peste 3.000;
 • 400 de elevi au primit un roboțel gratuit de la sponsori sau au achiziționat un kit din resurse proprii.

 Cea de-a doua ediție a concursului național de robotică NEXTLAB.TECH, organizat de NEXTLAB.TECH împreună cu BCR, a avut 33.000 de participanți în anul 2020. Concursul reprezintă cea mai mare competiție de acest gen din România și este parte a programului Romania Tech Nation, înscris în calendarul Ministerului Educației și Cercetării. Elevii au fost coordonați de 1.598 de profesori implicați în proiect și împreună cu aceștia au rezolvat peste 560.000 de exerciții STEM. Concursul a fost organizat în două faze și, cu toate că inițial presupunea o componentă live, din cauza condițiilor impuse de pandemie, s-a desfășurat în totalitate în online. Prima fază a implicat lucrul cu roboți virtuali, iar în a doua etapă elevii au construit roboți fizici NEXTLAB.TECH, bazați pe tehnologia ARDUINO. Dintre cei 33.000 de elevi înscriși inițial, s-au calificat în faza a II-a a concursului 4.800 de elevi, iar dintre aceștia aproximativ 1.400 de elevi au primit un roboțel gratuit de la sponsori sau au achiziționat un kit din resurse proprii. La concurs au participat elevi din toată țara, iar cele trei școli aflate pe podium au fost Liceul Teoretic C.A. Rosetti din București, Centrul Județean de Excelență din Vaslui și Școala Ștefan cel Mare din Focșani. Un Top 250 al școlilor poate fi accesat aici.

 Nicoleta Deliu, Head of Communication Banca Comercială Română spune că: „Tehnologia și digitalizarea sunt șanse importante pentru România de a reduce diferențele față de țările mai prospere. Pentru asta avem nevoie, în primul rând, de forță de muncă, de oameni pregătiți și pasionați. NEXTLAB.TECH îi ajută pe copii să descopere programarea, oferind noțiuni teoretice, dar, mai ales, practice, prin care aceștia pot construi un roboțel. Faptul că văd un rezultat concret și au șansa să participe și într-o competiției națională, le dezvoltă pe deoparte abilitățile necesare, dar le și trezește pasiunea și curiozitatea pentru face și mai mult în această direcție; poate chiar pentru a-și propune să urmeze o profesie în acest domeniu. În România avem nevoie de copii pasionați să creeze de tehnologie, nu doar să o consume. Este șansa noastră pentru un viitor în care să fim creatori de valoare.”

 Concursul va continua și în 2021 și pe lângă cele două probe consacrate, va include și o probă de robotică creativă, bazată pe teme ecologice. Prototipul primului robot creativ ecologic va fi expus în cadrul expoziției NASA de la Cluj Napoca, începând cu februarie 2021. „Concursul de robotică NEXTLAB.TECH reprezintă o șansă pentru elevii care doresc să se pregătească pentru profesiile viitorului. În cadrul acestei inițiative, elevii au ocazia să învețe diferite noțiuni într-o manieră transdisciplinară, de la robotică, la programare și chiar digital storytelling. Deja suntem nerăbdători să ne apucăm de organizarea următoarei ediții, unde vor exista trei probe: line follower basic, line follower advanced și robotică creativă. Mulțumim Băncii Comerciale Române și celorlalți sponsori pentru sprijinul acordat” a declarat managerul proiectului, prof. univ. dr. Răzvan Bologa de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București.

 Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Banca Comercială Română este sponsor principal la nivel național al acestui program. Sprijinul logistic este oferit de start-up-ul NEXTLAB.TECH. Mediul de business este încurajat să să alăture acțiunii pentru a mări numărul elevilor care vor beneficia de un kit gratuit.    

Philips România face un pas mai departe pentru a crește nivelul de informare și educare a unui public cât mai larg despre calitatea aerului pe care îl respirăm și lansează, în acest an, programul educațional pentru copii „Descoperiri despre poluarea aerului pentru exploratori de 7 - 12 ani”.

 Programul se va desfășura prin cursuri live, în online, într-o etapă pilot, între 22 februarie și 22 martie 2021, pentru elevii din clasele I – VI din școli primare și gimnaziu din București. În luna aprilie, programul va fi extins și va avea un modul special pentru grupuri de copii de 7 – 12 ani înscriși individual de către părinți. Alături de traineri experimentați în programe educaționale din cadrul eematico și de invitați speciali, copiii cu vârste de la 7 la 12 ani vor descoperi prin învățare experiențială ce este poluarea aerului, cum se formează acasă sau în oraș, efectele pe care le are asupra sănătății noastre, a planetei și ce soluții sunt pentru a avea un aer curat, bun de respirat.

„În ultimii ani, am devenit cu toții mai conștienti cu privire la calitatea aerului pe care îl respirăm, ceea ce ne-am dorit în momentul în care am lansat prima rețea independentă de monitorizare a calității aerului. Acum avem acces la date în timp real și înțelegem care sunt efectele poluării asupra sănătății noastre. Suntem responsabili de formarea generațiilor tinere, să folosim datele la care avem acces și să îi ajutăm pe cei mici să înțeleagă ce este în aerul pe care îl respirăm acasă sau în oraș, ce este poluarea și cât de importantă este calitatea aerului pentru sănătate. Prin lansarea programului Descoperiri despre poluarea aerului pentru exploratori de 7 - 12 ani ne dorim să inspirăm generațiile tinere să aleagă un stil de viață sănătos prin educație timpurie”, spune Bianca Severin, Business Marketing Manager Home Care Philips România. La eematico, luăm joaca foarte în serios, așa că programul educațional va fi unul axat pe nevoile copiilor, cu multe experimente, explorare și traducerea proceselor și noțiunilor abstracte ale științei prin joacă. Copiii au nevoie de un limbaj apropiat lor, de un proces educațional interactiv în care să fie implicați constant, de activități diverse care să le mențină atenția, iar educația experiențială vine în sprijinul tuturor acestor aspecte. Prin acest program, ne așteptăm ca cei mici să învețe noțiunile de bază despre ce înseamnă poluarea aerului și să deprindă respectul pentru planetă, care este datoria noastră, a tuturor”, spune Ion Neculai, co-fondator eematico.

Programul „Descoperiri despre poluarea aerului pentru exploratori de 7 - 12 ani” se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

  Programul include un curs format din două lecții practice și interactive, de 45 de minute fiecare, organizate live, în online. Timp de 45 de minute, trainerii îi vor ajuta pe copii să devină conștienți de poluarea aerului și să identifice soluțiile pentru un aer mai curat, care pot fi aplicate individual sau la nivel de societate. 

 • Enel X, parte a industriei europene emergente a bateriilor, a participat la cel de-al doilea program european IPCEI cu proiecte legate de încărcătoare de mare putere (HPC) pentru vehiculele electrice echipate cu baterii, dezvoltare de software pentru a optimiza sistemele de stocare de mari dimensiuni și soluții de reciclare a bateriilor litiu-ion

 

Enel X, divizia de afaceri a Grupului Enel dedicată serviciilor energetice inovatoare, are undă verde de la Comisia Europeană pentru a dezvolta trei proiecte prezentate în cadrul celui de-al doilea program european IPCEI (Proiect Important de Interes European Comun), creat pentru a sprijini industria europeană a bateriilor, la care participă 42 de companii europene. Proiectele Enel X acoperă aplicații în domeniul mobilității electrice, al sistemelor de stocare de mari dimensiuni și al gestionării durabile a bateriilor cu litiu la sfârșitul duratei de viață a acestora..

 „Pe lângă faptul că aduce o contribuție importantă la decarbonizarea consumului, mobilitatea electrică reprezintă o oportunitate de a dezvolta industria italiană pentru producerea, dezvoltarea și reutilizarea bateriilor”, a declarat Francesco Venturini, CEO al Enel X. „Prin tehnologiile dezvoltate de Enel X, proiectele prezentate în cadrul celui de-al doilea program IPCEI reprezintă contribuția noastră la îmbunătățirea sustenabilității și eficienței sistemelor de stocare și la integrarea acestora în rețeaua electrică, încurajând un model de economie circulară care este în concordanță cu obiectivele Green Deal. Enel X este una dintre primele companii care se concentrează pe potențialul enorm pe care îl reprezintă dezvoltarea utilizării sistemelor de stocare, combinând tehnologia, sustenabilitatea privind mediul și eficiența."

 Mai exact, primul proiect este axat în principal pe mobilitatea electrică și implică finanțare pentru cercetarea industrială și dezvoltarea experimentală a infrastructurii de încărcare de mare putere integrată cu sistemele de stocare a energiei. Scopul este de a promova dezvoltarea de soluții de încărcare ultrarapide care să răspundă în mod proactiv la evoluțiile de pe piață, având acces la încărcătoare mai puternice, pentru a scurta timpii de reîncărcare, gestionând în același timp cerințele de echilibrare ale rețelei electrice de medie tensiune. Infrastructura de încărcare inovatoare, modulară și eficientă este proiectată să utilizeze curent continuu și va oferi modalități de a furniza servicii de rețea prin integrarea cu bateria. Tehnologiile Vehicle to Grid (V2G) și integrarea vehiculelor electrice în rețeaua electrică creează un cerc care sprijină o preluare  mai mare a surselor regenerabile de energie și decarbonizarea transportului în vederea unui viitor din ce în ce mai electrificat. Această soluție va sprijini implementarea de vehicule electrice și integrarea acestora în rețeaua electrică, ducând la minimizarea timpului de instalare a infrastructurii de încărcare și la reducerea costurilor sistemelor de stocare a energiei prin îmbunătățirea eficienței economice a locațiilor în cauză. În plus, utilizarea bateriilor refolosite în locații pilot va face posibilă dezvoltarea unei arhitecturi care nu este doar inovatoare, ci și pe deplin sustenabilă și în conformitate cu principiile economiei circulare. Enel X a prezentat, de asemenea, un proiect legat de dezvoltarea de software de optimizare pentru sisteme de stocare de dimensiuni industriale, care va dezvolta și modele de învățare automată pentru utilizarea bateriilor refolosite. Software-ul dezvoltat va face posibilă optimizarea dimensionării centralelor și a funcționării bateriilor respective, maximizând utilizarea energiei din surse regenerabile și aplicarea principiilor economiei circulare. Mai mult, Enel X va dezvolta și testa soluții industriale legate de logistică, transport și stocare, automatizarea proceselor de dezasamblare și reciclarea bateriilor atunci când vehiculele electrice, estimate la circa 60.000 tone / an până în 2030 numai în Italia, și marile sisteme de stocare pentru utilizare staționară ajung la sfârșitul vieții utile. Proiectul va fi dezvoltat în colaborare cu alte companii și organizații de cercetare care participă la IPCEI, inclusiv ENEA, organismul public de cercetare din Italia care coordonează Alianța Italiană pentru Baterii, care participă la activitățile europene de cercetare și dezvoltare pe baterii, și MIDAC, producător de baterii de top care va fi responsabil pentru dezvoltarea de aplicații industriale în cadrul proiectului. Această inițiativă pune bazele unei noi industrii naționale, sustenabile și competitive a bateriilor - o confirmare suplimentară a importanței și oportunităților pe care le reprezintă punerea în aplicare a circularității energetice.

 Enel X a participat anul trecut la primul IPCEI pentru baterii, la care au luat parte17 companii care operează în sector, cu un proiect aprobat de Comisia Europeană. Programele de baterii IPCEI vin după lansarea de către Comisia Europeană a Alianței Europene a Bateriilor în 2017 și adoptarea ulterioară, în mai 2018, a unui plan de acțiune strategic pentru promovarea dezvoltării unei industrii europene a bateriilor, având în vedere rolul cheie pe care îl joacă bateriile în tranziția energetică. Inițiativa promovează dezvoltarea unor tehnologii extrem de inovatoare și durabile pentru bateriile litiu-ion concepute pentru a-și extinde durata de viață, pentru a reduce timpul de încărcare și pentru a le face mai sigure și mai ecologice. Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii și mobilitate electrică. Compania este lider global în domeniul serviciilor energetice avansate, gestionând soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate de peste 6 GW la nivel global, o capacitate de stocare de circa 116 MW iar, în sectorul mobilității electrice, este jucător de top, cu circa 170.000 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

FEPRA International, una dintre organizațiile lider de transfer al responsabilității în domeniul ambalajelor, a aderat la principiile United Nations Global Compact Initiative, cea mai mare inițiativă civică din lume, care se concentrează pe principiile universale din domeniul drepturilor omului, standardele muncii, mediu și anticorupție.

 Prin această acțiune, FEPRA International se alătură miilor de companii care s-au angajat să respecte practici responsabile de business la nivel global și să susțină inițiativa în rezolvarea unora dintre cele mai importante probleme sociale, începând cu domeniul drepturilor omului, forței de muncă, mediului și schimbările climatice.

 „Fiind una dintre principalele companii din sectorul reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje din România, ne-am impus, de la an la an, să ne perfecționăm politicile de activitate, prin mecanisme sustenabile care să aibă impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Acțiunile noastre prioritare au urmărit, în permanență, dezvoltarea unor practici care să ajute, în mod real, la schimbarea comportamentului populației, indiferent de etnie, vârstă și poziționare geografică, atunci când vine vorba de colectarea separată a deșeurilor de ambalaje și educație ecologică. Am aplicat aceleași practici și prin încurajarea egalității de gen – prin suport oferit femeilor de a ni se alătura în companie sau în cazul efortului de a reduce amprenta de carbon – prin implementarea unui sistem de raportare digitalizat și transparent.

Altfel spus, prin activitatea noastră, încercăm să menținem o balanță între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economic, social și mediu. Așadar, privim cu bucurie aderarea la Inițiativa UN Global Compact, deoarece munca noastră va sta sub umbrela unui mecanism internațional care are capacitatea de a ne ghida în eforturile noastre prin care încercăm să creem o uniune între om și mediul înconjurător, dar și de a ne credita, pentru a ști că facem ceea ce știm noi mai bine în acest domeniu’’, a declarat Ionuț Georgescu, Director General FEPRA.

 UN Global Compact oferă sprijin și este un apel către companii pentru a-și armoniza operațiunile și strategiile cu cele zece principii universal acceptate în domeniile drepturilor omului, muncii, mediului și anticorupției și să ia măsuri în sprijinul obiectivelor ONU pentru problemele cuprinse în cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD). FEPRA International, prin natura activităților sale și a valorilor pe care le urmează, este una dintre principalele companii din România care se implică în rezolvarea problemelor locale de mediu, promovând politici sustenabile de mediu și beneficiile reciclării și ale unui consum sustenabil pentru trecerea către o economie circulară funcțională și o societate de consum responsabilă. Compania implementează periodic campanii de informare și educare pe teme de mediu pentru îmbunătățirea comportamentului de reciclare și reutilizare, ajungând la peste 1 milion de români. În același timp, FEPRA Internațional preia responsabilitatea pentru peste 200.000 de tone de ambalaje pe an, îndeplinind obiectivele de reciclare pentru peste 700 de clienți români. În calitate de Participant la inițiativă, vă sugerăm să vizitați FEPRA pe site-ul UN Global Compact și să aflați mai multe despre cele mai recente proiecte de sustenabilitate a mediului.

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2014-2021, Programul RO-Mediu, a lansat primul apel pentru propuneri de aplicații - ”Elaborarea planurilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipalități”, finanțat în cadrul Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021.

 Suma totală alocată din bugetul Programului RO-Mediu pentru schema de granturi mici „Elaborarea planurilor de atenuare și adaptare în municipalități” este de 1.000.000 Euro, reprezentând: 850.000 Euro (85%) - contribuția Mecanismului Financiar SEE 2014-2021, respectiv grant; 150.000 Euro (15%) - contribuția națională.  Prin schema de granturi mici pentru „Elaborarea planurilor de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipalități”, Programul RO-Mediu își propune creșterea capacităţii autorităţilor locale privind atenuarea și adaptarea la schimbările climatice. De asemenea, Programul RO-Mediu va consolida capacitatea entităților publice responsabile de implementarea și aplicarea legislației europene și a strategiilor privind protecția mediului, respectiv în domeniile: ecosisteme și biodiversitate, prin sprijinirea restaurării turbăriilor/zonelor umede, poluarea cu substanțe chimice și deșeuri periculoase, prin creșterea capacității de a aborda riscurile datorate poluării cu deșeuri, adaptarea la schimbările climatice, încurajând punerea în aplicare a planurilor de adaptare și atenuare, și  informații geografice integrate pentru mediu și UE (instrumente îmbunătățite de informare pentru decidenții responsabili).

 Orice entitate publică sau privată, comercială sau necomercială, precum și organizațiile neguvernamentale stabilite, ca persoane juridice, în Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) sau în statul beneficiar (România), pot fi beneficiari eligibili ai acestui apel, dacă îndeplinesc condițiile:

 • sunt înregistrate ca persoane juridice în România sau în unul din Statele Donatoare;
 • pot desfășura activități în domeniile de interes ale Programului RO-Mediu;
 • se încadrează în una din categoriile menționate.

 Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor: 29 martie 2021, ora 17:00, termen de înregistrare efectivă la sediul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din Bd. Libertății, Nr. 12, București, Sectorul 5, România. Solicitanților li se recomandă să nu aștepte până la acest moment pentru a depune aplicațiile de finanțare.  Data depunerii aplicației va fi considerată data confirmării de primire cu număr de înregistrare de la Operatorul de Program. Dacă aplicantul nu primește numărul de înregistrare, acesta are obligația de a contacta Operatorul de Program. Cererile de finanțare vor fi depuse la Operatorul de Program, în 1 exemplar în format letric, în limbile română și engleză și 1 copie electronică (format pdf pe CD / DVD etc.), însoțite de o scrisoare de înaintare datată și înregistrată în cadrul instituției/entității Solicitantului. În cazul în care există diferențe între versiunea în format letric și cea electronică, versiunea pe suport hârtie va prevala. De asemenea, în cazul în care sunt remarcate diferențe de conținut între versiunea letrică și cea electronică (informații lipsă, informații suplimentare, valori diferite etc.), Operatorul de Program poate decide respingerea proiectului! 

Informații suplimentare cu privire la apelul pentru propuneri de aplicații, datele de contact precum și documentele suport pot fi găsite/accesate pe website-ul dedicat, la adresa:

http://www.mmediu.ro/articol/lansarea-schemei-de-granturi-mici-sgs-1-elaborarea-planurilor-de-atenuare-si-adaptare-la-schimbarile-climatice-in-municipalitati-launch-of-the-small-grants-scheme-sgs-1-development-of-adaptation-and-mitigation-plans-in-municipalities/3925

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a avut o întâlnire de lucru online, cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, cu primari și reprezentanți ai primăriilor din cele șase sectoare ale Bucureștiului – Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și city managerii sectoarelor 4 și 5. Principalele probleme abordate în  cadrul întrunirii de lucru au fost calitatea aerului din București,  gestionarea deșeurilor și colaborarea între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Primăria Generală a Capitalei și primăriile de sector.

„Bucureștiul trebuie să devină un oraș smart, iar asta însemnă în primul rând un oraș sănătos, în care regulile de mediu sunt respectate. De aceea, trebuie să acționăm ferm împreună, indiferent că vorbim despre poluarea aerului sau despre managementul deșeurilor, principalele probleme ale Capitalei. Sunt convins că putem avea rezultate în acest sens doar printr-o viziune comună între noi, autoritatea care reglementează protecția mediului din România și dumneavoastră, cei care puteți implementa măsuri concrete și cu efecte cuantificabile în viața comunității bucureștene. Ministerul Mediului este pregătit să-și asume rolul de catalizator al acestor măsuri care, pe de-o parte, să reinstaureze regulile de mediu în Capitală, iar pe de altă parte, să pună capăt procedurilor de infringement pe care Bucureștiul le are în relația cu Comisia Europeană. Anul acesta e nevoie de asumarea unor măsuri pe toate planurile: de la traficul auto, cea mai mare sursă de poluare în București, la autorizarea și monitorizarea lucrărilor din construcții și activitățile industriale și până la măsuri care să vizeze încălzirea rezidențială din Capitală, care în sezonul de iarnă provoacă an de an episoade ale creșterilor concentrațiilor de poluanți în aer”, a spus ministrul Barna Tánczos.

În privința poluării aerului din București s-a stabilit ca până la elaborarea de Primăria Generală a Capitalei a noului Plan de Îmbunătățire a Calității Aerului, PMB împreună cu primăriile de sector să conceapă un Plan provizoriu de măsuri care să poată fi implementate imediat pentru reducerea concentrațiilor de poluanți din aerul Capitalei.

Cât privește managementul deșeurilor, participanții la întâlnire au convenit ca în următoarea săptămână să fie organizate echipe mixte de control între comisarii de mediu, reprezentanți ai poliției locale și ai Poliției Române. Acestea vor acționa începând cu 1 februarie 2021 împotriva tuturor celor care depozitează ilegal deșeuri.

„Vom avea  echipe de control în fiecare sector în parte. Acestea vor acționa ferm împotriva tuturor celor care vor fi prinși că depozitează ilegal deșeuri și se vor alege, dincolo de amenzi, inclusiv cu confiscarea autoturismului implicat în acțiunea ilegală. Aceste echipe de control, pe care le vom organiza prin colaborarea între Garda Națională de Mediu și reprezentanții poliției locale, vor fi în teren până când toată lumea va înțelege că deșeurile au reguli clare de depozitare și că organele de control urmăresc îndeaproape respectarea legii. În paralel cu aceste acțiuni, PMB împreună cu primăriile de sector vor trebui să se decidă în privința strategiei de dezvoltare de noi platforme de depozitare a deșeurilor în Capitală. Mă bucur că astăzi am avut o întâlnire fructuoasă și le mulțumesc primarilor și celorlalți participanți pentru asumarea unei viziuni comune, cu măsuri concrete și ușor cuantificabile”, a mai spus ministrul Barna Tánczos.

  La finalul întâlnirii, participanții au căzut de comun acord, la propunerea ministrului mediului, apelor și pădurilor, să organizeze două întâlniri pe lună, în vederea eficientizării acțiunilor pentru București. Totodată, vor fi organizate echipe tehnice comune pe trei subiecte majore – deșeuri, calitatea aerului și control – care vor elabora măsuri și soluții în urma celor convenite în întâlnirile la nivel de demnitari.

Ulterior videoconferinței, ministrul Barna Tánczos a avut o întrevedere cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, la sediul MMAP. Au fost abordate aceleași teme – managementul deșeurilor și calitatea aerului – doamna primar achiesând la cele convenite în cadrul întâlnirii din prima parte a zilei.

În contextul pandemiei cauzate de virusul COVID-19, stăm izolaţi cu gândul că vom scăpa de această criza sanitară fără precedent, dar ne gândim cu îngrijorare cum vom depăși criza economică, deja declanșată la nivel mondial.

Ceea ce știm în acest moment este că economia mondială se va modifica, efectul de globalizare se va restrânge, iar consumatorii finali vor fi mai atenţi la deciziile pe care le iau, după ce vor fi trecut prin această experienţă marcantă.

 Această situaţie se suprapune în România cu un an 2020 decisiv, în care noi prevederi legislative intră în vigoare, licenţa de operare a unor organizaţii de transfer de responsabilitate (OTR-uri) de pe piaţa deșeurilor de echipamente electrice și electronice ajunge la finalul perioadei de valabilitate, o nouă licenţă fiind nevoie să fie emisă de autorităţile competente.

 Ce urmează?

Atunci când cei mai mulţi cetăţeni sunt izolaţi, cele mai multe business-uri sunt închise, iar puterea de cumpărare este în scădere, oamenii concentrându-se doar pe produse de necesitate imediată: mâncare, medicamente, etc. Așa cum reiese din majoritatea analizelor de impact, această perioadă se va încheia doar odată cu instituirea aşa-numitei imunităţi de grup.  O veste relativ bună vine de la comercianţii online, care ne anunţă că vânzările se menţin sau chiar au crescut, domeniul IT&C fiind liderul, înregistrând o creștere cu peste 30%. Comenzile de echipamente electrocasnice, televizoare și laptopuri au crescut exponenţial in această perioadă. Problema cea mai mare însă este dată de faptul că utilizatorii finali nu au obiceiul de a scoate din casă un electrocasnic în momentul în care cumpără unul nou. Din acest motiv, activitatea firmelor de colectare, de transport și de tratare este aproape zero, în condiţiile în care costurile fixe și de personal sunt la fel ca în toate industriile din România. Ceea ce consolidează și mai mult crezul că, dacă vrem să păstrăm industria de management a DEEE din România, oricât de mică, așa cum este acum, este nevoie de un program de ajutor similar celorlalte IMM-uri din România. Perioada în care economia reîncepe activitatea va fi una afectată serios de noi provocări și riscuri care nu au fost luate în considerare înainte de pandemie. Încetarea stării de urgenţă și revenirea la normal vor da un sentiment de liniște consumatorilor finali, care vor începe să reconsidere priorităţile vieţii, protecţia sănătăţii și a mediului înconjurător. Având însă în vedere controversele care circulă deja despre dimensiunea reculului economic, sunt necesare programe care să sprijine repornirea industriei DEEE.

 Mai jos câteva exemple:


Program de eficientizare energetică a electrocasnicelor - consumatorii trebuie să fie susţinuţi să își înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele noi, eficiente din punct de vedere energetic, cu obligaţia de a preda aceste echipamente vechi în regim unu la unu. Sursa de finanţare pentru produsele noi trebuie să fie din bugetul statului și/sau AFM, având în vedere faptul că UE acceptă măsuri speciale și aici mă refer la posibilitatea de a acorda ajutor de stat pentru industrie, iar serviciile pentru produsele vechi (DEEE) trebuie să fie susţinute de către OTR-uri. Astfel, sunt sprijiniţi atât producătorii de produse noi, cât și managementul DEEE.

Implementarea programelor de economie circulară - cu garanţii de la stat pentru societăţile care organizează astfel de sisteme. Producătorii, împreună cu societăţi de service și firme de colectare și tratare, oferă utilizatorilor finali posibilitatea de a închiria echipamente electrocasnice, pe o perioadă limitată de timp, fără avans și garanţii. Statul trebuie să susţină această formă de creditare. Având un efort financiar mic, de exemplu 70 RON/lună timp de 36 de luni, fără avans, mulţi utilizatori casnici vor putea să își înlocuiască produsele electrocasnice vechi, iar volumul de DEEE să crească în piaţă.

Introducerea obligaţiei pentru industria de retail de a vinde în sistem take-back. Astfel, volumul de DEEE va crește și firmele care prestează serviciile pentru managementul DEEE vor avea activitatea în creștere. Pe lângă aceste proiecte, este foarte important să se clarifice cadrul legal al domeniului de activitate în baza unui dialog constant cu toate părţile implicate în proces. O mai mare transparenţă, la toate nivelurile, este necesară pentru a facilita luarea unor decizii bazate pe informaţii reale din piaţă. Deși se așteaptă și un al treilea val de îmbolnăviri, nivelul ar trebui să fie foarte redus, iar soluţii pentru tratarea cazurilor COVID-19 să fie disponibile la acel moment. În aceste condiţii, toţi actorii economici ar trebui să funcţioneze la capacitate 100%, iar cadrul legal să fie modificat/adaptat realităţii din piaţă, tocmai pentru a oferi un sprijin real tuturor actorilor implicaţi în managementul DEEE. În aceste condiţii, o analiză a capacităţii pieţei de tratare din România trebuie să fie făcută de către toţi operatorii împreună cu reprezentanţii autorităţilor. Pentru creșterea acestei capacităţi, programe de susţinere a investiţiilor pentru noi facilităţi de colectare și de tratare trebuie să fie făcute cu ajutorul AFM și a altor surse de finanţare nerambursabile. În condiţii de normalitate, sperăm că se vor reduce dezechilibrele existente în piaţă, prin creșterea valorii timbrului verde, care acum este la un nivel similar cu cel din anii 2010, permiţand astfel să se platească un preţ corect pentru serviciile prestate de toate societăţile comerciale, care colectează, transportă și tratează DEEE.
Pagina 1 din 160

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55