Imprimă această pagină
Joi, 08 Septembrie 2011 01:02

Apel la responsabilitate!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acest proiect contrazice nu numai legislaţia de mediu a Uniunii Europene, dar şi principiile de bază si standardele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, iar România ar trebui să mai aducă şi exemple bune şi nu să continue să încalce reguli.

E posibil ca înalţi demnitari străini, cum este prinţul Charles, să preţuiască Transilvania considerând-o „comoară naţională” şi „cel mai bun export” al României, iar noi să tratăm acest proiect strict din prisma potenţialelor resurse financiare?

Din păcate milităm degeaba pentru că deciziile la nivel înalt probabil că s-au luat deja. Important este să conştientizăm dacă merită acest sacrificiu al naturii şi să nu răspundem cu „asta e” atunci când se aduce în discuţie subiectul Roşia Montana.

Atracţia aurului este foarte mare şi poate face din om neom sau ne poate transforma în sclavi ai banilor foarte uşor. Investitorii de la Roşia Montană nu au decât un singur obiectiv, acela de a extrage aur cu orice preţ. Poate că şi România are nevoie de resurse financiare, dar nu cu orice preţ. Ne dorim aur în schimbul unui mediu poluat şi a strămutării a 2.156 de români?

În dosarul Roşia Montană benefiicile sunt clar ale investitorului, compania canadiană Gabriel Resources Ltd., şi nu ale Statului Român şi ale comunităţii din zonă. Locurile de muncă create sunt principalul argument în favoarea acestui proiect, dar acesta nu este decât un strop de sare în ochi pentru a nu vedea cu adevărat substratul, adică efectele colaterale negative. Exploatarea la suprafaţă va produce o degradare semnificativă a mediului natural, iar poluarea aerului, apelor si solului din zonă, produsă de mijloacele tehnice de exploatare la suprafaţă si de transportul masiv a unor cantităţi uriaşe de minereu şi material steril nu poate fi ignorată.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46