• Brasov Web
  • Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Joi, 17 Decembrie 2020 19:12

Criza COVID-19 schimbă într-un mod neașteptat piaţa de deșeuri electrice și electronice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În contextul pandemiei cauzate de virusul COVID-19, stăm izolaţi cu gândul că vom scăpa de această criza sanitară fără precedent, dar ne gândim cu îngrijorare cum vom depăși criza economică, deja declanșată la nivel mondial.

Ceea ce știm în acest moment este că economia mondială se va modifica, efectul de globalizare se va restrânge, iar consumatorii finali vor fi mai atenţi la deciziile pe care le iau, după ce vor fi trecut prin această experienţă marcantă.

 Această situaţie se suprapune în România cu un an 2020 decisiv, în care noi prevederi legislative intră în vigoare, licenţa de operare a unor organizaţii de transfer de responsabilitate (OTR-uri) de pe piaţa deșeurilor de echipamente electrice și electronice ajunge la finalul perioadei de valabilitate, o nouă licenţă fiind nevoie să fie emisă de autorităţile competente.

 Ce urmează?

Atunci când cei mai mulţi cetăţeni sunt izolaţi, cele mai multe business-uri sunt închise, iar puterea de cumpărare este în scădere, oamenii concentrându-se doar pe produse de necesitate imediată: mâncare, medicamente, etc. Așa cum reiese din majoritatea analizelor de impact, această perioadă se va încheia doar odată cu instituirea aşa-numitei imunităţi de grup.  O veste relativ bună vine de la comercianţii online, care ne anunţă că vânzările se menţin sau chiar au crescut, domeniul IT&C fiind liderul, înregistrând o creștere cu peste 30%. Comenzile de echipamente electrocasnice, televizoare și laptopuri au crescut exponenţial in această perioadă. Problema cea mai mare însă este dată de faptul că utilizatorii finali nu au obiceiul de a scoate din casă un electrocasnic în momentul în care cumpără unul nou. Din acest motiv, activitatea firmelor de colectare, de transport și de tratare este aproape zero, în condiţiile în care costurile fixe și de personal sunt la fel ca în toate industriile din România. Ceea ce consolidează și mai mult crezul că, dacă vrem să păstrăm industria de management a DEEE din România, oricât de mică, așa cum este acum, este nevoie de un program de ajutor similar celorlalte IMM-uri din România. Perioada în care economia reîncepe activitatea va fi una afectată serios de noi provocări și riscuri care nu au fost luate în considerare înainte de pandemie. Încetarea stării de urgenţă și revenirea la normal vor da un sentiment de liniște consumatorilor finali, care vor începe să reconsidere priorităţile vieţii, protecţia sănătăţii și a mediului înconjurător. Având însă în vedere controversele care circulă deja despre dimensiunea reculului economic, sunt necesare programe care să sprijine repornirea industriei DEEE.

 Mai jos câteva exemple:


Program de eficientizare energetică a electrocasnicelor - consumatorii trebuie să fie susţinuţi să își înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele noi, eficiente din punct de vedere energetic, cu obligaţia de a preda aceste echipamente vechi în regim unu la unu. Sursa de finanţare pentru produsele noi trebuie să fie din bugetul statului și/sau AFM, având în vedere faptul că UE acceptă măsuri speciale și aici mă refer la posibilitatea de a acorda ajutor de stat pentru industrie, iar serviciile pentru produsele vechi (DEEE) trebuie să fie susţinute de către OTR-uri. Astfel, sunt sprijiniţi atât producătorii de produse noi, cât și managementul DEEE.

Implementarea programelor de economie circulară - cu garanţii de la stat pentru societăţile care organizează astfel de sisteme. Producătorii, împreună cu societăţi de service și firme de colectare și tratare, oferă utilizatorilor finali posibilitatea de a închiria echipamente electrocasnice, pe o perioadă limitată de timp, fără avans și garanţii. Statul trebuie să susţină această formă de creditare. Având un efort financiar mic, de exemplu 70 RON/lună timp de 36 de luni, fără avans, mulţi utilizatori casnici vor putea să își înlocuiască produsele electrocasnice vechi, iar volumul de DEEE să crească în piaţă.

Introducerea obligaţiei pentru industria de retail de a vinde în sistem take-back. Astfel, volumul de DEEE va crește și firmele care prestează serviciile pentru managementul DEEE vor avea activitatea în creștere. Pe lângă aceste proiecte, este foarte important să se clarifice cadrul legal al domeniului de activitate în baza unui dialog constant cu toate părţile implicate în proces. O mai mare transparenţă, la toate nivelurile, este necesară pentru a facilita luarea unor decizii bazate pe informaţii reale din piaţă. Deși se așteaptă și un al treilea val de îmbolnăviri, nivelul ar trebui să fie foarte redus, iar soluţii pentru tratarea cazurilor COVID-19 să fie disponibile la acel moment. În aceste condiţii, toţi actorii economici ar trebui să funcţioneze la capacitate 100%, iar cadrul legal să fie modificat/adaptat realităţii din piaţă, tocmai pentru a oferi un sprijin real tuturor actorilor implicaţi în managementul DEEE. În aceste condiţii, o analiză a capacităţii pieţei de tratare din România trebuie să fie făcută de către toţi operatorii împreună cu reprezentanţii autorităţilor. Pentru creșterea acestei capacităţi, programe de susţinere a investiţiilor pentru noi facilităţi de colectare și de tratare trebuie să fie făcute cu ajutorul AFM și a altor surse de finanţare nerambursabile. În condiţii de normalitate, sperăm că se vor reduce dezechilibrele existente în piaţă, prin creșterea valorii timbrului verde, care acum este la un nivel similar cu cel din anii 2010, permiţand astfel să se platească un preţ corect pentru serviciile prestate de toate societăţile comerciale, care colectează, transportă și tratează DEEE.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55