• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Sâmbătă, 11 Martie 2017 21:19

ONU: folosirea intensivă de pesticide pentru a hrăni planeta este un mit

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pesticidele nu sunt o condiție esențială pentru agricultura globală intens industrializată, potrivit celui mai recent raport al ONU. Concluzia a fost prezentată de experți în alimentație și în managementul deșeurilor periculoase în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Raportul cuprinde consecințele negative pe care folosirea pesticidelor le au asupra sănătății umane, asupra mediului înconjurător și asupra societății. Experții estimează că aceste substanțe sunt cauza pentru care 200.000 de oameni mor în fiecare an „prin otrăvire acută”. În plus, 99% dintre aceste decese se înregistrează în țările în curs de dezvoltare. De obicei, țările din această categorie sunt caracterizate de reglementări mai slabe, care nu sunt aplicate, în domeniul sănătății, mediului și a siguranței populației.

Mitul pesticidelor „necesare”

Pe de-o parte, există voci care spun că pesticidele sunt indispensabile pentru agricultura intensivă. Argumentele susținătorilor acestui model de agricultură sunt următoarele: – o producție mai mare de hrană, care să fie disponibilă într-un timp scurt pentru o populație aflată în creștere, necesită folosirea pesticidelor.

Pe de altă parte, autorii raportului afirmă că fără pesticide sau cu folosirea lor redusă, se poate ca, pe termen lung, să fie produsă destulă mâncare sănătoasă pentru o populație numeroasă.

„Soluția implică o abordare holistică în favoarea unei hrane din producția căreia să fie excluse pesticidele periculoase. Totodată, este nevoie de impunerea unui regulament eficient centrat pe drepturile omului și combinat cu o tranziție către agricultura sustenabilă”, se arată în raport.

Impactul pesticidelor asupra mediului înconjurător

Potrivit raportului, pesticidele pot persista în mediul înconjurător decenii la rând și reprezintă un pericol global pentru întreg sistemul ecologic de care depinde producția mâncării. În China, susțin experții, în urma unui raport al guvernului chinez, 26 de milioane de hectare de terenuri agricole au fost contaminate cu pesticide. Contaminarea avea valori cuprinse între moderat și sever. Din această cauză, aproximativ 20% din aceste terenuri nu mai pot fi cultivate.

În plus, argumentează autorii raportului, contaminarea apei poate fi la fel de gravă. Ei dau exemplul Guatemalei, unde râul Pasión a fost intoxicat cu pesticide folosite pe plantațiile de palmieri din care se fabrică uleiul de palmier. În urma contaminării, au fost afectate 23 de specii de pești și alte mii au fost uciși. În final, 12.000 de oameni din 14 comunități au rămas fără hrană. 

De asemenea, experții atrag atenția că 60% din pesticidele folosite astăzi sunt pesticide sistemice.  Acest tip de pesticide sunt folosite mai ales în cultivarea de soia, porumb și arahide. Nu în ultimul rând, mai spun ei, culturile pot fi modificate genetic pentru a produce singure pesticide. Susținătorii acestor măsuri afirmă că prin eliminarea pesticidelor lichide, care se aplică prin pulverizare, scade considerabil riscul pentru fermierii care intră în contact cu soluțiile.

 

 

 

 

Mai multe informații regăsiți pe sursa:

www.green-report.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: