• 1
  • 2
  • 3
Sâmbătă, 11 Martie 2017 21:06

ONG-urile cer garanție pe PET și pe doze de aluminiu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un grup format din 4 ONG-uri solicită Ministerului Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor și comisarului european responsabil de mediu să introducă în România un „sistem-depozit” pentru PET-uri și doze de aluminiu. Prin intermediul acestuia, s-ar încuraja, susțin ei, „trecerea la ambajale reutilizabile și integrarea într-o economie circulară”.

Inițiatoarea petiției, Ioana Tănase, este una dintre persoanele din spatele proiectului ALTERNATIVE (proiect care oferă o alternativă la pungile de plastic, prin confecționarea de săculeți reutilizabili). Demersul de a lupta împotriva plasticului de unică folosință nu este așadar unul nou pentru româncă.

Aceasta a creat petiția pe platforma declic.ro, în încercarea de a stimula colectarea și reciclarea PET-urilor și a dozelor de aluminiu.

„Germania, Olanda și țările scandinave au găsit o soluție simplă și eficientă la problemele de mediu cauzate de PET-uri și doze de aluminiu: o garanție monetară. Acest depozit de bani pe care fiecare cetățean îl primește la returnarea PET-urilor și dozelor de aluminiu a dus la implicarea directă și responsabilizarea cetățenilor și a firmelor producătoare, vânzarea și colectarea acestor deșeuri luând o formă circulară, în care materialele sunt refolosite la crearea de noi produse.”

Pentru implementarea sistemului-depozit, Ioana Tănase propune mai multe variante: „trecerea la ambalaje reutilizabile”, „încheierea de colaborări cu firme reciclatoare care le colectează, le prelucrează și le transformă în materie primă sau alte produse” sau „plătirea unei taxe către MMAP, prin care acesta din urma va gestiona respectivele deșeuri”.

 

 

 

 

SURSA: www.green-report.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: