• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Marți, 07 Februarie 2017 22:34

ACUMULĂRILE DE GHEAȚĂ PE RÂURILE DIN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD PROVOACĂ INUNDAȚII

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) informează că, la această oră, formațiunile de gheață de pe râul Someșul Mare, în apropiere de localitatea Valea Mare (jud. Bistrița-Năsăud), s-au blocat pe o lungime de 300 m și inundă terenurile agricole din zonă.

Echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud s-au deplasat la fața locului și intervin pentru dislocarea aglomerărilor de gheaţă, în vederea deblocării cursurilor de apă şi pentru asigurarea secţiunii de scurgere. Prioritatea este limitarea, pe cât posibil, a pagubelor produse de inundații. Ne așteptăm ca, în perioada următoare, să mai apară astfel de fenomene și vom interveni punctual, în funcție de situație”, a declarat Adriana PETCU, ministrul Apelor și Pădurilor.

 

 

Un caz similar a fost raportat și în județul Suceava, pe râul Dorna (stația Dorna Cândreni). Aici aglomerarea de ghețuri are o lungime de 500 m, însă deocamdată apa curge printre aglomerările de ghețuri, fără a exista o acumulare în amonte.

În prezent, 2 județe se află sub avertizare hidrologică COD PORTOCALIU (Maramureș și Satu Mare), în timp ce avertizarea COD GALBEN vizează 6 județe: Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe majoritatea râurilor din județele Maramureș și Satu Mare, dar și pe unele râuri din județele Bistrița-Năsăud și Bihor.

Cotele de inundație sunt depășite la mai multe stații hidrometrice pe pe râurile Tisa, Rușcova, Iza și Someșul Mare.

În această dimineață, hidrologii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) au actualizat avertizarea COD PORTOCALIU pentru bazinul hidrografic Someşul Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde se pot înregistra depășiri ale cotelor de inundație. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce, cu probabilitate mai mare, pe unele râuri din bazinul mijlociu al râului Someşul Mare, în intervalul 04.02.2017, ora 14:00 – 04.02.2017, ora 18:00.

În perioada următoare, debitele vor fi în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş şi in general staționare pe celelalte râuri.

Potrivit specialiștilor INHGA, așteptăm creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE şi ale COTELOR DE INUNDAŢIE şi creşteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu din cauza influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă se pot produce pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş şi bazinele superioare şi mijlocii ale Someşului Mare, Crasnei, Barcăului, Crişului Repede şi Crişului Negru.

Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe majoritatea râurilor din țară, vor fi în diminuare și restrângere pe râurile din vestul şi centrul țării, iar pe celelalte râuri se vor menține fără modificări importante.

Se vor menține aglomerǎrile de gheţuri formate anterior pe Someș şi Bistriţa (amonte acumularea Izvoru Muntelui).

 

Sursă:comunicat de presă Ministerul Mediului și al Pădurilor, Direcția de Comunicare

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: