• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 07 Februarie 2017 22:11

Mobilizarea Administrației Naționale „Apele Române″ asupra efectelor generate de fenomenele de iarnă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

În perioada 2 - 5 februarie 2017, fenomenele de iarnă, blocajele de ghețuri (zăpoare) formate pe cursurile de apă, au creat probleme deosebite pe mai multe sectoare din bazinele hidrografice Crișuri, Someș-Tisa, Siretul Superior, Mureșul Superior, Arieș și Jiul Superior.

 Astfel, în Bazinul Hidrografic Crișuri s-au format blocaje pe: râurile Crișul Repede, în zona localităților Ciucea, Negreni și Valea Drăganului, pe râul Crișul Negru, Valea Finiș, pe  Valea Topa, în zona localităților Finiș și Dobrești, pe râul Crișul Alb și Valea Vata, în localitatea Vata de Jos, și pod Ociu, pe râul Barcău, Valea Bistra, în zona localităților Bistra, Popești și Marca.

În momentul de față, în urma deplasării formațiunilor de gheață, în comuna Dieci-Pescari, s-au format zăpoare, creând barări ale cursurilor de apă pe mai multe sectoare. În teren s-au deplasat specialiști din cadrul SHI Crișul Alb.

 

 În Bazinul Hidrografic Someș -Tisa, în intervalul menționat, au fost semnalate probleme deosebite pe râul Someș, în județul Sălaj, localitatea Chizeni, unde au fost inundate din cauza blocajelor de ghețuri cca. 15 gospodării. Alte blocaje de ghețuri s-au format, în județul Sălaj, în zona localităților Fodora, Rus, Ciocmani, Turbuta și Rona, unde datorită aportului de debit suplimentar s-au degajat fără intervenții suplimentare.

În județul Cluj, pe cursul de apă Someș, în localitatea Mica, s-a format un zăpor la Barajul de Priză Mică. S-a interventit pentru deblocare cu o formație de intervenție, un bluldoexcavator și 400 de saci.

Situații deosebite au fost semnalate, în județul Satu – Mare, pe pârâul Târna Mare, comuna Târna Mare, pârâul Turt, localitatea Turt,  pe râul Tur, în localitatea Negrești Oaș și pe râul Someș, în secțiunea Dara.

În județul Maramureș, pe cursurile de apă Iza și Mara, au fost făcute intervenții mecanizate pentru deblocarea cursurilor de apă, la Vadul Izei.

În județul Bistrița - Năsăud, pe cursurile de apă Salauta și Telcișor au fost semnalate și s-a intervenit pentru reducerea efectelor produse de aglomerările de ghețuri, în localitățile Fiad, Coșbuc, Salva, Zagra și Rebra.

 În Bazinul Hidrografic Siret au fost semnalate probleme deosebite, pe râurile  Bistrița și Dorna, în special în localitatea Vatra Dornei,  unde s-au format zăpoare și aglomerări de ghețuri ce au afectat locuințele din această localitate.

 

Intrucât intervenția mecanizată este deosebit de dificilă din cauza accesului, împreună cu IJSU Suceava și CLSU Vatra Dornei, s-au folosit cca. 6.500 de saci pentru protecții cu caracter punctual în cazul locuințelor amenințate. Pe sectoarele aval de această localitate se intervine pentru deblocarea ghețurilor și favorizarea scurgerii apelor din amonte (localitatea vatra Dornei).

 În Bazinul Hidrografic Mureș au fost semnalate blocaje de ghețuri, în zona Mureșului Superior, în bazinul Arieș și bazinul Gurghiu.

 A.N. ”Apele Române” a intervenit în teren, la nivel național, prin personalul Administrațiilor Bazinale de Apă cu: 357 de persoane, 54 de autoutilitare și autobasculante, 23 de utilaje terasiere, 6900 de saci și 6 motopompe.

De asemenea, pentru zonele avertizate este asigurată monitorizarea de cca. 270 de persoane TESA din cadrul dispeceratelor Administrațiilor Bazinale de Apă și Sistemelor de Gospodărire a Apelor, și ai serviciilor de hidrologi și apărare împotriva inundațiilor. Dispeceratele și stațiile hidrologice asigură permanența și dublajul personalului (cca. 63 persoane).

Total personal ANAR mobilizat  în dispozitiv: 700 de persoane.

 Conform prognozelor hidrologice elaborate de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) se pot produce, în continuare, creșteri artificiale semnificative de niveluri cu posibile efecte de inundații locale, pe unele sectoare de râu, pe râurile din centrul și nordul țării din cauza mai multor factori, respectiv: precipitații lichide și solide, cedarea apei din stratul de zăpadă, deplasări ale formațiunilor de gheață și blocaje, propagări.  

 

 

Sursă: comunicat presă Administrația Națională Apele Române,Compartimentul de Comunicare și  Relații cu Presa

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: