Imprimă această pagină
Miercuri, 31 August 2016 03:26

Europa înfruntă provocări în lupta cu poluarea aerului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma dezvăluirilor din septembrie anul trecut cu privire la practicile frauduloase Volkswagen de testare a emisiilor vehiculelor, toți ochii au fost asupra procesului de reformă a normelor de testare pentru vehiculele ce au depăşit durata de funcţionare, program numit înşelător "Noul" Ciclu European de Conducere (NEDC), precum și asupra revizuirii directivei privind plafoanele naționale de emisie (NEC), care enumeră o serie de poluanți atmosferici în țările UE. Mai jos vom arunca o privire mai atentă la evoluțiile recente în aceste procese de reformă pentru a combate poluarea aerului: cel mai mare risc asupra sănătăţii mediului pe continent, responsabil pentru mai mult de 430000 de decese premature în Europa.

În timp ce pentru unii scandalul " Dieselgate " a fost un semn clar al atingerii limitelor şi al necesităţii îmbunătățirii eficienței motoarelor cu ardere internă, precum și al necesitaţii tranziției la transportul electric, pe parcursul ultimelor luni am observat eforturile persistente de lobby ale companiilor mari din industriile auto şi petroliere pentru a încetini reforme extrem de necesare și pentru a submina desfășurarea electromobilității în Europa.

Cel mai recent dintr-o serie de eforturi de a face lobby ale constructorilor de automobile pentru a întârzia introducerea noilor norme de testare pentru emisiile de CO2, așa numita -Procedura de testare mondială armonizată pentru vehicule uşoare- nu a reușit, după ce o majoritate îndreptăţită a statelor membre ale UE a susţinut propunerea Comisiei pentru o dată de începere a noilor norme de la 1 septembrie 2017. Aceasta va fi, de asemenea, data de începere pentru testul de emisii reale de conducere (RDE), menit să înlocuiască normele existente pentru măsurarea emisiilor de noxe ale vehiculelor.

Adoptarea unor norme mai stricte pentru testarea emisiilor vehiculelor este un pas important pentru a ajuta la reflectarea costurilor reale din punct de vedere social și al mediului ale industriei de combustibili auto fosili. Datele privind emisiile raportate au fost utilizate de către guverne nu numai ca un indicator pentru a stabili noi politici de sănătate publică, dar, de asemenea, pentru a simula poluarea aerului în viitor și nivelurile de CO2 și pentru stabilirea obiectivelor. Acest lucru înseamnă că, pentru a se asigura o impozitare echitabilă și corectă a emisiilor şi hibrizilor, trebuie să ne asigurăm că datele privind emisiile sunt exacte.

Pe de altă parte, săptămâna trecută o sesiune plenară a Parlamentului European de la Strasbourg nu a reușit să ofere măsuri de urgență necesare pentru a scădea nivelurile ridicate de poluanți atmosferici ce pun în pericol sănătatea, reglementate în conformitate cu directiva privind plafoanele de emisii naționale (NECD).

Procesul de revizuire este în căutarea stabilirii normelor pentru pulberile fine în suspensie (PM2,5), oxidul de azot (NOx), dioxidul de sulf (SO2), compuși organici volatili (NMVOC), amoniac (NH3) și metan (CH4), pentru ca acestea să fie îndeplinite de către statele membre până în 2020, 2025 și 2030.

Cele mai recente date ale Agenției Europeane de Mediu (AEM) arată că 10 țări din UE încă poluează aerul peste limitele legale. Emisiile de noxe provenite din transportul rutier, în special, sunt unul dintre principalele motive pentru depășirea continuă a limitelor legale.

Procesul de revizuire NECD întâmpină dificultăţi

Propunerea inițială a Comisiei a stabilit un obiectiv ambițios de reducere a deceselor umane induse de poluarea aerului cu 52 %, prin reduceri substanțiale ale principalilor poluanți în următorii 15 ani. În timp ce a primit aprobarea de către Parlament, propunerea s-a confruntat cu o opoziţie semnificativă din partea statelor membre. Eforturile de lobby conduse de Marea Britanie, Franța, Polonia și Italia au dus la prezentarea unei propuneri extrem de timide săptămâna trecută de către președinția olandeză a Consiliului European.

Statele membre au solicitat o relaxare în obiectivele de reducere a emisiilor, care ar duce la aproximativ 16.000 de decese premature suplimentare pe an, după 2030, conform estimărilor Comisiei, și aproximativ 100.000 de decese cumulat, până în 2030.

În cazul în care se va aproba, obiectivul inferior de sănătate publică propus de statele membre de 48,5% față de 52% - va fi folosit ca bază pentru stabilirea unor obiective obligatorii în următorii 15 ani pentru substanțele poluante reglementate.

"Mai puțina ambiție nu înseamnă neapărat costuri financiare mai mici. Dar, înseamnă cu siguranță costuri umane mai mari. Doar pentru a vă face o idee, se vor evita circa 4000 de decese premature în fiecare an pentru fiecare reducere de 1% din obiectivul nostru, numai în UE " - a avertizat comisarul pentru mediu Karmenu Vella în cursul unei reuniuni a Consiliului de Mediu din decembrie anul trecut.

Mai mult, statele membre au insistat asupra includerii mai multor elemente de flexibilitate în directivă, făcând limitele mult mai greu de aplicat. Ei propun, de asemenea, o clauză pentru a scăpa de responsabilitate în cazul în care emisiile dintr-un sector se dovedesc a fi mai mari decât era de așteptat, așa cum s-a întâmplat cu Dieselgate.

Negocierile au ajuns în impas în legătură cu deciderea dacă limitele de poluare a aerului pentru 2025 ar trebui să fie obligatorii sau nu. În timp ce Parlamentul dorește să introducă limite obligatorii din punct de vedere legal pentru 2025, ceea ce ar necesita o acțiune iniţiată mai devreme pentru a combate poluarea aerului, Comisia și Consiliul s-au situat în opoziție.