• Ned 2020 Web
Miercuri, 31 August 2016 03:25

Eficiența energetică a aparatelor electrocasnice: eurodeputații cer o scală mai ambițioasă A-G

Scris de Elena Cristiana
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eurodeputaţii au cerut actualizarea unei legi, o scală nouă A-G mai puternică care să arate eficienţa energetică a aparatelor electrocasnice, pentru a răspunde progresului tehnologic. Cele mai multe aparate de pe piaţă sunt acum "clasa A" conform standardelor din 2010, mai multe "+" fiind adăugate (A+, A++, A+++). Deputaţii spun că cerinţe mai dure vor stimula îmbunătăţirea şi mai mare a eficienţei energetice.
”Votul dă o nouă viaţă etichetelor privind eficienţa energetică, sistemul devenind mai puternic, mai sigur, mai clar şi mai orientat spre viitor. Inovaţiile precum baza de date, codul QR şi mai ales menţiunile privind aplicaţiile inteligente creează cadrul pentru o nouă etichetă energetică 2.0”, a spus raportorul Dario Tamburrano (EFDD, IT) după vot.
”Sunt sigur că negocierile cu Consiliul vor întări potenţialul acestei legi de a servi interesele cetăţenilor europeni şi de a deveni unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a atinge obiectivele de eficienţă energetică în UE”, a mai spus el.
Deputaţii au aprobat poziţia Parlamentului privind propunerea de actualizare legislativă cu 580 voturi la 52 şi 79 abţineri, în vederea începerii negocierilor cu Consiliul privind forma finală a legislaţiei.
"Etichete rescalate pentru grupele existente de produse" trebuie introduse între 21 de luni şi şase ani (în funcţie de tipul de produs) de la intrarea în vigoare a legislaţiei, pentru "a asigura o scală A-G omogenă", se arată în textul amendat.
Orice altă rescalare în viitor va trebui să aibă în vedere o perioadă de validitate de cel puţin 10 ani, fiind implementată atunci când 25% dintre produsele vândute pe piaţa UE se vor afla în clasa energetică A sau când 50% dintre aceste produse se vor afla în clasele A şi B.
Atunci când noi scale sau etichete vor fi introduse, clasa A (pentru produsele care evoluează rapid din punct de vedere tehnologic din clasele A şi B) trebuie să fie mai întâi vidă (nu va include niciun produs), se arată în text.
Atunci când clasele energetice F şi G nu sunt permise pentru anumite grupe de produse, acestea trebuie indicate pe etichetă în gri, iar gama standard de culori verde - roşu trebuie să acopere clasele A-G, mai spun ei.

Informaţii privind eficienţa energetică pe etichete şi în reclame
Eticheta trebuie să conţină informaţii despre clasa de eficienţă energetică a modelului de produs şi despre consumul său absolut în kWh, pe an sau pe "orice perioadă relevantă de timp", se arată în text.

Condiţii de testare reale
Metodele şi mediul de testare "atât pentru furnizori cât şi pentru autorităţile de supraveghere a pieţei trebuie să fie cât se poate de apropiate de utilizarea în viaţa reală a unui anume produs de către consumatorul mediu", spun deputaţii car cer Comisiei să publice "măsuri de tranziţie şi metode de calcul privind aceste cerinţe specifice fiecărui produs".

Informaţii transparente pentru consumatori

Deputaţii cer crearea unei "baze de date pentru produse" care să conţină un site pentru consumatori cu informaţii privind fiecare produs şi cu o interfaţă pentru respectarea cerinţelor sub forma unei platforme electronice care să ajute autorităţile naţionale de supraveghere a pieţei, disponibilă în limbile oficiale ale ţării respective.

Legislaţia privind etichetele de eficienţă energetică se aplică produselor care au un impact semnificativ direct sau indirect asupra consumului de energie.
Produsele la mâna a doua şi mijloacele de transport al căror motor nu se mişcă pe durata exploatării, cum ar fi lifturi, escalatoare şi scripeţi, sunt exceptate.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: