• Ned 2020 Web
Miercuri, 31 August 2016 03:23

Deva Gold obligată să suspende organizarea de șantier la Certej

Scris de Stere Cretu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul minier este deținut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold și se află în etapa de construcție a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munții Metaliferi. Mina, cu o producţie anuală estimată de 3 milioane tone de minereu, prevede tăierea a 187 ha de păduri pentru a amplasa două cariere deschise şi două iazuri de decantare.


Tribunalul Cluj a admis cererea rețelei Mining Watch România, formulată prin asociația Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Asociația a cerut instanței suspendarea efectelor juridice ale autorizației de construire pentru organizarea de șantier aferentă iazurilor de decantare ale minei Certej.
Autorizația de construire a fost emisă în februarie 2015 de Primăria Certeju de Sus. Această autorizaţie a constituit o a doua încercare eșuată a companiei Deva Gold de a demara anumite lucrări de organizare de şantier la proiectul minier. În 2014, Deva Gold obţinuse de la aceeaşi primărie o autorizaţie pentru organizarea de şantier a întregului proiect minier, dar care a fost la rândul ei atacată în contencios administrativ de către Prefectul Judeţului Hunedoara, fiind anulată definitiv de instanţă. Prezenta autorizație a fost emisă la mai puțin de o lună după ce s-a constatat, datorită vigilenței publice, că prima autorizație fusese emisă ilegal, iar lucrările fuseseră oprite de Inspectoratul de Stat în Construcții.
Proiectul minier Certej este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață, cu cianuri, din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Proiectul se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.
Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentinței – actul rămâne suspendat până la soluționarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Cluj. În acest moment, Autorizaţia de Construire care permitea Deva Gold să îşi organizeze şantierul pentru a putea ulterior construi iazurile de decantare nu mai poate produce efecte juridice.
“Autoritățile locale încearcă la nesfârșit să acopere defectele majore de concepție a marilor proiecte miniere propuse în Transilvania. Cu fiecare zi ce trece sunt descoperite nereguli tot mai mari, care ar trebui deja să intre în atenția organelor de anchetă și urmărire penală. Vom continua să monitorizăm actele emise de autorități în folosul operatorilor minieri și vom ataca în instanță orice act cu suspiciuni de nelegalitate” a declarat Oana Cătălina Poenaru, consultant juridic al rețelei Mining Watch Romania.

Eldorado ascunde investitorilor problemele minelor din Grecia. În România, activitatea companiei continuă

În Grecia, compania Eldorado dezvoltă minele Kassandra în nordul peninsulei Halkidiki, cuprinzând proiectele Skouries (aur-cupru), Olympias (aur-argint) și Stratoni (metale de bază). Punctul central al contractului companiei Eldorado cu statul elen este de a construi și opera o uzină de procesare a aurului. Asta deoarece se consideră că procesarea domestică adaugă valoare produsului la export și generează mai multe venituri din taxe. Cu toate astea s-a demonstrat că Eldorado a făcut evaziune fiscală prin evitarea taxelor din Grecia și transferarea profiturilor prin Olanda în Barbados.
Pentru a îndeplini obligațiile contractuale, subsidiara greacă a Eldorado, compania Hellas Gold, a prezentat o uzină de procesare cupru-aur, o topitorie și o unitate de acid sulfuric. Marți, 5 iulie, Ministerul Mediului a returnat studiul invocând o serie de defecte grave la uzina de procesare. Eldorado trebuie să își corecteze și completeze studiul în conformitate cu solicitările ministerului și să îl retrimită în termen de două luni.
Eldorado intenționează să proceseze minereul provenit de la Olympias și Skouries folosind topirea rapidă, o tehnologie inventată de compania finlandeză Outokumpu. Proiectele au primit autorizație de mediu în 2011, dar Eldorado nu a reușit până acum să demonstreze că acest procedeu se poate aplica cu succes și minereului provenit de la mina Olympias, care conține un nivel ridicat de arsenic – 10-12%, iar nivelul acceptat de topitorii este de 0,5%.
Acum un an, în aprilie 2015, acest studiu a mai fost returnat o dată companiei, ca fiind fals și inadecvat, pe motiv că testele la scară semi-industrială, care ar dovedi aplicabilitatea metodei, nu au fost făcute în sit, așa cum solicitase Ministerul Mediului.
În ianuarie 2015 Eldorado a suspendat operațiunile miniere la proiectul Skouries învocând întârzierea ministerului de a elibera permisele de bază. Apoi, pe 9 mai, Eldorado a anunțat că operațiunile au primit undă verde de la minister, deși o serie de aspecte importante au rămas deschise discuțiilor, inclusiv evaluarea procesului metalurgic, care este în centrul acestei probleme. Eldorado știa acest lucru, însă nu și-a informat investitorii.
Eldorado deține în România mega-proiectul Certej, care ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul se află în etapa de construcție a minei. Amprenta la sol a acestuia este de 456 ha, suprafață acoperită momentan de păduri, pajiști și terenuri arabile. Mai mult, în imediata vecinătate a proiectului minier Certej, Eldorado deține alte patru perimetre care sunt, din punct de vedere topografic, perfect învecinate.
Cu toate acestea, proiectul minier cu cianuri de la Certej a primit acordul de mediu în 2012, revizuit în 2013 de către Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara fără să se fi realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor sale de exploatare.
Spre deosebire de Grecia, Ministerul Mediului român nu a oferit niciodată un răspuns corespunzător la problemele companiei Eldorado în România și nici la scrisoarea deschisă înaintată de rețeaua Mining Watch.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: