• Ned 2020 Web
Miercuri, 31 August 2016 03:21

Nu putem vedea Calea Lactee din cauza unei forme de poluare mai puțin cunoscută

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avantajele enorme aduse de electricitate ne fac adesea să ignorăm faptul că, de fapt, lumina artificială folosită în exces devine o sursă de poluare. Cu toate că vorbim mai puțin despre ea, poluarea luminoasă are numeroase consecințe, inclusiv faptul că nu mai putem vedea Calea Lactee cu ochiul liber.
O echipă de cercetători din SUA și Italia a cercetat acest fenomen, transmite The Independent.
Iar concluzia la care au ajuns oamenii de știință este ăngrijorătoare: o treime din populația Pământului nu mai poate admira spectacolul nocturn oferit de Calea Lactee.
Experții au realizat un nou atlas al poluării luminoase, care arată că în multe regiuni ale lumii, "răul" de stele - care a inspirat filosofi, cercetători și poeți de-a lungul timpului - este ascuns în spatele unei "perdele".
Lumina artificială, în loc să bată doar în jos, se propagă atât în lateral, cât și în sus, astfel că deasupra orașelor se produce o ceață portocalie ân timpul nopții, care blochează vizibilitatea astrilor.
Problema este foarte acută în zonele urbane din țările dezvoltate, precum Statele Unite, țară în care peste 80 la suta din populație e afectată de poluarea luminoasă.
Doctorul Chris Elvidge, de la institutul de cercetare National Centres for Environmental Information din Boulder, Colorado, a spus că este îngrijorat, căci multe generații de americani nu au vazut niciodată Calea Lactee.
"E o parte din legatura noastră cu cosmosul, pe care din păcate am pierdut-o", a spus omul de știința.
Singapore, Coreea de Sud și Italia se numără printre țările care au cele mai mari probleme din cauza poluării luminoase, în timp ce la polul opus se află Canada și Australia.
În Europa Occidentală, doar câteva zone au rămas cu cerul nocturn intact, anume Scoția, Suedia și Norvegia.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: