• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 31 August 2016 03:17

“Cerneala solară”, o nouă metodă de obținere a energiei nepoluante

Scris de Emma Crețu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Știința care se ocupa de conversia luminii solare în energie electrica datează de mai bine de un secol. Cu toate acestea, se caută neîncetat noi metode pentru a face din acest proces unul mai eficient și mai convenabil.
“ Procesul nu implica numai cunoștințe fundamentale de fizică și chimie, în unele cazuri chiar și de biologie, ci prezintă și provocări serioase în materie de inginerie”, spune Brian Korgel, specialist în chimia materialeleor nanostructurale și professor la Universitatea din Texas cu sediul în Austin.
“ Domeniul ingineriei chimice avea cândva reputația de a fi foarte conservator. Odata ce îți luai diploma, urma sa lucrezi într-o uzină chimică și să porți o cască de protecție sau în cadrul unei mari rafinării”, spune Korgel.
Aceasta numai este singura opțiune astazi. “ Acum, cu ajutorul unor produse chimice noi, precum materialele nonstructurale , cei din branșă încercă să realizeze noi tehnologii pentru diversificarea surselor de energie. Ne folosim de chimie pentru a obține materiale ce nu pot fi create altfel “, spune în continuare Korgel, care, alături de echipa sa, lucrează la un proiect susținut de Fundația Națională pentru Știință din SUA, dedicate unui nou tip de celule solare: flexibile, ușoare, eficiente și accesibile.
“Provocarea constă în a obține o rată mai bună de conversie a radiației solare în energie electrică. De exemplu, gradul de eficiență al unei celule fotovoltaice obișnuite este de maxim 30%. Prin urmare, cu o celulă fotovoltaică impecabil realizată nu poți obține un grad de eficiență mai mare”, explică Korgel.
În prezent. Procesul de fabricație al celulelor solare cu un grad de eficiență apropiat de cel menșionat presupune temperaturi ridicate, laminare în vacuum și se face cu costuri foarte mari. Metoda bazată pe nanotehnologie, dezvoltată de Korgel și echipa sa, este total diferită.
“ Ceea ce facem noi acum, în cadrul acestui grup de cercetare , este să realizăm nanocristale dintr-un amestec anorganic alcătuit din patru elemente chimice: cupru, indiu, galiu și seleniură (CIGS). Particulele sunt apoi dizolvate într-un solvent și obținem un fel de cerneală sau vopsea”, spune Korgel.
Această vopsea solară va aceleași proprietăți ca și panourile fotovoltaice de pe acoperișurile clădirilor sau din fermele solare care se gasesc pe tot globul. Ea poate fi puverizată atât pe suprafețe de plastic sau sticlă, cât și pe suprafețe de textile, pentru captarea luminii.
“ Așadar, am creeat metode complet noi de aplicare a unor straturi chimice anorganice care captează lumina și devin celule solare și încercăm să obținem acest lucru la costuri de producție cât mai mici”
Înainte ca energia solară să reprezinte un lucru banal , vor trebui depășite multe obstacole, cum ar fi gradul de eficiență a celulelor solare bazate pe materiale nanostructurale. Este esențială îmbunătățirea randamentului de conversie a luminii în energie electrică și în funcție de zona de pe glob unde se dorește trecerea treptată la energie solară.
Un alt obstacol este reprezentat de materia primă necesară pentru fabricarea acestei tehnologii la scară largă. Nu toate materialele CIGS sunt ieftine sau ușor de obținut.
Korgel și echipa sa analizează de asmenea, și aplicațiile medicale ale materialelor nanostructurale. “ Au proprietăți unice . Pot fi fluorescente și emite lumină sau pot interacționa magnetic.De asemenea, expuse la lumină, ele pot genera căldură. Așadar, ne putem folosi de toate aceste proprietăți unice.Sunt atât de mici încât pot fi introdese in fluxul sanguin și pot ajunge la organe”, spune Korgel.
De exemplu, o nanosondă ar putea identifica o celulă canceroasă . Apo ar putea elibera în sânge medicamentul necesar pentru a o distruge. “ Ar fi o mare realizare să inventăm o unitate microscopică care să recunoască diferite tipuri de cancer sau alte boli și să administreze tratamentul indicat”, a explicat Korgel.

 

Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 03:20

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: