• Ned 2020 Web
Duminică, 05 Iunie 2016 16:30

Astazi este Ziua mediului - WILD FOR LIFE. Zero tolerance for the illegal wildlife trade

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în fiecare an pe 5 iunie, în peste 100 de ţări. Este o zi în care oamenii, instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, organizaţiile nonguvernamentale, industriaşii, inclusiv mass-media, prin acţiuni comune, se mobilizează pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului.

Decizia de a celebra Ziua Mondială a Mediului a fost luată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 2994 din 15 decembrie 1972. A fost aleasă data de 5 iunie pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm care a condus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Douăzeci de ani mai târziu, în 1992, la Rio de Janeiro, 172 de state şi 2.400 de reprezentanţi din partea ONG-urilor s-au reunit, sub egida UNCED (United Nations Conference on Environment and Development), pentru a lua deciziile necesare realizării unui echilibru viabil şi echitabil între mediu şi dezvoltare.

În lume, Ziua Mondială a Mediului este celebrată în cele mai variate moduri. Sunt organizate mitinguri, parade, campanii pentru plantarea de copaci, concerte, expoziţii, concursuri desfăşurate în şcoli şi instituţii publice, activităţi de informare şi conştientizare, acţiuni de reciclare şi curăţenie.

În fiecare an, pentru Ziua Mondială a Mediului sunt alese o temă şi un slogan care să atragă atenţia asupra unei probleme actuale de mediu. Sloganul din acest an a este „GO WILD FOR LIFE. Zero tolerance for the illegal wildlife trade”. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului atrage atenţia asupra comerţului ilegal cu specii de plante şi animale sălbatice. Vânătoarea şi contrabanda cu specii sălbatice vii sau cu produse rezultate în urma sacrificării lor au adus multe animale şi plante în pragul dispariţiei. Elefanţii, rinocerii, tigrii, gorilele, broaştele ţestoase marine sunt cele mai cunoscute animale sălbatice ameninţate cu dispariţia din cauza vânătorii şi a comerţului ilegal cu specii sălbatice de faună. În 2011, o subspecie a rinocerului asiatic a dispărut din Vietnam, în timp ce ultimii rinoceri negri au dispărut din Camerun în acelaşi an. Mai multe specii de maimuţe mari au dispărut din Gambia, Burkina Faso, Benin şi Togo şi sunt în pragul dispariţiei şi în alte ţări africane. Alte victime, mai puţin cunoscute, ale vânătorii şi traficului cu specii sălbatice sunt: Rhinoplax vigil Forster, 1781, o specie rară de pasăre din sud-estul Asiei, pangolinii din Africa şi Asia, numeroase specii de orhidee sălbatice şi arbori cu lemn preţios (http://wed2016.com/content/go-wild-for-life).

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: