• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Luni, 18 Aprilie 2016 11:42

Staţiunea turistică montană Luna Şes este aproape de finalizare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După circa 30 de ani în care se află în fază de discuţii, propuneri, proiecte şi promisiuni electorale, staţiunea turistică montană Luna Şes este aproape de finalizare. Cel mai probabil pârtia de schi de la Luna Şes va fi funcţională începând cu iarna următoare, fiind singura din judeţul Satu Mare.

Zona montană Luna Şes este una de-a dreptul pitorească. Peisajul montan, cu izvoarele de apă şi arborii, oferă un cadru minunat pentru o ieşire în natură.

Traseele montane amenajate aici încep din oraşul Negreşti Oaş şi duc până în vârful Pietroasa, aflat la o altitudine de 1.201. Pasionaţii de drumeţii au astfel ocazia, în cele peste trei ore, să vadă frumuseţi unice în ţară, precum Sfinxul Oaşului, sau bătrâne case oşeneşti, mici şi albastre, uitate parcă în poieniţe. Aproape de locul viitoarei pârtii de schi se află şi o mică bisericuţă din lemn. Din Vârful Pietroasa se deschide un platou imens spre Maramureş.

Da, fără doar și poate, zona este de o frumusețe pură, nealterată, pădurea virgină fiind în elementul ei. În Șes, cum spun oșenii, timpul parcă este din alte vremuri, pe alocuri vezi căsuțe vechi fără electricitate sau alte utilități, folosite de cei care veneau la strâns de fân vara sau cu oile. Să nu mai vorbesc de izvoarele de apă minerală din zona, Gustul borcutului, așa cum numesc localnicii această apă, fiind exraordinar. Puțini știu că în perioada interbelică această apă era îmbuteliată și trimisă peste ocean în SUA. Din păcate, cel mai important izvor mineral este lăsat în paragină, dezinteresul autorităților locale fiind total. Pârâul Talna oferă și posibilitatea de a pescui, cel puțin mai în amonte fiind prezenți și ceva păstrăvi. Nu înțelegem cum o asemenea zonă cu potențial turistic nu a fost vlorificată în cei 20 de ani de democrație. Ciudat e faptul că vara e plin de lume care vine la picnic, marea majoritate fiind doar localnici. Totuși, frumusețea pădurii și faptul că drumul forestier face legătura cu județul Maramureș, câteva cărări ducând până în zona Blidari-Firiza, a stârnit interesul echipelor de moto-cross din străinătate.
În ciuda faptului că zona Luna Șes oferă o incursiune minunată în natură, peisaje montane care ne trezesc admirația, izvoare de apă minerală, locuri perfecte pentru recreere, va trece multă vreme până când vom putea ajunge aici pe un drum normal, nu pe hârtoape desfundate, și zona să fie amenajată.

Despre proiectul Luna Şes se vorbeşte încă din anii 1986-1988, iar de prin 2010 se promite că în anul următor se va putea schia, însă pârtia nu este amenajată nici până în prezent. Deşi lucrările sunt acum avansate, este montată instalaţia de telescaun, este asfaltat drumul până la baza pârtiei, este introdus curentul electric, localnicii nu sunt prea încrezători. „Poate va fi deschisă în anul 2050 când noi nu vom mai fi”, a declarat o localnică.

Vestea că pârtia de schi urma să se deschidă a ajuns până în Ungaria, astfel că în această iarnă două autocare cu schiori au urcat muntele, doar că n-au mai avut pârtie, povesteşte un alt localnic. Dezamăgiţi, schiorii au plecat spre alte pârtii din Maramureş, judeţ mai bine pregătit din acest punct de vedere.
Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti Oaş, este totuşi optimistă şi crede că staţiunea va fi deschisă oficial în acest an, mai ales că problema cea mai mare, sursa de finanţare, a fost rezolvată.
”E un proiect vechi, început de foarte multă vreme, dar nu suntem noi responsabili, autorităţile care suntem acuma. Noi din 2012 încoace am închis contractele rând pe rând. Constructorul spune că în şase luni poate să finalizeze lucrarea. Eu le spun tuturor, e un proiect vechi, nici nu mai contează din ce cauză nu s-a terminat. Sunt stupefiată câteodată când mă lovesc de birocraţie, pentru că lucrurile sunt foarte clare: şi autoritatea locală e tot stat şi Satu Mare e tot stat, noi ne luptăm între noi. Partea cea mai grea a fost finanţarea la acest proiect, că este unul mare. Pe acest proiect au mers 11 milioane de euro, nu sunt bani puţini, despre acest lucru e vorba. Anul trecut, când s-a semnat contractul de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, noi ne-am bucurat enorm pentru că efectiv ştiu că închidem un capitol. E cea mai bună variantă de a dezvolta zona, pentru că oamenii au nativ chestiunea antreprenorială, imediat s-ar adapta, imediat ar şti să facă agroturism”, a mai spus Aurelia Fedorca.

Pe termen lung, la Luna Şes se intenţionează construirea unui teren de golf, a unei piste de motocros, a unui centru de echitaţie, a unui circuit de automobilism pe teren accidentat şi un camping cu peste 120 de locuri de cazare, scrie Vocea Transilvaniei.

DESCRIEREA PROIECTULUI: Construcţia şi dezvoltarea zonei turistice Luna Şes.
La Luna Şes vor fi realizate modernizarea unui drum în lungime de 6,6 km, incluzând 7 poduri, un drum de acces la baza pârtiei de schi, în lungime de 1,8 km, o zonă de parcare pentru 100 de autoturisme şi 10 autocare, alimentările cu apă şi energie electrică, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, o pârtie de schi în lungime de 1800 metri (chiar în vârful pârtiei principale de schi se află Monumentul natural Sfinxul Oaşului, o ciudată formă de rocă vulcanică situată în vârful Pietroasa la 1.201 m), o linie de telescaun şi baza de salubrizare, deszăpezire, respectiv un pavilion al administraţiei.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: