• Ned 2020 Web
Luni, 18 Aprilie 2016 11:41

Sistemul de management integrat al deșurilor în județul Harghita

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Județul Harghita, situat în estul Transilvaniei este compus din 4 municipii (Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni si Toplita), 5 orașe (Baile Tusnad, Balan, Borsec, Cristuru Secuiesc si Vlahita), respectiv 58 de comune.

Serviciile de salubrizare sunt asigurate în prezent atât de companii private cât și de companii publice sau servicii specializate din cadrul unităților administrativ teritoriale.

Până la jumătatea anului 2012 depozitarea deșeurilor în Județul Harghita a fost efectuată la 4 depozite pentru deșeuri. Trei din cele patru depozite erau neconforme cu standardele UE, respectiv depozitele de la Miercurea Ciuc, Gheorghieni și Toplița, acestea încetându-și activitatea din anul 2012. Singurul depozit conform cu standardele UE în domeniu este depozitul din apropierea Municipiului Odorheiu Secuiesc, localizat pe Platoul Cekend, fiind de altfel un depozit privat. În mare parte deșeurile colectate de pe raza județului se depozitează și la depozitul ecologic zonal Brașov.

Astfel, ca o necesitate la evoluția economică și administrativă a județului s-a impus implementarea unui sistem integrat de management al deșeurilor. În anul 2007 unitățile administrativ teritoriale din județul Harghita și Covasna s-au asociat în vederea implementării în comun a unui proiect de mare anvergură, asociere care în anul 2009 se reactualizează și astfel se dezvoltă două Asociațiii separate pentru fiecare județ. Ulterior, în 2012 membrii Asociației ADI SIMD Harghita, semnează documentul de poziție și în 2013 Contractul de finanțare pentru implementarea PROIECTULUI ”SISTEMUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL HARGHITA”.

Aria de proiect este reprezentată de toate unitatile administrativ teritoriale din județ, care sunt în prezent membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară SIMD Harghita, cu excepția municipiului Odorheiu-Secuiesc.

Proiectul își propune realizarea unui Centru de management integrat al deșeurilor, a două stații de transfer, achiziționarea utilităților necesare pentru colectarea separată și transportul separat aș deșeurilor din cele trei zone geografice ale județului.

Infrastructura necesară depozitului ecologic s-a realizat pe raza comunei Remetea, pe o suprafaţă de 200.000 mp, cu posibilitatea de extindere ulterioară.

Depozitul este prevăzut cu o staţie de sortare de capacitate 15.200 tone/an şi cu o Staţie de compostare a deşeurilor organice biodegradabile de capacitate 23.600 tone/an. De asemenea depozitul are în componența sa și alte elemente necesare gestionării corespunzătoare, respectiv hală de întreținere utilaje, pavilion admiistrativ, stație de pre-epurare a levigatului.

În cadrul proiectului au fost prevăzute 8 centre de colectare selectivă cu aport voluntar pentru coletarea separată a deșeurilor, prin care se urmărește realizarea unei prime sortări al deșeurilor. Funcționarea acestor centre se bazează pe aportul individual al cetățenilor sau al altor producători de deșeuri.

Una dintre cele mai semnificative și importante realizări ale Proiectului este și închiderea și ecologizarea depozitelor neconforme de pe raza județului. Astfel 4 depozite au fost închise in situ (Borsec, Toplița, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc) și 4 depozite au fost desființate și ecologizate (Cristuru-Secuiesc, Vlăhița, Tușnad, Bălan).

Construirea celor 2 Stații de transfer a deșeurilor, de la Miercurea Ciuc cu o capacitate de 40.000t/an care va deservi partea sudica a județului, și de la Corund având o capacitate de 17.000 tone/an) care va deservi partea vestica a județului, sunt fazate și urmează să se construiească în lunile următoare.

Valoarea Proiectului este de aproximativ 145 milioane de lei fără TVA, din care 70,5% din fonduri europene, 14,2% din fonduri de la bugetul de stat și 15,3% din bugetul consiliului județean.

În prezent Proiectul este implementat în proporție de 95%  și se întreprind formalitățile necesare  delegării prin concesiune a serviciilor de salubrizare caracteristice.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: