• Ned 2020 Web
Luni, 18 Aprilie 2016 11:37

Delta Văcăreşti reintră în cărţi și devine parc național

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Mediului a anunţat că hotărârea de Guvern care declară zona Deltei Văcărești parc natural este gata şi urmează să fie aprobată într-una din următoarele şedinţe de Guvern. Odată devenită zonă protejată, Delta va putea fi păzită, iar orice act de braconaj sau distrugere vor fi pedepsite.

Ministrul Mediului a semnat săptămâna trecută hotărârea care transformă Delta Văcăreşti în arie naturală. După avizarea interministerială, proiectul va ajunge pe masa Guvernului.

„Suntem în ultimii, ultimii, ultimii paşi procedurali. Pentru prima dată am ajuns la final cu hotărârea de Guvern care declară această zonă ca şi parc natural,” spune Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului.

Primăria Capitalei a anunţat deja că vrea să se ocupe pe viitor de îngrijirea Deltei.

„Să încercăm noi, municipalitatea, împreună cu ONG-uri să preia în administrare această zonă. Ne dorim şi am putea să o facem foarte bine,” declară Răzvan Sava, primarul general interimar al Capitalei, scrie Digi24.

Activiştii de mediu cer din 2012 înfiinţarea parcului natural pentru ca acesta să poată fi păzit.

„Solicităm grăbirea procedurii pentru că păsările deja au început să vină la Văcăreşti. E perioada de migraţie. Dacă se întâmplă, Doamne fereşte, încă un incendiu,” spune Dan Bărbulescu, preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Sunt plănuite şi investiţii pentru viitorul parc natural. La marginea lui ar urma să fie creată o zonă de agrement.

„Există un dig care oferă această perspectivă generoasă. De a construi o pistă de biciclete, o pistă de alergare, foişoare de observaţie ornitologică,” adaugă Dan Bărbulescu.

Groapa Văcăreşti a fost gândită iniţial ca lac de acumulare. După ce a fost umplut cu apă în 1989 şi abandonat, s-a transformat într-o deltă.

„Este cumva unică în Europa. Sigur, există la Londra un fel de Wet Land, dar nu e chiar de aceeaşi dimensiune şi cu aceeaşi valoare a biodiversităţii pe care o avem aici,” precizează Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului.

Cele 183 de hectare ale deltei adăpostesc peste 90 de specii de păsări şi zeci de specii de mamifere.

Se declară şi se instituie regimul de arie naturală protejată şi se aprobă încadrarea în categoria de management parc natural pentru Acumulare Văcăreşti, cu denumirea Parcul Natural Văcăreşti, se arată în proiectul de act normativ.

 

"În vederea dezvoltării ecoturismului, administratorii drumurilor publice vor amplasa indicatoare rutiere pe drumurile pe care le administrează, pentru semnalizarea adecvată a rutelor către Parcul Natural Văcăreşti, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. (..) Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura reprezentarea limitelor ariilor naturale protejate constituite prin prezenta hotărâre, ale căror elemente de identificare sunt prevăzute în anexa nr. 1, în planurile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri", se mai arată în proiectul de act normativ.

 

Iată limitele de demarcaţie ale Parcului Naţional Văcăreşti:

- Limita nord-estică (dinspre Splaiul Unirii): pornește pe drenul perimetral de la baza taluzului extern, la intersecția Splaiul Unirii cu Strada Glădiței și continuă în linie dreaptă, în lungul digului și șoselei, urmărind marginea dinspre Spaliul Unirii a spațiului verde, spre sud-est, pe o lungime de 1340 m, până în colțul nord-estic al amenajării, în dreptului canalului de deversare

- Limita estică (dinspre Șoseaua Vitan-Bârzești): pornește înspre sud pe pe drenul perimetral de la baza taluzului extern, din dreptul canalului de deversare, pe un traseu rectiliniu, urmărind marginea dinspre Șoseaua Vitan-Bârzești a spațiului verde, pe o lungime de 925 m.

- Limita sudică (dinspre Șoseaua Olteniței): urmărește conturul amenajării hidrotehnice, mai întâi înspre vest, pe o lungime de 310 m, apoi înspre sud-vest, pe o lungime de 440 m, până în dreptul intrării dinspre Strada Săvinești, apoi înspre nord-vest, pe o lungime de 415 m, până în dreptul intrării dinspre Strada Ionescu Florea. De aici, limita continuă printr-o inflexiune în interior, în lungime de 220 m, în dreptul străzii Lunca Bârzești, apoi continuă din nou înspre vest, pe o lungime de 240 m, până în colțul sudvestic al amenajării.

- Limita vestică (dinspre Calea Văcărești): urmărește tot marginea amenajării hidrotehnice, mai întâi pe marginea superioară a lacului, apoi în lungul drenului perimetral de la baza taluzului extern, înspre nord, aproape rectiliniu, pe o lungime de 1450 m, până în colțul nord-vestic al amenajării.

Adiminstraţia Parcul Natural Văcăreşti va avea cel puţin şase  angajaţi, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern: director, ranger;  responsabil pentru relaţii cu comunităţile, educaţie ecologică şi turism (specialist în comunicare, sociologie, psihologie, turism, etc.), biolog, specialist în tehnologia informaţiei (baze de date, tehnologie GIS), economist se specific ape www.economica.net.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: