• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 23 Martie 2016 09:44

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În mesajul său pentru ediția din 2016 a zilei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon ne transmite îndemnul de a ne reafirma "angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea, gestionarea și protecția resurselor de apă, ca parte a campaniei noastre istorice pentru a obține o viață demnă pentru toți oamenii ..", potrivit paginii ONU dedicate zilei.

Ziua mondială a apei se marchează anual, iar tema anului 2016 "Apă și locuri de muncă" scoate în evidență legătura dintre cantitatea și calitatea apei necesare și oamenii care lucrează în acest domeniu, care reprezintă un aspect definitoriu pentru asigurarea calității vieții. De asemenea, prin acțiunile organizate în acest an se urmărește și recunoaștere muncii depuse în acest sector de activitate și conștientizarea necesității de a avea condiții de muncă decente, potrivit unwater.org.

Ediția din 2016 a zilei este coordonată de către Organizația Internațională a Muncii în numele Grupului ONU pentru Apă (UN-Water). Festivitățile oficiale, în acest an, se desfășoară la sediul central al Organizației Mondiale a Muncii, la Geneva. În paralel, diverse evenimente regionale pe tema "Apă și locuri de muncă" sunt găzduite la nivel global.

Raportul mondial al ONU privind valorificarea resurselor de apă în 2016 este lansat, ca și în anii precedenți, cu prilejul sărbătoririi Zilei mondiale a apei. Pentru prima dată, însă, raportul nu va fi lansată numai în limba engleză, ci și în spaniolă și franceză. Sumarul raportului va fi, de asemenea, pus la dispoziție în toate cele șase limbi oficiale ale ONU, precum și în italiană, portugheză și hindi.

Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potențialul pentru o cooperare extinsă, cât și răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu. De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum și de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esențiale atât pentru productivitatea economică, cât și pentru bunăstarea socială.

În 2013, a fost marcat Anul internațional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 65/154, la 11 februarie 2011.

În România o serie de evenimente, care marchează această zi, au fost demarate încă din urmă cu o săptămână. Astfel, Bazin Hidrografic Someș-Tisa și-a deschis porțile pentru copiii și tinerii care doresc să cunoască aspecte legate de activitatea gospodarilor de ape. De asemenea, vizitatorii pot observa prin microscop microorganismele din apă. "Ziua Porților Deschise", în instituțiile care se ocupă cu tratarea apei, are loc în numeroase orașe din țară.

Tot în acest context, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș a desfășurat între 16-17 martie 2016 evenimente educative organizate în instituții de învățământ cu scopul formării unui comportament ecologic și responsabil față de mediu.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri demarează, la 22 martie, de Ziua mondială a apei, un proiect pilot "Gunoiul doare!" de sensibilizare a populației privind gunoaiele aruncate în ape. Acestea sunt doar câteva din acțiunile care se desfășoară la nivelul întregii țări pentru a marca această zi.

La ora actuală, aproape jumătate din populația mondială activă, 1,5 miliarde de persoane, lucrează în diverse sectoare din domeniul apei și toate activitățile umane depind de apă și de cei care asigură distribuția acesteia în condiții de siguranță. Apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. Tradițiile culturale și valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep și gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

https://youtu.be/jqxENMKaeCU

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: