• Ned 2020 Web
Duminică, 13 Martie 2016 02:57

Mai dispare un sat de pe harta județului Gorj.

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Runcurel este următorul sat care dispare de pe harta județului Gorj. Localitatea aparține comunei Mătăsari și în curând nu va mai exista din cauza extinderii activității de extragere a cărbunelui. Sute de gospodării o să dispară, dar și o biserică și un cimitir. Situația este destul de complicată. CE Oltenia le-a oferit proprietarilor posibilitatea de a se muta într-o vatră de sat din Telești, însă mare parte din aceștia nu sunt de acord să se mute acolo.

Organizațiile Greenpeace România și Bankwatch România au transmis  Prim-ministrului Dacian Cioloș o solicitare de revocare a HG 960/09.12.2015, act normativ privind aprobarea amplasamentului carierei de lignit Jilț Nord și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul lucrării de utilitate publică. Alături de scrisoare, organizațiile au comunicat premierului un memoriu al locuitorilor din Runcurel, sat ce urmează să fie evacuat și distrus pentru extinderea carierei de alimentare cu cărbune a termocentralei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Acestora li s-au alăturat și locuitori din Mătăsari ce ar urma să fie prejudiciați de hotărârea în cauză.

În ciuda contestațiilor făcute de Greenpeace, guvernul a dat undă verde exproprierilor în decembrie 2015. Organizațiile Greenpeace și Bankwatch au vizitat zona și au ascultat nemulțumirile localnicilor. Principalele probleme semnalate de aceștia sunt legate de condițiile complet injuste pentru compensarea proprietăților și de lipsa de sprijin din partea propriei primării ce ar trebui să îi ajute cu actele de proprietate. În plus, sătenii au reale îngrijorări despre realizarea strămutării stipulate în studiul de evaluare realizat de CE Oltenia .

Circa 300 de hectare de teren vor fi expropriate prin efectul HG nr.960/2015, care a aprobat amplasamentul si declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate in coridorul de expropriere al Carierei Jilt Nord. CE Oltenia a obtinut circa 15,5 milioane lei pentru acordarea despagubirilor. Localnicii vor primi in jur de 4-5 lei/mp.

O urgență majoră pentru CE Oltenia este reglementarea situației bisericii din satul Runcurel, care, în momentul de față, este situată la câțiva zeci de metri de limita carierei Jilț Nord. Clădirea a fost declarată monument istoric și va trebui strămutată. Lăcașul este realizat din lemn și este tencuită. În curtea bisericii este și cimitirul satului. Și morții de aici vor trebui mutați, acolo unde vor dori rudele celor decedați. În ceea ce privește amplasamentul pe care va fi mutatș biserica se vehiculează două variante. Prima ar fi ca lăcașul să fie mutat la vatra de sat de la Telești, iar a doua posibilitate este ca aceasta să fie mutată în incinta spitalului din municipiul Motru.

Încă din iunie 2015, Greenpeace România împreună cu o serie de ONG-uri de mediu au atras atenția guvernului asupra lipsei de justificare a acestei hotărâri. Punctele prezentate în scrisoarea vizează negocierea nedreaptă cu proprietarii, prejudiciul iremediabil adus mediului natural, acordarea de ajutor de stat nelegal unei companii și ineficiența investiției pentru societatea română.

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace: “Dreptul de proprietate și dreptul la demnitate sunt drepturi fundamentale, iar localnicii ne-au cerut ajutorul fiindcă aceste drepturi le sunt amenințate. Suntem alături de ei pentru împiedicarea exproprierilor abuzive în vederea extinderii carierelor de lignit.”

Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch: “Localnicii din Runcurelu și Mătăsari sunt afectați de ani de zile de poluarea intensivă a aerului și de zgomotul utilajelor care funcționează în carieră. Cu toate că populația a acceptat această situație, Complexul Energetic Oltenia a evitat negocierea directă cu proprietarii, trimițȃndu-le notificări impersonale care nu le oferă alternative.”

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: