• Ned 2020 Web
Duminică, 13 Martie 2016 02:51

Albania a interzis complet tăierile de copaci pe zece ani

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Măsura extremă a fost luată pentru a curma defrișările ilegale a căror amploare a dus la înjumătățirea suprafeței împădurite a țării: de la 51%, la începutul anilor 1990, la circa 25% în prezent. După mai mulți ani în care au fost trase semnale de alarmă, presiunea publică a obligat autoritățile să reacționeze drastic în fața unui „dezastru ecologic” care pune în pericol stabilitatea și calitatea solului, ciclul anual al precipitațiilor, habitatul animalelor sălbatice și, inevitabil, viața oamenilor.

Privită drept o țară săracă, izolată economic și instabilă politic - după ce trecuse prin experiența unuia dintre cele mai brutale regimuri comuniste în secolul al XX-lea - Albania avea încă o „bogăție” neatinsă acum 25 de ani. Pe o suprafață de 8,5 ori mai mică decât a României, se regăseau 30% dintre toate speciile de plante ale Europei.

Toate acestea, alături de relieful variat (de la câmpii litorale, dealuri, văi, până la platouri alpine înalte), formau habitatul a peste 750 de specii de animale vertebrate, între care 91 de tipuri de păsări amenințate cu dispariția și carnivore mari (lupi, urși, râși) pe care majoritatea europenilor nu le mai pot admira decât în grădini zoologice.

Din păcate, pădurile s-au dovedit tot atât de lipsite de apărare în Albania (stat NATO și care are un acord de asociere cu Uniunea Europeană) precum în zone depărtate de civilizație din Amazonia sau Africa. Nominal, pădurile aparțin în proporție de 100% statului albanez și nu au existat retrocedări precum în alte state foste comuniste. În practică, ele sunt administrate de diferite autorități locale, dar care nu prea și-au luat rolul în serios sau chiar au facilitat, prin corupție, accesul unor „investitori”.

„Investițiile” s-au făcut doar în utilaje pentru tăierea, minima prelucrare la fața locului, încărcarea și transportul buștenilor, nicidecum în conservarea pădurilor sau în replantări. Într-o țară săracă, ocolită aproape complet de alte investiții străine până la mijlocul anilor 2000, chiar și astfel de afaceri nesustenabile erau binevenite.

Oamenii aveau câteva locuri de muncă, țara înregistra „exporturi” și, uneori se mai încasau și taxe din exploatarea masei lemnoase. Doar că în foarte mică măsură față de volumul acestei activități economice. Majoritatea defrișărilor erau ilegale, dar până ca vreo autoritate a statului să se sesizeze, versanți întregi erau dezgoliți, iar buștenii erau de mult încărcați pe vapoare.

Măsură drastică pentru o situație extremă

De-a lungul anilor, mai multe ONG-uri locale și internaționale au semnalat cât de rapid dispar mii de hectare de pădure și care sunt consecințele pentru mediu, dar mesajele lor au fost ignorate. Nici măcar granturile de zeci de milioane de dolari, alocate pentru protecția pădurilor de unele (Italia, Elveția) sau organizații (Banca Mondială, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU) nu au avut efect.

Cu toate acestea, presiunea opiniei publice a devenit copleșitoare în ultimii ani, mai ales după dezvăluirea că lemnul exploatat legal reprezintă doar 10% din cantitatea care dispare de pe teritoriul albanez în fiecare an. Păstrând această informală „regulă a lui 10”, societatea civilă albaneză, dar și unele partide au desfășurat o campanie, de-a lungul lui anului 2015, care a cerut interzicerea totală a exploatărilor forestiere timp de 10 ani, cu sancțiuni de 10 ani de închisoare pentru încălcarea legii.

Câteva luni, o astfel de lege părea numai un zvon și se credea că – dacă va fi până la urmă adoptată – va fi mult mai blândă. Dar, la 5 februarie 2016, Parlamentul de la Tirana a aprobat, cu 101 voturi din 140 (numărul total al aleșilor), această măsură fără precedent: orice tăiere de copaci este interzisă vreme de un deceniu în Albania și tot atâția ani de închisoare riscă oricine este prins că încalcă legea.

 Un prim pas pentru a diminua amploarea dezastrului

Albania se confruntă cu un dezastru ecologic și am fost obligați să luăm această măsură împotriva exploatărilor forestiere”, a declarat ministrul Mediului de la Tirana, Lefter Koka, citat de agențiile internaționale, după adoptarea legii. Actul normativ este doar un prim pas, căci Albania are nevoie de o strategie urgentă pentru renenerarea fondului forestier și diminuarea efectelor despăduririlor.

Cele mai grave sunt inundațiile severe care au afectat unele regiuni. Tăierile de copaci de pe malurile unor râuri au lărgit albiile și au creat condițiile unor viituri puternice, care au măturat din calea lor locuințe și culturi agricole.

Alte aspecte constau în eroziunea solului, restrângerea habitatului pentru specii de păsări și animale. Pe litoralul albanez se constată creșterea temperaturilor, căci perdelele de copaci acum dispărute făceau mult mai suportabile zilele de vară.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: