• Ned 2020 Web
Duminică, 13 Martie 2016 02:40

Autostradă pentru biciclete în Germania

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O rețea de căi ferate scoase din uz din regiunea vestică Ruhr va fi transformată într-o piste pentru biciclete cu regim similar autostrăzilor pentru mașini. Bicicliști se vor bucura de benzi largi de mare viteză, iluminare nocturnă și servicii de întreținere constantă, inclusiv dezăpezire. Primul tronson de cinci kilometri este deja funcțional, iar lungimea totală va fi de 100 km, unind zece orașe și patru universități.

Puțini or fi aceia care, fie și să nu fi ajuns pe acolo, nu au auzit despre „capitale ale ciclismului” - unele cu o foarte bine stabilită reputație (Amsterdam, Copenhaga), altele care meritau acest titlu odinioară, iar acum regretă că au renunțat la biciclete în favoarea autoturismelor (Beijing) și, în fine, altele care râvnesc la acest titlu și își extind an de an numărul de străzi rezervate exclusiv cicliștilor (Madrid).

Dar Germania, țara unde au luat naștere autostrăzile – deopotrivă apreciate ca motoare de dezoltare economică și criticate pentru impactul asupra mediului – merge mai departe de atât. Acolo funcționează deja, de la finele anului 2015, prima porțiune de cinci kilometri de autostradă rezervată exclusiv bicicletelor.

Fără semafoare, fără dispute privind prioritatea cu șoferii de autovehicule, fără denivelări (frecvente pe pistele care trece peste rădăcinile arborilor din orașe) și, mai ales, fără poluare! Ca orice veritabilă autostradă, și aceasta dispune de tuneluri sau poduri pentru a nu se intersecta cu alte drumuri, râuri sau zone pietonale.

În plus, fiecare direcție de mers are rezervată o lărgime totală de doi metri, există benzi speciale pentru depășire (cei care se grăbesc la serviciu îi pot ocoli pe cei ieșiți doar la plimbare), dar și pasarele de acces către și dinspre autostradă.

Acestea sunt beneficiile promise pentru două milioane de navetiști din regiunea Ruhr – situată în landul Renania de Nord și cunoscută vreme de decenii drept principalul bazinul minier și industrial al țării.

În această zonă există încă sute de kilometri de linii ferate care făceau legătura între mine, întreprinderi, porturi de pe fluviul Rin și orașe, dar care au rămas neutilizate în ultimii ani. Prin betonarea și amenajarea lor ca „veloautostrăzi”, se va ajunge la o lungime de cel puțin 100 km și va uni zece orașe (între care cele mai mari sunt Duisburg, Bochum și Hamm) și patru universități.

Într-un viitor apropiat, această autostradă s-ar putea lipi de una similară de 30 km care va lega metropola Frankfurt de orașul Darmstadt. Pe termen lung, rețeaua de autostrăzi pentru cicliști ar puta coborî înspre sud, până în Bavaria (unde și München-ul va fi legat de 15 km de autostrăzi cu suburbiile sale nordice), ba chiar să treacă frontiera Germaniei către drumuri rezervate doar cicliștilor în Belgia și Țările de Jos.

Bicliștii germani cer mai mulți bani de la buget

Considerabil mai ieftină decât versiunea sa auto, și o „veloautostradă” presupune o investiție serioasă, respectiv de circa 180 milioane de euro pentru întreaga distanță de 100 km. Agenția de dezvoltare regională din Ruhr (Regionalverband Ruhr – RVR) va aloca 20% din sumă, guvernul landului Renania de Nord – 30%, iar restul de 50% sunt solicitați Guvernului federal de la Berlin.

Deși salută inițiativa „verde” a RVR – care estimează ca va scoate cel puțin 50.000 de mașini de pe drumurile din Ruhr, în fiecare zi, datorită navetiștilor care vor prefera bicicletele – Executivul german are încă reticențe în a oferi bani.

În replică, asociațiile bicicliștilor din Germania duc o campanie media intensă pentru a-și promova cauza. Dincolo de argumentele evidente privind reducerea poluării, ei invocă statistici care arată că, zilnic, 10% dintre călătoriile efectuate pe teritoriul țării sunt efectuate cu bicicleta. Doar că acest lucru nu se vede la... Berlin

Din totalul cheltuielilor cu infrastructura de transport, Guvernul german alocă mult mai puțin de 10% căilor de acces pentru biciclete. Astfel, bicicliștii susțin că ei nu doresc „favoruri”, ci alocări bugetare adecvate ponderii lor în rândul contribuabililor.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: