• Ned 2020 Web
Duminică, 13 Martie 2016 02:38

Economia circulară - beneficii considerabile, dar și provocări

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Beneficiile adoptării unei economii circulare în Europa ar putea fi considerabile – reducerea irosirii deșeurilor și minimalizarea dependenței puternice față de importurile de materii prime. Un nou raport publicat la 18 ianuarie 2016 de către Agenția Europeană de Mediu atrage atenția atât asupra beneficiilor rezultate de pe urma acestei economii, cât și asupra provocărilor pe care le presupune o astfel de tranziție economică. De asemenea, raportul prezintă diferite moduri de a măsura progresul și scoate în evidență zonele care necesită mai multă importanță din partea câmpurilor de cercetare și politice pentru ca acest concept să poată fi pus în aplicare.

Astfel, raportul Agenției Europene de Mediu “Economia circulară în Europa – Dezvoltarea bazei de cunoștințe” descrie conceptul de economie circulară, accentuându-i caracteristicile cheie. Crearea unei economii circulare necesită schimbări fundamentale în cadrul lanțului de valori, de la deisgnul de produse și procesele producției până la noi modele business și patterni ai consumului. În această manieră, reciclarea va transforma deșeurile într-o resursă, iar extinderea vieții produselor va contribui la preservarea resurselor naturale.

Conform directorului executiv al Agenției Europene de Mediu, Hans Bruyninckx “conceptul de economie circulară a avansat în cadrul politcii decizionale europene ca fiind o perpectivă pozitivă, bazată pe soluții pentru obținerea unei dezvoltari economice, respectând limitele mediului înconjurător. Agenția Europeană de Mediu este pregătită să suporte tranziția către o economie circulară prin intermediul analizelor și evaluărilor.”

Spre deosebire de perspectiva tradițională a economiei liniare, economia circulară încearcă să respecte limitele mediului prin creșterea repartizării resurselor regenerabile sau reciclabile și prin reducerea consumului de materii prime și de energie. Astfel, atât emisiile, cât și risipa resurselor vor fi reduse. De asemenea, concepte precum design-ul eco, repartizarea, reutilizarea, repararea și reciclarea produselor și materialelor vor juca un rol important în menținerea utilizării produselor, componentelor și materialelor, dar și a valorii acestora.

Principalele constatări

  • Beneficiile tranziției către o economie circulară în Europa ar putea fi considerabile prin reducerea presiunilor asupră mediului și reducerea drastică a dependenței de importuri, care, în cazul creșterii graduale, poate deveni o sursă de vulnerabilitate. Creșterea competiției globale pentru resursele naturale a contribuit la creșterea nivelului de prețuri și volatilitate. De asemenea, strategiile economiei circulare ar putea avea ca și efect reducerea costurilor și creșterea competivității la nivelul industriei europene prin beneficii nete care constau în oportunități de joburi.
  • Provocări: În timp ce noile perspective circulare avansează, fricțiunile dintre sistemul liniar existent și noile inovații cresc. Acest lucru poate fi considerat ca fiind o amenințare de către unele părți implicate și o oportunitate de către altele.
  • Exemple de bună practică există. Unul dintre acestea îl constituie faptul că anumite companii deja experimentează noi modele de business precum cele bazate pe funcție și servicii și modelul consumului colaborativ.

O astfel de tranziție necesită o extindere a bazei de cunoștințe substanțială care să consemneze progresul și să identifice unde este nevoie de mai multă muncă pentru ca schimbarea să se producă. Unii indicatori deja există. De exemplu, Europa reduce cantitatea de deșeuri generată și își reciclează din ce în ce mai mult deșeurile. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă informație pentru factorii de decizie și pentru combinarea perspectivei asupra impacturilor sociale, economice și de mediu. O mai bună organizare internă este necesară în structurile și funcțiile de producție, dinamicile consumului, mecanismele financiare și fiscale, precum și în mecanismele de declanșare și în parcursul inovațiilor tehnologice.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: