• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 27 Noiembrie 2015 15:14

Pentru prima oară după 18 ani, fermierii români nu cultivă OMG

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform Registrului National OMG, publicat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în 2015 au fost cultivate în scop comercial doar 2,5 hectare de organisme modificate genetic (OMG) – respectiv cu porumbul MON810. Este vorba de un singur cultivator, o stațiune de cercetare din Săcuieni, jud. Neamț. În ciuda lobby-ului intens făcut de marile sindicate de fermieri și de Ministerul Agriculturii, împreună cu corporații ca Monsanto, Syngenta, Pioneer – fermierii români au renunțat complet la cultivarea de porumb modificat genetic.

În 1998, România a fost prima țară care a autorizat culturi modificate genetic, din Europa geografică. Între 1998 – 2007, România a cultivat oficial soia modificată genetic (MG), deținută de compania Monsanto. În 2006, suprafețele cu soia MG au înregistrat o suprafață de aproape 140.000 de hectare, un record încă nedepășit de nici o altă țară de pe continent.

Când România a devenit membră UE (în 2007), a fost forțată să schimbe politica OMG, înterzicând soia MG și autorizând automat doar ceea ce era autorizat la nivelul UE. Porumbul MG MON810 – singura plantă MG autorizată pentru cultivare comercială în UE – a fost inițial promovat că va avea producții mari, cu mari promisiuni față de fermieri. În anii care au urmat, fermierii români s-au confruntat în schimb cu o dezamăgire.

Productivitatea foarte scăzută a porumbului MON810 a determinat fermierii să renunțe la culturile modificate genetic. An după an, numărul cultivatorilor a scăzut. În 2015 niciun fermier nu a dorit să cultive porumb modificat genetic. Doar o stațiune de cercetare a cultivat 2,5 hectare în N-E țării.

Câmpurile de cercetare au regim diferit față de cele cultivate în scop comercial. România a autorizat câmpuri de cercetare OMG încă din 1998. Companii ca Monsanto, Pioneer, Limagrain, Euralis, Syngenta – au fost de-a lungul anilor printre principalii menținători au OMG-urilor cultivate pentru testare în aer liber. În 2015, câteva tipuri de porumb MG și un tip de pruni MG au fost cultivate / menținute, de diferite stațiuni de cercetare din țară.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: