Imprimă această pagină
Miercuri, 11 Noiembrie 2015 10:29

Pesticidele - otrava ispititoare din alimente

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Concepute inițial pentru distrugerea dăunătorilor culturilor agricole, pesticidele au devenit, în timp, o adevărată amenințare pentru sănătate. Creșterea populației la nivel global și, implicit, a cererii de hrană, la care se adaugă dorința de câștig sigur și rapid a producătorilor, au determinat utilizarea uneori excesivă a substanțelor chimice care, deși “nasc” produse frumoase, pot duce la decese premature în rândul consumatorilor.

Pesticidele sunt produse chimice folosite împotriva dăunătorilor plantelor și produselor agricole (germeni,paraziți, insecte, viermi șa). Aceste produse au în compoziția lor substanțe care conțin ingrediente biologic active, în general toxice. În funcție de domeniul de acțiune, pesticidele se clasifică în erbicide, acaricide, bactericide, nematocide, raticide, fungicide, moluscocide și cu acțiune mixtă. Folosirea constantă a pesticidelor în paralel cu dezvoltarea agriculturii a dus, în timp, la adaptarea dăunătorilor la unele dintre substanțele existente și, implicit, la utilizarea altora, mult mai puternice. După 1944 s-a dezvoltat o adevărată industrie a pesticidelor de sinteză, o sursă reală de toxicitate dată de remanența atât în sol, plante, apă și alimente, cât și în organism. Deși unele pesticide au fost interzise în agricultură, acestea se folosesc în continuare în industrii precum cea farmaceutică, a solvenților sau a maselor plastice.

În funcție de gradul de toxicitate, pesticidele au fost împărțite în patru mari grupe: I (T+) - foarte toxice, II - (T), III - nocive (Xn) și IV - iritante (Xi). Persoanele fizice pot folosi pentru tratarea culturilor doar pesticidele din grupele III și IV. Cele din primele două grupe pot fi utilizate doar în urma obținerii unei autorizații în acest sens.

Consumul excesiv de pesticide poate dăuna grav sănătății

Folosirea pe scară largă a pesticidelor a dus și la creșterea interesului și a studiilor efectuate privind riscurile pe care le presupun. Oricât de mult sunt respectate regulile de utilizare a pesticidelor, s-a constatat că reziduuri ale substanțelor toxice pot rămâne în sol, apă și atmosferă chiar câțiva ani. Pentru om, o anumită cantitate a acestora, în funcție de gradul de toxicitate, poate fi fatală. În unele cazuri, expunerea pe termen scurt la pesticide are efecte limitate. În cazul expunerii pe termen lung, pot apărea boli cronice și diferite tipuri de cancer.

Pesticidele cu o compoziție foarte toxică pot fi detectate și în alte alimente, precum ouă, lactate, carne sau pâine, și chiar în laptele sugarilor, putând determina anumite boli de creștere la copii.

Știați că:

  • Atrazina, un erbicid folosit împotriva buruienilor, a fost descoperit și în apa de la robinet. Acesta este cunoscut și ca pesticidul care ”feminizează bărbații”
  • OMS propune, ca formă de combatere a obezității, reducerea subvențiilor pentru producătorii care utilizează cantități mari de pesticide
  • Păstrarea fructelor și legumelor, pentru 5-7 minute, în aparatele care ozonizează apa duce la îndepărtarea a până la 95% din reziduurile substanțelor toxic

Material realizat de Irina Chirtoc, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Articole înrudite