• 1
  • 2
  • 3
Vineri, 18 Septembrie 2015 11:29

Soarele, prieten sau dușman?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu toții ne bucurăm de zilele însorite de vară, prilej pentru mulți dintre noi să ne petrecem concediul la mare. Nu întâmplător simțim că, în prezența soarelui, ne încărcăm bateriile. Potrivit specialiștilor, soarele este o sursă puternică de energie și de sănătate. “Consumat” însă în exces, prin expunerea pielii la ore de vârf, soarele poate avea efecte nocive asupra organismului.

Pentru a înțelege de ce este bine să respectăm avertismentele medicilor, trebuie să cunoaștem sursa care le generează.

Ultravioletele, partea nevăzută a soarelui

Protecția împotriva radiațiilor este asigurată de melanină, un pigment natural care determină colorația pielii şi a părului. Melanina nu poate însă asigura o protecție totală și de aceea sunt necesare măsuri care să suplimenteze efortul combaterii efectelor nocive ale ultravioletelor.

Razele ultraviolete sunt de trei tipuri: UVA, UVB și UVC. Un impact puternic asupra pielii îl au cele de tip A și B, cele de tip C fiind absorbite de stratul de ozon. Valoarea acestor radiații diferă de la o zonă la alta, fiind calculată în funcție de poziția soarelui, localizarea geografică, stratul de ozon etc. În termeni generali, radiațiile de tip A sunt asociate cu îmbătrânirea, iar cele de tip B, cu arsurile pielii. Deși au fost considerate mult timp mai puțin periculoase, medicii atrag atenția că o expunere îndelungată la radiațiile UVA (până la ora 10:00 și după 15:00-16:00) necesită aceeași protecție ca în cazul celor de tip B (emise în jurul orelor prânzului). Radiațiile de tip A pătrund adânc în piele și pot distruge celulele melanocite, responsabile de formarea melaninei, care, până la un punct, absoarbe radiațiile UVB, protejând împotriva arsurilor.

IR-A, o nouă amenințare pentru piele

Cercetările recente adaugă pe lista factorilor de risc asupra pielii nu doar radiațiile ultraviolete, ci și pe cele infraroșii (IR-A), care reprezintă o treime din sarcina radiației solare. Fiind responsabile de încălzirea organismului, razele infraroșii pătrund puternic în piele și pot duce la deteriorarea colagenului. Efectele IR-A asupra organismului sunt asemănătoare deci celor ale razelor de tip A, respectiv pierderea elasticității pielii și îmbătrânirea ei prematură. Cu toate acestea, cercetările arată că există diferențe majore între modurile în care au loc aceste procese în organism și efectul celor două tipuri de radiații asupra celulelor, modalitățile de apărare împotriva UVA și IR-A fiind, de asemenea, diferite. Studiile continuă pentru identificarea unor combinații de filtre care să combată atât efectele ultravioletelor, cât și pe cele ale radiațiilor infraroșii.

Sțiați că:

- Cremele trebuie să conțină factori de protecție atât împotriva UVB, cât și împotriva UVA și IR-A?

- Niciun produs de protecție solară nu combate în totalitate efectele negative ale radiațiilor ultraviolete. Aceste creme reduc riscurile, dar nu permit expunerea la soare la orele nerecomandate?

- Folosirea parfumurilor în timpul expunerii la soare poate provoca iritații sau arsuri ale pielii, inclusiv decolorarea ei?

- 80% din razele ultraviolete penetrează straturile subțiri de nori?

- Apa mărește gradul de expunere la ultraviolete, iar zăpada și altitudinea ridicată dublează pericolul expunerii la UV?

Material realizat de Irina Chirtoc, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: