• Ned 2020 Web
Joi, 10 Septembrie 2015 11:35

Cum putem atinge ținta asumată de colectare selectivă a deșeurilor?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vidul legislativ, care afectează multe domenii, cauzează probleme și în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Doar cele câteva companii din domeniu pot estima cantitatea de deșeuri colectată, dar absența unei legislații a împiedicat efectuarea de controale și aplicarea de penalități pentru societățile sau persoanele care nu respectă regulile de colectare și sortare a deșeurilor. În prezent nu există nicio autoritate publică al cărei rol de control ar putea sprijini colectarea, iar jucătorii din piață așteaptă adoptarea unei legi care să le reglementeze activitatea, proiect care se află acum în Camera Deputaților.

În acest context, ca stat membru al Uniunii Europene, România și-a asumat obligația să colecteze selectiv și să recicleze jumătate din deșeurile generate în gospodării până în 2020. Ținta pare imposibil de atins când ne gândim că, în prezent, rata este de doar 3%. În schimb, suntem campioni la depozitare, care ne caracterizează drept cea mai mizerabilă țară din Europa. Potrivit ultimelor date furnizate în martie de Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene, un român produce anual 272 de kilograme (2013 – an de referință) de deșeuri menajere (față de 481 kg media europeană), dar aproape tot gunoiul este depozitat la rampă și doar 3% valorificat. Nici vorbă de incinerare sau recuperarea materialelor organice prin compostare. Doar munți și munți de gunoaie!

Dar cifrele oficiale sunt ușor ambigue. Mihaela Frăsineanu, directorul Direcţiei Generale Deşeuri din Ministerul Mediului, a declarat la postul public de radio că procentul de reciclare a deşeurilor în România a ajuns la 17%. Iar Agenţia Europeană de Mediu a dat publicității un raport privind gestionarea deşeurilor municipale în țara noastră, care arată că incinerăm, în medie, 1,5 milioane tone de deşeuri pentru a produce energie și căldură.

Cum nu există politici coerente de raportare transparentă a deșeurilor colectate și reciclate, nici controale ori eventuale sancțiuni, adevărul se află undeva la mijloc. Oricum nu stăm bine deloc. De când Romînia a devenit membri UE și trebuie să se supună exigențelor europene, nu a respectat niciun termen referitor la legislația privind deșeurile de ambalaje. După ce a depășit termenul inițial (noiembrie 2013) și a fost păsuită până în iulie 2014, România nu a reușit să transpună directiva europeană în legislația națională. De aceea, Comisia Europeană trimite România în fața Curții Europene de Justiție pentru neîndeplinirea obligației de a modifica legislația privind deșeurile de ambalaje.

“Situaţia de infrigement în care România se află în prezent în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje nu se referă la neîndeplinirea obligaţiilor de reciclare, ci la netranspunerea în dreptul intern a legislaţiei Uniunii Europene. Iată că ne aflăm astăzi într-o altă situaţie care demonstrează cât de important este ca fiecare actor din sistem să se implice şi să îşi îndeplinească cu stricteţe şi la timp responsabilităţile. Orice astfel de sincopă afectează întreg sistemul şi poate aduce prejudicii pe termen lung, inclusiv bugetului de stat şi, deci, buzunarelor românilor”, avertizează Sorin Cristian Popescu, director general al unei organizații de transfer de responsabilitate din România (OTR).

Cât și ce se colectează și se reciclează în România?

Date oficiale arată că, în 2014, românii au reciclat, printr-un OTR, 376.094 tone de deşeuri de ambalaje provenind atât din gospodăriile populaţiei, cât şi din sectoarele comerciale şi industriale. Dintre acestea, 66.129 tone reprezintă deşeuri de amblaje de sticlă, 124.083 - deşeuri de ambalaje de plastic, 113.771 - deşeuri de ambalaje de hârtie-carton, 17.191 - deşeuri de ambalaje de metal şi 54.920 - deşeuri de ambalaje de lemn. Trebuie precizat că toată această cantitate reprezintă 60% din 623.860 tone, adică totalul ambalajelor puse pe piaţă de companiile membre ale organizaţiei.

Gunoiul ca resursă

Singura soluție pentru atingerea țintei de colectare și reciclare a deșeurilor este responsabilizarea populației. Dacă oamenii vor reuși să privească deșeurile ca pe o resursă și nu un gunoi, cum sunt considerate în prezent, România va face pași importanți în drumul spre harta verde. Prin colectare selectivă și reciclare, reducem cantitatea de gunoi și, implicit, poluarea, economisim energie și, mai mult decât atât, conservăm resursele naturale!

Material realizat de Cosmina Ioniță, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: