• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 14 August 2015 12:20

Cum îmbunătățim eficiența energetică a clădirilor?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România are 85.000 de blocuri construite înainte de 1989, majoritatea mari consumatoare de energie, iar reabilitarea termică, demarată de aproximativ zece ani nu a ajuns decât la maximum 3.000 dintre ele. Deși în întreaga Uniune Europeană modernizarea clădirilor vechi se desfășoară febril, în România, din cauza unei legislații haotice și a lipsei banilor, nu numai că nu se practică, dar a adus și un infringement din partea Comisiei Europene cauzat de nerespectarea recomandărilor.

Sectorul construcțiilor acoperă 40% din consumul final de energie la nivel european și 36% din emisiile de dioxid de carbon. De aceea, reducereaconsumului de energie în acest domeniu reprezintă o prioritate. Uniunea Europeană vrea, până în 2020, clădiri cu consum de energieaproape zero (nZEB).

„În prezent, România nu are capacitatea administrativă să îndeplinească sarcinile asumate la nivel european. Știm deja că aparatul de lucru al instituțiilor care coordonează strategia energetică și Planul Național de Acțiune pentru Eficiență Energetică este insuficient numeric și din nefericire nici foarte performant, iar pentru redimensionarea și profesionalizarea acestuia sunt necesare investiții pe care nu știu în ce măsură le vom vedea în următorii ani”, consideră Delia Filip, director executiv ROMEPS, Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România.

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pentru neaplicarea normelor UE în eficiența energetică a clădirilor. „Întorcându-mă la problema infringementului, riscul este ca, din cauza unor eventuale blocaje, România să nu-și atingă obiectivul de reducere a consumului de energie cu minim 20% până în 2020, lucru care va avea consecințe grave la nivel comunitar, de reputație, iar acesta se simte economic, dar și național, pentru că, în final, problema este la beneficiarul care are în continuare costuri mari pentru energie”, este de părere Delia Filip.

Un start timid

În România, din 1990 încoace, s-au construit doar 65 de imobile eficiente energetic, din care doar 17 sunt certificate internațional și numai 48 de clădiri sunt încadrate în clasa A de eficiență energetică (cu cel mai scăzut consum de energie). Sunt rezultatele studiului „Cele mai verzi clădiri din România”, realizat de NAI Romania, la solicitarea RoGBC (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi), care a analizat peste 40 milioane de metri pătrati, din care clădirile verzi (sustenabile din punct de vedere energetic)însumează doar 2,2 milioane mp.

Așadar, în țara noastră, utilizarea tehnologiilor bazate pe energie din surse regenerabile în sectorul contrucțiilor nu a devenit încă o obişnuință. Un start timid în cazul clădirilor de locuit şi al celor publice îl reprezintă Programul „Casa Verde”, coordonat de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Lansat în 2008, blocat în 2011 și reluat anul trecut, programul prevede decontarea investițiilor pentru instalarea de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Finanţarea acordată pentru un dosar acceptat în program este de 6.000 de lei pentru sisteme solare termice și biomasă sau 8.000 de lei pentru pompe de căldură.

De la lansare, s-au depus 23.938de dosare, 21.293 au fost analizate de Administrația Fondului de Mediu, iar 16.937 dintre acestea au fost acceptate. Au fost semnate doar 5.094 de contracte de finanțare în valoare de 30.564.000 de lei și numai 1.995 de cereri de tragere au fost trimise către AFM. S-au decontat 191de cereri pentru persoane fizice și două pentru persoane juridice, în valoare totală de 2.140.725 lei, în condițiile în care bugetul inițial era de 110 milioane de lei.

Material realizat de Cosmina Ioniță, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Ultima modificare Vineri, 14 August 2015 09:17

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: