• 1
  • 2
  • 3
Miercuri, 05 August 2015 15:41

Risipa alimentară, o problemă globală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Risipa alimentară a ridicat preocupări reale în ultimii ani, ocupând primele locuri pe agenda reuniunilor organizate la nivel european şi internaţional. În timp ce în ţările dezvoltate se observă un exces de consum care, paradoxal, implică pierderi uriaşe, în alte ţări conflictele, condiţiile economice sau cele meteorologice generează crize alimentare. Cetăţenii din ţările dezvoltate aruncă o cantitate de alimente egală cu producţia totală din Africa Subsahariană.

Potrivit ultimelor estimări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), peste 30% din alimentele produse la nivel mondial, respectiv 1,3 miliarde de tone, se risipesc în fiecare an. Sau, altfel spus, aproximativ 750 de miliarde de dolari se duc la gunoi… Cantitatea risipită ar acoperi de trei ori necesarul de hrană pentru populaţia globului, iar valoarea pierderilor este de şase ori mai mare decât cea a ajutoarelor destinate dezvoltării.

Problema generată de risipa alimentară s-a aflat şi în centrul reuniunii miniştrilor Agriculturii din Grupul economiilor dezvoltate şi marile economii emergente, G20, care a avut loc la începutul lunii mai, la Istanbul. Discuţiile s-au axat pe problemele securităţii alimentare şi nutriţie. În comunicatul publicat la finalul reuniunii, miniştrii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de extinderea fenomenului risipei alimentare, care are implicaţii atât la nivel economic şi social, cât şi de mediu. O producţie ridicată de alimente presupune utilizarea unor importante cantităţi de apă, pământ şi îngrăşăminte, iar transportul, conservarea şi procesarea lor au implicaţii majore negative asupra mediului. Deşeurile alimentare din gropile de gunoi emană, în urma descompunerii, metan, un gaz cu un puternic efect de seră

Datele prezentate de instituţiile abilitate arată nevoia urgentă de implementare a unor măsuri care să combată risipa alimentară. Principalul avertisment constă în faptul că cererea crescută pentru alimente va depăşi, în timp, resursele disponibile.

În acest sens, (în ianuarie 2012) Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care vizează reducerea la jumătate a pierderilor alimentare în UE până în 2025. Principalul scop al măsurilor propuse este distribuirea alimentelor, prin consum raţional, persoanelor defavorizate.

În UE, pierderile alimentare înregistrate anual se ridică la 89 de milioane de tone, în timp ce 79 de milioane de europeni trăiesc sub pragul sărăciei, iar 16 milioane primesc mâncare de la asociaţii caritabile. Principalii responsabili de risipa alimentelor sunt gospodăriile (42%) şi producătorii (39%). Sectorul de catering generează 14% din pierderi, iar distribuitorii, 5%. Comisia Europeană atrage atenţia că, în lipsa unor măsuri adecvate şi urgente, pierderile alimentare ar putea creşte cu 40% până în 2020.

Material realizat de Irina Chirtoc, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: