• Ned 2020 Web
Miercuri, 29 Iulie 2015 09:59

Echipa revistei Infomediu Europa, la Cercul Polar în căutarea ”Soarelui de la miezul nopții” - VIDEO

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ideea acestei călătorii a plecat de la un vis: acela de a ajunge la Cap Nord cu echipa revistei Infomediu Europa! Vom ajunge și în cel mai nordic punct al Europei - arhipelagul Svalbard! Anul acesta ne-am hotărât: vrem să vedem “umbrele verzui”, plămânii planetei, mai exact fitoplanctonul responsabil pentru 90% din oxigenul atmosferei terestre, dar și soarele care nu apune niciodată.

Am scris în revistă de nenumărate ori despre tot felul de locuri frumoase care se găsesc pe Terra, fără să le vedem cu ochii noștri pe toate, însă de anul acesta ne-am hotărât să le arătăm cititorilor locuri și întâmplări trăite de noi.

Capul Nord este vizitat anual de aproximativ 200.000 de turiști dornici să vadă “minunea”: soarele care nu apune niciodată! Fenomenul este firesc la latitudinea la care se găsește acest punct al Norvegiei (aproximativ 71 de grade Nord).

Ciudata umbră verzuie care se observă în Marea Nordului este de fapt fitoplanctonul. Acesta este planctonul format din plante acvatice inferioare. Numele de fitoplancton vine din greacă, de la cuvântul phyton care înseamnă "plantă" și de la cuvântul planktos care înseamnă "hoinar". De cele mai multe ori, fitoplanctonul este prea mic pentru a putea fi văzut cu ochiul liber, însă, atunci când se adună un număr suficient de mare de microorganisme, acesta poate fi văzut în apă ca o suprafață de culoare verde datorită clorofilei din celulele sale.

Fitoplanctonul obține energie prin procesul de fotosinteză, drept urmare trebuie să trăiască în stratul bine luminat al oceanului, mării sau lacului. În timpul procesului, microorganismele eliberează clorofilă, asemeni plantelor, putând fi observate, pentru că apa din zona unde se află devine colorată. Fenomenul este numit „înflorirea fitoplanctonului”.

Ultima modificare Luni, 03 August 2015 16:16

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: