• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Joi, 23 Iulie 2015 12:19

Motivul pentru care bananele ar putea dispărea

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până în 1965, principalul tip de banane exportat în jurul lumii se numea Gros Michel, aceste fructe fiind mai gustoase și mai rezistente decât cele comercializate în prezent. În 1965 specia a fost declarată dispărută din cauza bolii Panama, care a obligat producătorii să incendieze culturile.

Gros Michel a fost înlocuită cu Cavendish, o specie inferioară dar inumă la boală, și a fost exportată către magazinele din întreaga lume. De aceea, bananele cumpărate în prezent din orice supermarket de pe glob au aproximativ același gust, fiind clone, informează CNN.

Actuala specie de banane este însă în pericol din cauza unei noi tulpini a bolii, care, odată ce afectează o plantă, le poate afecta pe toate. Boala din prezent are un alt nume, Tropical Race 4, și a pornit în Malaysia în 1990, fiind cauzată de un tip comun de ciupercă numită Fusarium.

Ciuperca împiedică bananele să își tragă apă din pământ. Recent a fost descoperită în Orientul Mijlociu și Mozambic, ceea ce arată că boala se răspândește. ”Este o amenințare serioasă pentru securitatea alimentară. În Africa, bananele sunt aliment de bază și sursă de venituri pentru peste 100 de milioane de oameni”, a declarat George Mahuku, patologist pentru Intitutul Național de Agricultură Tropicală.

O soluție pentru eradicarea bolii ar fi arderea plantațiilor și refacerea lor cu alte culturi de plante, deoarece bananele ar fi afectate în continuare de ciuperca rămasă în sol. Istoria s-ar putea repeta, iar cultivatorii de banane ar putea fi obligați să găsească o alternativă. Momentan nu există o soluție, însă speciile hibrid și cele modificate genetic ar putea fi luate în considerare.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: