• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 15 Iulie 2015 11:41

Ansamblul Brâncuși a primit propunere de neînscriere din partea Comitetului UNESCO pentru patrimoniu mondial

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comitetul UNESCO pentru patrimoniu mondial a transmis României o recomandare de neînscriere a candidaturii Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu, realizat de Constantin Brâncuși.

Conform unui comunicat remis MEDIAFAX de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), recomandarea de neînscriere dată de Comitetul mondial UNESCO nu este o procedură excepţională, ea fiind aplicată şi de alte state care au considerat că ar putea avea mai multe şanse pentru propunerile lor în sesiunile viitoare.

Dacă nu s-ar fi luat decizia de a retrage dosarul, iar acesta ar fi fost respins, exista riscul ca opera lui Constantin Brâncuşi să nu fie inclusă niciodată pe lista patrimoniului mondial, potrivit INP.

După publicarea acestei recomandări şi urmare a unor consultări naţionale cu specialiştii care au lucrat efectiv la întocmirea dosarului, partea română a luat hotărârea de a retrage dosarul de nominalizare, decizia permiţând păstrarea şanselor unei revizuiri a dosarului, în vederea depunerii lui spre aprobare într-o sesiune viitoare.

UNESCO a numit, într-o sesiune care a avut loc la Bonn, Germania, în perioada 28 iunie - 8 iunie, 27 de noi situri naturale și culturale în patrimoniul mondial, lista completă ajungând în prezent la 1.031 de minuni naturale și culturale care sunt considerate locuri ”de o valoare universală inestimabilă”.

Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află următoarele obiective din România: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: