• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 10 Iulie 2015 13:39

Avertisment NASA: Încălzirea globală ”se ascunde” în oceane

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un nou raport al NASA arată că vânturi puternice din oceanele Pacific și Indian ascund efectele încălzirii globale, ceea ce înseamnă că așa-zisa ”pauză” în schimbarea climatică nu a avut loc.

”Pauza” încălzirii climatice se referă la faptul că temperatura suprafaței Pământului a crescut cu doar 0,06 grade Celsius în ultimii 15 ani, acest fapt fiind folosit de unii cercetători drept dovadă că schimbarea climatică nu are loc, informează Daily Mail.

Însă studiul NASA arată că excesul de căldură al planetei se află de 10 ani în adâncurile apelor ecuatoriale. Oamenii de știință au descoperit un strat specific în oceanele Pacific și Indian. Acest strat, aflat la o adâncime între 100 și 300 de metri, a acumulat mai multă căldură decât în trecut.

Cercetătorii NASA au observat și faptul că mișcarea apelor calde din oceane a afectat temperaturile de la suprafață. Deși în secolul 20 temperaturile globale la suprafață au crescut, în secolul 21 acest tipar a părut să se schimbe temporar.

Studiul a vizat măsurătorile temperaturii oceanelor și observații făcute de o rețea globală de aproximativ 3.500 de probe de apă din oceane. Rezultatele arată că temperatura apei în adâncime a crescut, Oceanul Pacific fiind principala zonă în care se întâmplă acest lucru. Temperatura apei a început însă să crească și în Oceanul Indian.

Începând cu anul 2003, vânturi neobișnuit de puternice și alți factori climatici au împins apa caldă la suprafața Oceanului Pacific.

”Pacificul de Vest a devenit atât de cald încât apa caldă se scurge în Oceanul Indian prin arhipelagul Indonezian. Încălzirea Oceanului Pacific va fi cu siguranță un factor important în încălzirea globală la suprafață”, spune Veronica Nieves, conducătorul studiului.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: