• Ned 2020 Web
Marți, 23 Iunie 2015 10:36

Good Things Await, marele premiu la Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni - PELICAM 2015/VIDEO

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Documentarul "Lucrurile bune se lasă aşteptate/ Good Things Await" (Danemarca, 2014), de Phie Ambo, a câştigat marele premiu la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni - Pelicam, care a avut loc la Tulcea, în perioada 4 - 11 iunie.

Povestea fermierului octogenar Niels Stokholm care îşi îngrijeşte ferma biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiţiei principale a Pelicam 2015, format din fostul comisar european Dacian Cioloş, regizoarea Farida Pacha şi André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans.
"Pornind de la o poveste personală încărcată de autentic şi realism, filmul ridică problema dacă practica agriculturii mai permite civilizaţiei să se hrănească în armonie cu natura", a explicat Dacian Cioloş.
Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealişti agricultori din Danemarca. El îşi conduce ferma biodinamică împreună cu soţia sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Totuşi, autorităţile şi birocraţia ameninţă să închidă ferma, iar regizoarea Phie Ambo urmăreşte lupta lor în a se asigura că nu sunt ultimii care fac agricultură în acest mod, ci printre primii. Pelicula a primit premiul de 1.500 de euro din partea Primăriei Tulcea.
Câştigătorul secţiunii Black Sea Docs a fost filmul "Tristia: A Black Sea Odyssey" (Germania, 2014), premiul constând în servicii de postproducţie în valoare de 3.000 de euro, oferite de Cinelab, şi suma de 500 de euro, oferită de Asociaţia Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

 


În "Tristia: A Black Sea Odyssey", regizorul Stanislaw Mucha porneşte într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a şapte ţări. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supravieţuit trecerii timpului, şi schimbări multiculturale de după perioada comunistă.Juriul Black Sea Docs, format din Peter O'Brien, membru în consiliul de administraţie al Festivalului Internaţional de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruţ Călinescu şi regizorul Dan Curean, a acordat şi un premiu special, filmului "Hei vecine/ Hey Neighbour!" (Turcia, 2014), care arată efectele transformării urbane în Istanbul, unde blocurile înalte de sticlă "îngroapă" casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a fost cea care a urcat pe scenă pentru a primi distincţia.
Dintre scurtmetrajele înscrise în competiţie, juriul format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal şi regizorul Tom Wilson a ales filmul "Râul tăcut/ Silent River" (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks şi Steve Fisher au urmărit povestea unei tinere şi a familiei sale care se luptă pentru a salva râul Santiago, ce trece pe la periferia oraşului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deşeurile de la unul dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost deversate în Santiago. Premiul constă în suma de 500 de euro oferită de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Juriul categoriei de scurtmetraje a mai acordat un premiu special peliculei "Mistreţ sălbatic/ Wild Boar" (Olanda, 2013), "un film realizat impecabil, care explorează zonele gri ale relaţiei dintre oameni şi celelalte specii cu care împart mediul, într-o societate în care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedică în calea dezvoltării economice", după cum a motivat acesta. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scenă pentru a ridica diploma.
Câştigătorul secţiunii Fresh Perspectives a fost desemnat de un grup de şase elevi din Tulcea, coordonat de activistul Tică Darie. Acesta este "Seeds of Time"/"Seminţele vremii" (SUA, 2014) - povestea pionierului în agricultură Cary Fowler, care se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei omenirii. Băncile de seminţe din lume se năruie, eşecurile culturilor produc foamete şi revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a câştigat premiul de 500 de euro oferit de ViaSat.
Bilanţul din acest an al festivalului numără peste 5.000 de participanţi la proiecţiile de filme, ateliere, expoziţii foto, concerte, dezbateri şi petreceri. Pelicam s-a desfăşurat anul acesta în patru spaţii din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piaţa Civică şi Casa Avramide.
Pelicam este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Judeţean Tulcea şi al Institutului Cultural Român.

 

Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 15:40

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: