• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 22 Iunie 2015 12:31

A fost produs cornul de rinocer sintetic în speranţa reducerii braconajul

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


O companie startup din San Francisco folosește cheratină - o proteină fibroasă care intră în componența unghiilor și părului - și ADN de rinocer pentru a produce prin imprimare 3D cornuri de rinocer sintetice, destinate în special pieței medicinei tradiționale chinezești, în cadrul unei strategii de reducere a braconajului pentru animalele din această specie aflată în pericol de dispariție, conform unui material publicat de digitaljournal.com.


Conform companiei Pembient, un corn de rinocer sintetic obținut prin această metodă este similar din punct de vedere genetic dar și spectrografic cu cornul natural. Această companie pregătește pentru viitorul apropiat și lansarea unei beri care să aibă printre ingrediente și un extras de corn de rinocer, special concepută pentru piața chineză.
Cererea enormă de pe piețele medicinei tradiționale din China și Vietnam a provocat o creștere alarmantă a braconajului la rinocer în Africa și Asia, aducând aceste animale în pragul dispariției. În Africa de Sud, unde se află 80% din populația de rinoceri a Africii, au fost braconate nu mai puțin de 1.215 de exemplare de rinocer în cursul anului trecut, conform datelor oficiale.
Matthew Markus, CEO al companiei Pembient, a precizat că aceste cornuri sintetice de rinocer vor fi comercializate la un preț de opt ori mai mic decât prețul unuia natural, sperând că astfel braconierii nu vor mai putea să-și vândă marfa și vor renunța la uciderea acestor animale.
Piața neagră a traficului cu cornuri de rinocer este amenințată nu doar de prețul scăzut al cornului sintetic, ci și de faptul că acesta este chiar mai pur decât cel natural. În prezent, mediul de viață al acestor animale este contaminat de agenți poluanți, iar cornul de rinocer produs în laborator este la fel de pur ca unul al unui animal care a trăit înainte de intrarea în Era Industrială.

Există însă și voci pesimiste cu privire la succesul acestei inițiative. Una dintre ele este Susie Ellis, director executiv al organizației International Rhino Foundation. Vânzarea unor cornuri sintetice nu reduce cererea de cornuri de rinocer și ar putea duce chiar la o intensificare a braconajului pentru că această strategie va avea efectul de a crește cererea pentru "adevăratul corn de rinocer". În plus, mai crede ea, producerea de cornuri sintetice va avea efectul de a încuraja folosirea lor pentru presupusele efecte benefice pentru sănătate, deși știința a demonstrat că acest corn nu are astfel de efecte.

Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2015 12:47

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: