• 1
  • 2
  • 3
Miercuri, 10 Iunie 2015 16:25

O familie de șoim dunărean, specie extrem de rară în România, monitorizată cu ajutorul unei camere video

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una dintre ultimele familii de șoim dunărean, specie pe cale de dispariție, va putea fi monitorizată de către specialiști și cercetători ai biodiversității prin intermediul unei camere video montată, recent, în premieră, pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest.

Camera a fost instalată de Enel Distribuție Banat și asociația de protecție a mediului Wild Watch, a anunțat, miercuri, într-un comunicat, distribuitorul de energie electrică. "Wildliferomania.com este o grădină zoologică virtuală, mai exact este prima grădină zoologică online din România cu animale sălbatice aflate în libertate. Prin proiecte de acest gen vrem să comunicăm oamenilor că speciile pe cale de dispariție trebuie protejate, iar noi credem cu tărie în acest lucru: ca să poți proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoști cât mai bine", a precizat Cristian Ilea, membru fondator Wild Watch.
Camera video a fost montată pe un cuib populat în această primăvară de o familie de șoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creștere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora. Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a șoimului dunărean, dezvoltat în colaborare cu Asociația Grupul Milvus.

Doar în Banat și Dobrogea

Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România mai există doar în Banat și Dobrogea. Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de șoimi dunăreni într-un ritm accelerat. Una dintre caracteristicile speciilor de șoimi este faptul că nu își construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de șoim dunărean își cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înaltă tensiune. Această pasăre se află pe Lista Roșie a speciilor pe cale de dispariție realizată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Enel Distribuție Banat, în colaborare cu Asociația Milvus, a instalat, până în prezent, teci electroizolante la peste 1.460 de stâlpi ai liniilor electrice de medie tensiune din județele Timiș și Arad, în cadrul mai multor campanii pentru protecția șoimului dunărean și a altor păsări protejate (berze).
Șoimul dunărean este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România, dar și una dintre cele mai impresionante păsări de pradă.
Acesta are o lungime corporală cuprinsă între 47-58 centimetri și o anvergură cuprinsă între 97-120 centimetri. Greutatea corporală variază între 730 și 1.300 grame. În Europa, perechile încep să depună ouăle încă din a doua jumătate a lunii martie, pe când în Asia, cuibăritul debutează la mijlocul lunii aprilie.
În urmă cu patru ani, Enel Distribuție Banat și Asociatia Grupul Milvus au realizat în premieră națională prima acțiune de inelare a trei pui de șoim dunărean, iar unul dintre exemplare a fost echipat cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS.

 

Ultima modificare Miercuri, 10 Iunie 2015 16:31

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: