Imprimă această pagină
Marți, 02 Iunie 2015 21:41

Biodiversitatea marină este amenințată chiar și în cazul optimist al creșterii temperaturii cu 2 grade Celsius

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Habitatele marine vor suferi importante schimbări de biodiversitate chiar și în condițiile în care optimistul obiectiv fixat de ONU privind limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius va fi atins, au avertizat luni oamenii de știință, informează AFP.

Astfel, speciile marine care au nevoie de ape mai reci vor migra sau vor dispărea, fiind înlocuite de alte specii mai bine adaptate la ape mai calde, procese care vor avea consecințe importante și asupra pescuitului.
"Dacă nu vom rezolva rapid problema încălzirii globale, vom ajunge la o masivă reorganizare a biodiversității marine la scară planetară", conform unui comunicat dat publicității de Centrul Național pentru Studii Științifice din Franța (CNRS), care a participat la acest studiu internațional, publicat în ultimul număr al revistei Nature Climate Change.
Acest studiu examinează schimbările de biodiversitate survenite în trei ere din istoria planetei. Prima astfel de schimbare s-a produs la jumătatea Pliocenului, o perioadă de climă mai caldă ce s-a încheiat acum 3 milioane de ani. Cea de-a doua perioadă examinată a fost mult mai rece — denumită Ultimul Maxim Glacial — cuprinsă între 26.500 de ani și 20.000 de ani în urmă.

Predicții care vorbesc despre o creștere a mediei temperaturilor globale cu 4,8 grade Celsius

Cea de-a treia perioadă studiată este cea modernă, între 1960 și 2013, când încălzirea globală provocată de dezvoltarea industrială a fost conștientizată ca problemă.
În cadrul studiului, cercetătorii au comparat modelele de evoluție ale climei din aceste trei perioade cu proiecțiile formulate pentru anul 2100. Conform celei mai optimiste predicții, care indică o încălzire medie de doar 1 grad Celsius, schimbările de biodiversitate vor fi minore.
Există însă și predicții care vorbesc despre o creștere a mediei temperaturilor globale cu 4,8 grade Celsius în cursul acestui secol, iar o astfel de creștere are potențialul să declanșeze cele mai importante modificări ale biodiversității marine din ultimii 3 milioane de ani, conform studiului. Chiar și în cazul în care obiectivul fixat de ONU privind o creștere de cel mult 2 grade Celsius până în 2100 va fi atins, schimbările care se vor manifesta în biodiversitatea marină vor fi importante.
Acest studiu, coordonat de Dr. Gregory Beaugrand de la Universitatea Științifică și Tehnologică din Lille, nordul Franței, s-a concentrat asupra speciilor care trăiesc în apele de suprafață ale oceanului (până la adâncimea de 200 de metri), cea mai valoroasă parte a ecosistemului marin pentru oameni.

Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2015 21:45