• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 29 Mai 2015 17:45

Adevăr şi ficțiune în filmul "San Andreas", care are drept subiect distrugeri catastrofale de la Los Angeles până la San Francisco/VIDEO

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Temuta falie californiană San Andreas se trezește declanșând în succesiune rapidă o serie de seisme catastrofale care lasă în urma lor distrugeri de neimaginat de la Los Angeles până la San Francisco. Zgârie-norii se transformă în mormane de moloz și fiare contorsionate, incendiile incontrolabile mistuie totul în calea lor, iar valuri tsunami uriașe distrug podul Golden Gate. Pe scurt acesta este scenariul noului film "San Andreas" care are premiera vineri. Dar ce este adevăr științific și ce este ficțiune în acest nou blockbuster?

Falia San Andreas este considerată de mult timp drept una dintre cele mai periculoase falii seismice din lume, în primul rând pentru că este foarte lungă. Ajungând la aproape 1.300 de kilometri lungime, această falie brăzdează California ca o uriașă cicatrice și este responsabilă de unele dintre cele mai puternice cutremure produse în această parte a lumii.
În film, o falie adiacentă și necunoscută începe să se manifeste brusc în apropiere de barajul Hoover din Nevada, iar seismul declanșat pe această falie activează temuta San Andreas. Sudul Californiei este zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 9,1 grade, urmat de unul chiar și mai puternic, de 9,6, în nordul Californiei.
Conform seismologului Susan Hough, de la U.S. Geological Survey (USGS), un astfel de curs al evenimentelor nu este, din fericire, deloc plauzibil. Este evident că falia San Andreas va produce mișcări seismice puternice, dar nu va putea produce niciodată catastrofe de magnitudinea celor din film. Această falie nu este suficient de lungă și nici suficient de adâncă pentru a produce cutremure de magnitudinea 9, conform cercetătoarei americane.

VEZI IMAGINI

Cele mai puternice cutremure consemnate de știință s-au produs de-a lungul unor zone de subducție din apropierea coastelor, unde plăci tectonice masive se ciocnesc și trec una sub cealaltă. Cutremurul de 9,5 grade produs în apropierea coastelor statului Chile în 1960 este cel mai puternic seism înregistrat vreodată.
Falia San Andreas și-a demonstrat puterea destructivă în câteva rânduri. În 1906 un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a transformat San Francisco într-un morman de dărâmături. Aproape cinci decenii mai târziu, un cutremur de intensitate similară s-a produs în zona sudică a faliei.
În cursul anului 2008 o echipă de 300 de experți coordonată de USGS a oferit o analiză detaliată cu privire la efectele unui seism de 7,8 grade produs în sudul faliei San Andreas pentru a putea fi luate măsurile necesare limitării impactului său destructiv.
Prima concluzie este că nu e nevoie de un cutremur cu magnitudinea de 9 pentru a provoca un dezastru. Oamenii de știință au calculat că un seism cu magnitudinea de 7,8 grade s-ar putea solda, conform estimărilor, cu 1.800 de morți și 50.000 de răniți. Sute de clădiri vechi din cărămidă sau beton precum și câteva clădiri foarte înalte, cu structura din oțel, s-ar prăbuși.
Conform simulărilor computerizate, falia San Andreas poate produce un seism de cel mult 8,3 grade.

Nu există încă niciun sistem de predicție a seismelor

În film, personajul Lawrence Hayes, un seismolog fictiv de la Universitatea Caltech, observă o intensificare puternică a "pulsurilor magnetice" în regiunea Californiei, intensificare care ar anunța un cutremur iminent. Totuși, în viața reală, după mai bine de un secol de cercetări și studii în domeniu, încă nu dispunem de niciun instrument care să poată prevedea când se va produce un cutremur, iar oamenii de știință sunt în general pesimiști că vom reuși vreodată. În cadrul acestor studii au fost analizate comportamentele diferitelor animale, caracteristici de ordin meteorologic, semnale electromagnetice, nivelurile de radon (gaz nobil) din sol sau apa freatică, fără niciun fel de succes.
"Ce bine ar fi să fie atât de simplu cum este în film. Dar nu e. Oamenii de știință au analizat fiecare pistă imaginabilă în căutarea unui precursor (seismic) dar nu au găsit nimic", conform lui Hough.
În ultima perioadă de timp cercetătorii s-au concentrat asupra unui sistem de alertă rapidă care să ofere o fereastră de reacție de câteva secunde între momentul declanșării cutremurului și momentul în care undele seismice încep să se facă simțite. Un astfel de sistem ar putea salva numeroase vieți în zonele mai îndepărtate față de epicentrul seismic.

Tsunami la San Francisco

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în film, seismele produse pe falia San Andreas nu pot provoca valuri uriașe de tip tsunami. Majoritatea fenomenelor de tip tsunami sunt declanșate de seisme produse în submarin, dar pot fi provocate și de alunecări de teren, erupții vulcanice sau impacturi cu meteoriți.
Valurile tsunami uriașe se formează atunci când un volum colosal de apă este dislocat de mișcări violente ale crustei terestre. Cu cât magnitudinea unui astfel de fenomen este mai mare, cu atât pot fi generate mai multe astfel de valuri care apoi se deplasează la suprafața oceanului și pot lovi țărmurile cu o violență extremă.
Falia San Andreas este o falie de alunecare în care blocurile opuse de rocă și sedimente alunecă unul sub celălalt orizontal. Un cutremur puternic produs pe această falie poate provoca distrugeri importante și incendii, dar nu poate disloca un volum de apă care să inunde San Francisco.

Se va simți și pe Coasta de Est?

În film, oamenii de știință avertizează că unda seismică se va simți și pe Coasta de Est a SUA, însă, în realitate, chiar și cel mai puternic seism declanșat pe falia San Andreas nu va fi simțit până pe Coasta de Est, New York-ul, spre exemplu, rămânând complet neafectat. Chiar dacă seismele puternice pot face întreaga planetă să reverbereze ca un gigantic clopot, aceste unde nu pot fi simțite decât cu instrumente foarte sensibile, fiind foarte reduse ca intensitate. Însemnările istorice atestă că, spre exemplu, puternicul seism produs pe falia San Andreas în 1906 abia dacă a fost simțit în vestul statului Nevada și în sudul statului Oregon, conform lui Hough.

La pământ, acoperă-te și ține-te bine!

Atunci când seismul începe să se facă simțit, seismologul interpretat în film de Paul Giamatti lansează un îndemn care trebuie urmat: "La pământ, acoperă-te și ține-te bine!". Începând cu anul 2008, milioane de oameni din California dar și din alte regiuni au participat în exerciții de simulare a reacției în cazul producerii unor astfel de dezastre naturale, exerciții în care învață, spre exemplu, că este bine să se ascundă sub mese sau birouri. În cazul în care te afli sub cerul liber, experții recomandă ghemuirea lângă un zid, sfat pe care îl oferă și personajul principal al filmului, pilotul de operațiuni de căutare și salvare Ray Gaines, interpretat de Dwayne "The Rock" Johnson.
Falia San Andreas nu este singura falie din California. Ea s-a format după dispariția faliei Farallon și se întinde de-a lungul coastei statului California în paralel cu faliile San Gabriel și San Jacinto. Conform specialiștilor, cutremurele produse pe aceste falii nu pot depăși 8,3 grade magnitudine, dar pot provoca deplasări ale scoarței de până la 7 metri. Cele mai puternice seisme pe această falie s-au produs în 1906 (San Francisco) și în 1989 (Loma Prieta).
Filmul "San Andreas", în regia lui Brad Peyton, după un scenariu semnat de Carlton Cuse și Andre Fabrizio, îi are în rolurile principale pe Dwayne "The Rock" Johnson, Carla Gugino și Alexandra Daddario.

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: