• Ned 2020 Web
Joi, 28 Mai 2015 12:35

Global, o specie din trei se află în pericol de dispariție. "A șasea extincție masivă"

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O specie de mamifere din patru, una din opt de păsări și peste una din trei de amfibieni sunt în prezent în pericol să dispară de pe Pământ. Global, mai mult de o specie din trei se află în această situație alarmantă, potrivit WWF, organizație preluată de metronews.fr.

Situația este cu atât mai gravă cu cât fenomenul se accelerează. În doar o jumătate de secol, "exemplarele din speciile de vertebrate au scăzut la jumătate", se arată în raportul Planeta Vie 2014, publicat anul trecut, în luna septembrie. Astfel, speciile vegetale și animale se sting de cel puțin 1.000 de ori mai repede decât înainte de apariția omului pe Pământ.
Fenomenul este atât de intens încât se vorbește în prezent de "a șasea extincție masivă", după cea în care au dispărut dinozaurii, în urmă cu 65 de milioane de ani. Diferența este că acum, pentru prima oară, procesul apare din cauza unei singure specii: omul.
Oamenii de știință au mers mai departe cu analiza lumii actuale. Potrivit unui studiu apărut în luna ianuarie în publicația The Anthropocene Review, omul ar fi intrat într-o nouă epocă din anii '50, trecând de la holocen (epoca geologică) la antropocen (epoca gestionată în întregime de om). Omul ar fi devenit astfel unicul actor al evoluției planetei. Teoria, validată de mediul științific, nu a fost încă confirmată de Comisia Internațională de Stratigrafie.
Drept consecință a activității umane nefaste, o specie de mamifere din patru, una din opt de păsări și peste una din trei de amfibieni sunt amenințate, conform celei mai recente ediții a Listei roșii mondiale, aflate la originea inventarului biodiversității. Din cele 76.199 de specii luate în considerare, 22.413 sunt considerate în pericol de dispariție, iar fenomenul nu vizează doar tigrii de Bengal sau marii urși panda: Franța, spre exemplu, se numără printre cele zece țări unde se află cel mai mare număr de animale în pericol de dispariție, încheie metronews.fr.

Ultima modificare Joi, 28 Mai 2015 19:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: