• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Joi, 14 Mai 2015 13:25

Pavilionul UE de la Expo Milano 2015, construit în jurul unui simbol - pâinea/VIDEO

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pavilionul Uniunii Europene de la Expo Milano 2015 este construit în jurul unei idei de o rară simplitate, în special pentru blocul celor 28. Este vorba despre o poveste de dragoste croită în jurul unui simbol care să reprezinte cel mai bine toate țările membre, deși uneori pare un lucru banal - pâinea, transmite Agerpres.

Pavilionul UE de la Expo Milano 2015 este unul care va plăcea în principal copiilor, pentru că e o combinație bine dozată între o carte de povești, un film de cinema care încearcă să transmită spectatorilor cât mai mult și cât mai realist din experiențele personajelor și o expoziție de imagini care, prin fiecare atingere, pot da naștere la noi și noi opțiuni digitale.
Practic, povestea în trei acte a personajelor cu care vizitatorii se întâlnesc în fiecare sală a pavilionului începe cu copilăria lui Alex și a Silviei, doi copii cu pasiuni diferite, lucrul la fermă și respectiv știința, într-o prezentare pe două sau chiar trei ecrane alternative care reproduc fidel grafica unei cărți de povești.
Apoi, în a doua sală, cele două personaje devin mature și apar semnele unei idile între Alex și Silvia, iar spectatorii asistă la un film animat pe ecran mare, în timpul căruia sunt udați când plouă, simt intensitatea căldurii când pâinea este introdusă în cuptor și podiumul pe care stau se mișcă pentru a reda fidel o senzație sau alta. În cele din urmă personajele se îndrăgostesc și se căsătoresc, filmul redevine o carte de povești cu final idilic, iar ultima sală a expoziției este o prezentare interactivă a tipului de afacere pe care personajele îl construiesc și a ceea ce înseamnă el pentru UE și nu numai.
Nu în ultimul rând, în cea de a treia sală a pavilionului UE, orice vizitator poate să-și facă singur un sandviș digital, alegându-și singur ingredientele și obținând în final o fotografie pe care o poate difuza pe rețelele de socializare.

Unitate în diversitate

"Povestea este una care simbolizează motto-ul Europei, care este "Unitate în diversitate". Este povestea a două personaje, un om de știință, Silvia, și un fermier, Alex. Ei nu se plac foarte mult la început, pentru că sunt diferiți. Apoi înțeleg că pot face cea mai bună pâine, pentru că Alex are cel mai bun grâu și Silvia are cea mai bună pricepere. Împreună pot crea cel mai bun produs. Facem acest lucru folosind 'dragostea', pentru că cred că Europa transmite prea mult ideea de cerebral, de reglementări, nu folosește mesajul de 'dragoste', care este cel mai puternic lucru care există", a declarat pentru Agerpres comisarul general adjunct al pavilionului UE, Giancarlo Caratti.
El spune că inițiativa este una de tip nou și care pare să dea roade, pentru că în fiecare zi pavilionul are tot mai mulți vizitatori.

VEZI IMAGINI

"Prima zi am avut 800 de vizitatori, a doua zi am avut 1.500, ieri am avut 2.300 și azi avem deja 3.000. Crește în fiecare zi și credem că se întâmplă datorită faptului că elevilor le place foarte mult, este un show interactiv, cu efecte speciale, copiilor le place să fie udați, să fie mișcați, sunt și câini. Obiectivul meu este ca oamenii, în special tinerii, să iasă de la pavilion spunând că Europa este 'cool'", a adăugat Caratti.
"E ca o atracție de tip Disney, care nu este tipică la Expo. Multe pavilioane sunt arhitecturale, al nostru este unul narativ. Este o mare diferență față de celelalte", a mai spus el.
În ceea ce privește conceptul care a stat la baza pavilionului UE, comisarul general adjunct Giancarlo Caratii îl explică prin dorința de a transmite ceva tinerei generații, care a ajuns să ia multe din lucrurile realizate în blocul comunitar ca de la sine înțelese, dar și de a da impresia că Europa poate fi și ceva distractiv.

Pâinea este cel mai specific produs al UE

"Stăteam la Comisia Europeană împreună cu colegii din Parlamentul European și ne întrebam ce să spunem ca să fie comun tuturor țărilor UE. Apoi ne-am uitat la istorie și am văzut că pâinea este cel mai specific produs al UE. Și are și o semnificație simbolică, religioasă, tradiția noastră a fost construită pe pâine. Noi nu avem sarmale, nu avem produsele specifice unei țări sau alta, avem mai degrabă lucruri conceptuale, avem valori comune. Am decis să facem ceva în special pentru tânăra generație, care, în primul rând în cele mai vechi state membre, ia lucrurile ca de la sine înțelese. Când eram tânăr și ei nu existau, erau încă pașapoarte, plăteam cu monede diferite, nu exista o piață unică, erau multe probleme cu foametea în Europa, mediul nu era curat. Multe lucruri ei le iau ca de la sine înțelese. Ei doar văd dificultățile Europei, criza economică, situația șomajului. Aș vrea să transmitem ceva care să dea impresia că Europa poate și ceva distractiv (...) Trebuie să le injectăm vizitatorilor, în special tinerei generații, un spirit pozitiv", a mai spus oficialul UE.
Întrebat dacă nu cumva vizitatorii se așteaptă când ajung la pavilion să găsească mai multe elemente din propriile țări, comisarul general adjunct recunoaște că situația se poate prezenta în acest fel, dar argumentează că uneori a transmite un mesaj comun înseamnă să poți accepta că nu poți jongla cu mai multe mingi de tenis în același timp.
Situație care pare cu atât mai importantă, cu cât aprecierea față de UE a scăzut dramatic în statele membre. "În Italia a scăzut de la 70% la sub 40%, probabil și din cauza lipsei de comunicare, dar în principal din cauza crizei economice, a șomajului, a imigrației, a multelor probleme pe care UE nu a putut să le rezolve deși lucrăm la acest lucru. Încercăm să schimbăm perspectiva oamenilor, să trecem mai mult la o dimensiune emoțională, nu cerebrală. Nu știu dacă va funcționa, dar sper să avem un impact, în special la tânăra generație. Dacă se duc înapoi acasă și spun că Europa este ceva pozitiv, ceva 'cool', pentru mine misiunea va fi deja împlinită", a mai spus Giancarlo Caratti.

 

Ultima modificare Joi, 14 Mai 2015 13:35

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: