• 1
 • 2
 • 3
 • 4
Vineri, 13 Martie 2015 13:49

Către Guvernul României, În atenţia Primului ministru al României, domnul Victor Viorel PONTA

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stimate domnule Prim-ministru,

Coaliţia pentru Mediu din România (CMR) îşi manifestă îngrijorarea faţă de gravele nereguli și  abuzuri sesizate la nivelul Administraţiei Fondului pentru Mediu din România (AFM) în ceea ce privește acordarea finanţărilor în cadrul Programului vizând educaţia și conştientizarea publicului privind protecţia mediului, sesiunea 10.07.2014 – 25.07.2014.

În continuare vă prezentăm premizele care au condus la prezenta înștiinţare și solicitare totodată. Așadar, în urma afișării rezultatelor procesului de evaluare a proiectelor depuse în cadrul programului menţionat mai sus am demarat o anchetă de constatare a motivelor de respingere a unui număr record de proiecte, un procent de 80%, încă din etapa admistrativă de evaluare. Ceea ce a ridicat suspiciuni asupra modului de evaluare al AFM este faptul că aceste proiecte respinse au fost depuse de ong-­‐uri de mediu cu experienţă relevantă în acest domeniu de ani de zile, în vreme ce majoritatea proiectelor aprobate se dovedesc a fi ale unor organizaţii ce au strânse legături cu mediul politic din România și fără să aibă neapărat experienţă în activităţi pe mediu. Mai exact 121 de proiecte depuse au fost respinse în etapa de evaluare administrativă, fără a intra în competiţia pe fond și doar 28 de proiecte au primit finanţare. Considerăm că motivele respingerii administrative sunt necalificate și/sau constituie posibile infracţiuni. Câteva exemple concrete în acest sens: unul dintre motivele frecvent invocate de respingere a fost lipsa cererii de finanţare la dosar. Acest lucru este mai mult ca imposibil în condiţiile în care fiecare dosar de cerere de finanţare conţine un opis, unde sunt bifate toate documentele solicitate pentru dosarul de finanţare. Ceea ce este și mai alarmant este faptul că acest motiv de respingere a dosarului nu este un caz singular. Presupunem că lipsa cererii de finanţare din dosar are drept cauze fie lipsa de profesionalism a funcţionarilor AFM, care au pierdut acest document, fie documentul a fost sustras în mod intenţionat pentru a nu fi validat dosarul din punct de vedere administrativ. Un alt exemplu relevant constă în faptul că există neconcordanţe în evaluarea fără părtinire a tuturor aplicaţiilor, și anume unele organizaţii au primit finanţare deși activitatea organizaţională de orice tip lipsește cu desăvârșire, în timp ce alte proiecte au fost respinse pe motiv că nu au experienţă în proiecte similare.

Aceste concluzii reies și în urma investigaţiilor jurnalistice realizate de DIGI 24 și www.arq.ro. Ambele investigaţii jurnalistice arată că din cele 28 de proiecte câștigătoare unele aparţin, după cum am mai spus unor organizaţii cu relaţii politice, altele nou înfiinţate sau unele fără activitate:

 • Asociaţia Tinerilor PRO NATURA din judeţul Braşov are în registrul O.N.G, baza de date a Ministerului Justiţiei, ca președinte al asociaţiei pe primarul orașului Predeal, Liviu Cocoș. Grantul aprobat este în valoare de 718.000 lei.
 • Asociaţia O Şansă pentru Viitor este o asociaţie apropiată PNL. În perioada 2008 -­‐ 2009, președintele asociaţiei a fost Alina Gorghiu, membru PNL, actual președinte al formaţiunii politice. Conducerea a fost preluată de Mara Calista, consilier al Alinei Gorghiu, în prezent fiind președinte Alexandra Bogdan. Finanţarea obţinută este în valoare de 653.801 lei.
 • Asociaţia Iniţiativă Ecologistă Europeană, președinte Lavinia Şandru, soţia ministrului PSD Darius Vâlcov. Grant în valoare de 897.148 lei.
 • Asociaţia Culturală Cetatea Albă Bucureşti al cărei preşedinte este Daniel Bucur, soţul fostului purtător de cuvânt al ministrului Sulfina Barbu. Grant de 250.377 lei
 • Asociaţia Pro Consulting 12 din Gorj al cărei președinte este Valeriu Petrică, fost șef al Direcţiei Agricole Gorj, din partea PSD, o asociaţie înfiinţată în martie 2014, cu doar patru luni înainte de sesiunea de depunere a proiectelor, din iulie 2014. Grantul primit este de

163.000 de lei, adică 35.000 de euro.

„A fost primordial ca cât mai multe ONG-­‐uri să aibă acces la acest program şi aici mă refer la faptul că o experienţă similară ar fi creat o restricţie în a accesa programul”, este declaraţia preşedintelui AFM pentru cei de la DIGI 24, iar în continuare văprezentăm o descriere de la rubrica ”Motivul respingerii” din cadrul Anexei 2 -­‐ Proiecte respinse în cadrul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului-­‐sesiunea 10 iulie -­‐25 iulie 2014, publicată pe site-­‐ul AFM pentru unul dintre proiectele respinse: ”Punctaj obţinut 70. Nu sunt detaliate: conţinutul broșurilor educative, conţinutul materialului filmat, nu există experienţă în proiecte similare, nu sunt prezentate detaliat obiectivele și rezultatele proiectului.”

La lista neregulilor prezentate mai sus se adaugă și faptul că bugetul AFM pe 2015, deși teoretic se afla în dezbatere publică pe site-­‐ul www.mmediu.ro, practic era trimis în formă finală spre avizare.

Precizăm că la întâlnirea Coaliţiei pentru Mediu din România cu doamna ministru Graţiela Gavrilescu pe acest subiect am fost asiguraţi că va fi organizată o dezbatere publică comună pe tema priorităţilor și a resurselor alocate prin bugetul AFM. La această dată constatăm că doamna ministru Graţiela Gavrilescu nu și-­‐a respectat promisiunea angajată în timpul întâlnirii cu membri CMR de vreme ce AFM are aprobată deja o formă finală a bugetului pe 2015.

Un alt aspect pe care vi-­‐l aducem în atenţie si care ne îngrijorează este faptul că Programul Rabla are alocate 200 mil. lei, în timp ce programul pentru Arii Protejate, program mult mai relevant pentru bunăstarea mediului din România, dispune doar de 1 mil. lei în 2015.

Considerăm că cele prezentate mai sus constiuite argumente puternice în a vă solicita să dispuneţi demararea unei anchete interne pentru a depista neregulile comise în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu din România, iar pe cale de consecinţă asumarea politică a acestui eșec prin demiterea președintelui AFM, domnul Adrian Gearâp.

De asemenea, solicităm orgnizarea unei dezbateri publice cât mai curând privind priorităţile susţinute din bugetul AFM pe 2015.

Cu consideraţie, Coaliţia pentru Mediu din România

Secretariatul CMR -­‐ Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis Costel Popa, Președinte Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Coaliţia pentru Mediu din România este formată din 27 de organizaţii non-­‐guvernamentale din toată ţară:

 1. Asociaţia Ecoteca
 2. Clubul de Cicloturism “Napoca”
 3. Asociaţia “Floarea Reginei” Sinaia
 4. Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România
 5. Asociaţia ECOS Dolj
 6. Fundaţia Acţiunea Ecologică
 7. Asociaţia Ecologică TURISMVERDE
 8. Asociaţia Strawberrynet
 9. Asociaţia pentru Dezvoltare “DUNAREA DE JOS”, Calarăși
 10. Asociaţia Sighișoara Durabilă
 11. Viitor Plus
 12. Asociaţia Română de Permacultură
 13. Asociaţia BioSilva
 14. Fundaţia Activity Reșiţa
 15. Asociaţia Mai Bine Iași
 16. Asociatţa Salvaţi Dunărea și Delta
 17. Terra Mileniul III
 18. WWF Romania
 19. Asociaţia GreenItiative
 20. Asociaţia AGENT GREEN
 21. Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
 22. Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă “Alutus”
 23. Asociaţia Kogayon
 24. Asociaţia Natura Transilvaniei
 25. Asociaţia 2 Celsius
 26. Asociaţia Bankwatch România
 27. Fundaţia Eco-­‐Civica

Surse citate:

www.afm.ro: http://afm.ro/main/programe/program_constientizare/2015/lista_proiecte_respinse-­‐ 11_01_2015.pdf

www.digi24.ro: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Reportaj/DIN+INTERIOR+Politicienii+abonati+la+fondurile+pentr u+mediu

 

Ultima modificare Sâmbătă, 02 Mai 2015 00:57

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: