• 1
  • 2
  • 3
Luni, 10 Noiembrie 2014 05:16

Au început demersurile pentru protejarea prin lege a monumentelor saline din Mureș și Harghita, în proiectul SAMARIS

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Echipa multidisciplinară de cercetare care a lucrat mai bine de 8 luni în cadrul proiectului 'SAMARIS - Protejarea monumentelor saline de pe valea Mureșului Superior', implementat de Muzeul Județean Mureș și finanțat prin Administrația Fondului Cultural Natural, a început demersurile pentru protejarea prin lege a monumentelor saline din Mureș și Harghita.

Managerul proiectului, arheologul Daniel Cioată, a declarat joi, la Târgu Mureș, că SAMARIS este un proiect interdisciplinar și a presupus mai multe puncte cercetare — arheologic, istoric, etnografic și de mediu într-o serie de situri de exploatare a sării.

Astfel, cercetătorii au studiat situl arheologic privind exploatarea sării de la Orșova, comuna Gurghiu, cel din Sărățeni unde există un castru roman și vama medievală a sării, ambele din județul Mureș, și cel din Comănești (comuna Mărtiniș), județul Harghita, unde a fost identificat un sit arheologic privind exploatarea sării din Epoca bronzului.

Au mai fost cercetate două fântâni cu apă sărată la Comănești și Corund (ambele din Harghita) și Băile Sărate de la Jabenița (Mureș), unde există o stațiune balneară abandonată, care a fost exploatată din 1830, și peisajele cultural-naturale la Gurghiu-Orșova (dealul Slatini) și Jabenița — lacul sărat 'la Gurețe', ambele din județul Mureș.

'Acestea din punct de vedere juridic nu există și toate aceste monumente se află într-un proces avansat de degradare, atât din cauza factorilor umani, cât și a celor naturali. În cadrul acestui proiect SAMARIS au fost cercetate siturile din punct de vedere arheologic, istoric, etnografic, al mediului utilizându-se metode moderne. În cadrul proiectului inițiem operațiunea de clasare a monumentelor astfel încât ele să intre sub protecția legii, apoi asigurăm expertizarea științifică — localizare, delimitare, stabilirea zonelor de protecție, aerofotograme etc. — toată această documentație este depusă la Direcțiile Județene de Cultură Mureș și Harghita. Am realizat un ghid de bune practici adresat autorităților locale în care sunt descrise atât siturile respective, valoarea lor pe care am depistat-o în urma cercetării, cât și legislația și atribuțiile autorităților locale pentru protejarea și conservarea siturilor respective', a spus Daniel Cioată.

 

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: