• Ned 2020 Web
Luni, 20 Octombrie 2014 21:53

Românii consumă de cinci ori mai puțin pește decât media din țările Uniunii Europene

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii consumă între 4 și 4,5 kilograme de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările Uniunii Europene, iar importurile de pește reprezintă peste 80% din consum, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.

"Consumul de pește în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor și pe an, însă, după 10 ani de la revoluție, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simțit o destindere față de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de pește a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor și pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum", a precizat Gheorghe Văcaru.

România importă cel mai pește din Norvegia sau din țările Americii de Sud, dar și din Grecia, Italia și, mai nou, din Turcia și Ungaria. Pe primul loc în preferințele românilor a rămas în continuare macroul, urmat de crap, șalău și somn, însă și somonul a înregistrat o creștere în ultimii ani. Gheorghe Văcaru afirmă că în vestul Europei crapul nu se prea consumă, "pentru că are prea mute oase", însă atunci când vin în România străinii mănâncă cu mare plăcere această specie de pește.

În Uniunea Europeană, consumul mediu anual de pește este 20 de kilograme pe locuitor, dar și aici sunt variații foarte mari, în funcție de tradiție. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor și pe an, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge și la 50 — 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de pește sunt japonezii, cu peste 90 de kg pe locuitor și pe an.

Chiar dacă românii vor să consume pește indigen, producția internă este departe de ceea ce se producea înainte de anii '90, când în piscicultura românească se obțineau în jur de 50.000 de tone de pește, consideră consilierul din Ministerul Agriculturii.

"Anul trecut s-au produs un pic peste 10.000 de tone de pește în pescăria de apă dulce din România. S-a simțit și criza în piscicultură, însă ușor-ușor a început să crească și mă aștept ca măcar jumătate, dacă nu toate proiectele finanțate prin POP 2007-2013, să aibă succes. Numai în aceste ferme se poate obține un spor de producție de 30 — 40%. De altfel, una dintre țintele POP a fost de a crește producția de acvacultură cu 40%, raportat la anul de referință 2005, când producția era undeva la 8.000 de tone de pește", a subliniat Văcaru.

În opinia acestuia, implementarea unor proiecte de acvacultură cu ajutorul POP 2007-2013 va avea influențe pozitive în următorii 3-4 ani asupra consumului de pește, începând chiar cu anul 2015, pentru că se așteaptă ca aceste ferme să intre efectiv în producție.

 

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: