• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Joi, 16 Octombrie 2014 21:42

CE introduce o acțiune în justiție împotriva României pentru iazul de decantare Boșneag din Moldova Nouă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană  introduce o acțiune în justiție împotriva României pentru nerespectarea legislației Uniunii Europene /UE/ privind deșeurile miniere, în cazul iazului de decantare Boșneag, în care au fost deversate deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru și zinc din Moldova Nouă, se arată într-un comunicat de presă al forului european, publicat joi și consultat de AGERPRES.

Potrivit sursei citate, nerespectarea legislației UE privind deșeurile miniere se referă la deșeurile provenite din extracția, tratarea și stocarea resurselor minerale, precum și din exploatarea carierelor.

'Cazul se referă la iazul Boșneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deșeuri provenite din exploatarea minelor de cupru și zinc din Moldova Nouă, România, și care este, în prezent, aproape complet abandonat. Iazul este o sursă majoră de poluare, răspândind pulberi toxice care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană și pentru mediu. România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluționa problema, însă progresele au fost insuficiente. Având în vedere gravitatea riscului în acest caz și la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o acțiune împotriva României în fața Curții de Justiție a UE, în scopul de a se asigura că sunt luate măsuri corective mai rapid', se precizează în informarea Comisiei.

CE a lansat o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva României pe această temă, printr-o scrisoare de punere în întârziere transmisă în octombrie 2012, care a fost urmată de un aviz motivat în februarie 2014.

În răspunsul său, România a acceptat faptul că iazul Boșneag rămâne sursă de poluare în timpul perioadelor cu vânt puternic și a recunoscut necesitatea unor măsuri corective. Deși s-au propus unele măsuri, inclusiv, de exemplu, un sistem de irigare, nu s-au luat încă măsuri concrete, notează forul european.

Iazul de decantare a apelor de mină Tăușani — Boșneag este amplasat pe malul stâng al Dunării, pe teritoriul orașului Moldova Nouă, între localitățile Moldova Veche și Coronini, în apropierea zonei umede Ostrovul Moldova Veche din Parcul Natural Porțile de Fier.

 

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: