Imprimă această pagină
Luni, 13 Octombrie 2014 23:43

Prefectul de Covasna: Urşii au devenit lăcătuşi, deschid uşi şi frigidere. Trebuie schimbată legea

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prefectul de Covasna spune că va înainta o propunere de schimbare a legii, în sensul gestionării diferite a urşilor care au valoare cinegetică şi a celor care ridică probleme, susţinând că aceste animale au devenit "un fel de lăcătuşi mecanici", care deschid uşile caselor şi mănâncă din frigidere.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că din ce în ce mai mulţi urşi coboară după hrană în localităţi şi deschid uşile caselor "parcă ar fi lăcătuşi mecanici", distrug livezi şi culturi agricole, ucid animale şi pun în pericol vieţile oamenilor, iar ca urmare Prefectura propune o modificare legislativă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"S-au obişnuit să intre în localităţi. Parcă ar fi lăcătuşi mecanici - deschid uşile, deschid frigiderele, mănâncă din frigider. Problema e că sunt obişnuiţi cu oamenii, cu gospodăriile, iar acel urs nu se mai întoarce în pădure ca să caute hrană. Numărul urşilor a crescut foarte mult, iar cota de împuşcare s-a menţinut aceeaşi în ultimii cinci-şapte ani”, a spus prefectul de Covasna.

Acesta a relatat despre cazul unui copil care se juca la etajul unei cabane din Comandău, în timp ce la parterul imobilului un urs mânca gem. Situaţii similare au fost şi în oraşul Covasna, unde o ursoaică şi doi pui au intrat şi s-au plimbat prin curtea Spitalului de Cardiologie, iar un alt urs s-a căţărat într-un copac, pe timpul zilei, şi a coborât doar noaptea, pentru a căuta hrană.

Prefectul de Covasna a precizat că a fost constituit la un grup de lucru care va elabora o modificare legislativă prin care propune ca urşii cu valoare cinegetică reală să fie gestionaţi separat prin Agenţia de Mediu, iar animalele care intră în case şi reprezintă un pericol pentru populaţie să fie gestionate prin comitetul de situaţii de urgenţă, care să aibă posibilitatea de a decide împuşcarea lor.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46