Imprimă această pagină
Vineri, 10 Octombrie 2014 05:38

Ministerul Mediului: Romsilva va continua să administreze, timp de 10 ani, cele 16 parcuri naționale și naturale solicitate

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un număr de 16 parcuri naționale și naturale vor fi administrate în continuare de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, în a cărei custodie se aflau și până în acest moment, după ce Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) a analizat dosarele de candidatură depuse, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Potrivit sursei citate, noile contracte de administrare au fost parafate miercuri, 8 octombrie, și sunt valabile pe o perioadă de 10 ani.

'Întrucât vechile contracte de administrare urmau să expire la sfârșitul acestui an, Ministerul Mediului a inițiat deschiderea celei de-a șasea sesiuni de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare a 23 de arii naturale protejate (18 parcuri naționale și naturale și 5 situri de importanță comunitară). În urma analizei dosarelor de candidatură de către comisia de evaluare, MMSC a decis să încredințeze Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva administrarea, în continuare, a celor 16 parcuri naționale și naturale pentru care s-a făcut solicitarea și pe care instituția le-a avut în gestionare în perioada 2004 — 2014', se arată în comunicatul citat.

În calitate de semnatar, din partea MMSC, a noilor contracte de administrare, ministrul Attila Korodi a menționat că administrarea ariilor protejate este un domeniu specific, cu multe particularități pentru aceste zone, în care numeroase specii protejate își găsesc refugiul.

'Mă bucur sincer că am putut ajuta corpul de specialiști, care s-au format în acești ultimi 10 ani, să-și continue activitatea. Administrarea ariilor protejate este un domeniu specific, cu multe particularități pentru aceste zone, în care numeroase specii protejate își găsesc refugiul. De aceea este foarte important ca domeniul să fie gestionat de acești specialiști, care reprezintă o importantă resursă umană, calificată și dedicată, cu o experiență acumulată pe parcursul unui întreg deceniu', a spus Korodi.

În cadrul structurilor de administrare ale RNP — Romsilva, își desfășoară activitatea 245 de specialiști, ce vor putea să valorifice expertiza acumulată în scopul conservării și utilizării durabile a patrimoniului natural al României.

Regia Națională a Pădurilor — Romsilva funcționează sub autoritatea MMSC și are ca scop gospodărirea durabilă și unitară, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice și ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului, în vederea creșterii contribuției pădurilor la îmbunătățirea condițiilor de mediu și la asigurarea economiei naționale cu lemn, cu alte produse ale pădurii și cu servicii specifice silvice, precum și coordonarea și implementarea programului național de ameliorare genetică a cabalinelor, promovarea pe plan național și internațional, a exemplarelor de cabaline valoroase din hergheliile Regiei

Totodată, prin intermediul celor 22 administrații de parcuri, unități cu personalitate juridica, RNP-Romsilva administrează 23 de parcuri naționale și naturale în care fondul forestier proprietate publică a statului are o pondere însemnată, asigurând conservarea biodiversității din aceste arii protejate.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46