• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Joi, 09 Octombrie 2014 22:28

Ministrul Agriculturii: România nu folosește decât la jumătate din cantitățile de îngrășăminte chimice utilizate în țările dezvoltate

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cantitățile de îngrășăminte chimice utilizate în agricultura românească au fost la jumătate față de media țărilor dezvoltate din Uniunea Europeană, iar acest lucru ne arată că agricultura românească nu a afectat mediul de-a lungul ultimilor 50 de ani, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Forumul regional privind viitorul agriculturii.

"Agricultura românească nu a afectat mediul de-a lungul ultimilor 50 de ani. România nu folosește decât jumătate din cantitățile de îngrășăminte chimice care se aplică în Ungaria și Polonia sau chiar la 25% din ceea ce se folosește în țările mai dezvoltate, Olanda sau Spania. În cifre absolute, cantitatea de îngrășăminte chimice a fost de 491.000 de tone, din care azotoase 344.000 tone, fosfatice 113.000 tone și potasice 33.000 tone. Față de media UE, a celor 15 țări mai vechi, suntem la jumătate ca și cantitate folosită", a precizat Constantin.

În opinia acestuia, un alt barometru care certifică practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul, în România, este pânza de apă freatică, ce reprezintă și în acest moment sursa de apă potabilă pentru locuitorii din peste 2.000 de comune din mediul rural.

"În momentul de față pânza de apă freatică reprezintă sursa de apă potabilă pentru locuitorii din mediul rural. Chiar și azi aproximativ 2.000 de comune din România folosesc această sursă de apă care certifică faptul că de-a lungul timpului agricultura pe care am practicat-o în România nu a cauzat nici solului, nici mediului și nici resurselor de apă. Utilizarea apei pentru irigații nu a cunoscut o dezvoltare în ultimii ani, iar din punct de vedere al agriculturii nu este bine, însă pentru mediu a fost bine și cred că s-a ținut un echilibru bun în agricultura românească. De asemenea, în ultimii 7 ani, fermierii fie mici, fie mari s-au dotat și au adoptat tehnologii care nu au fost dăunătoare mediului", a explicat șeful MADR.

Constantin consideră că România a avut o experiență pozitivă de-a lungul timpului din acest punct de vedere și face eforturi ca și în perspectiva anilor următori să se adapteze noilor condiții legate de protecția mediului.

"Cred că acesta este trendul și la nivel european și așa trebuie să fie și în România. Nu poate exista o agricultură fără protecția mediului și nu poate exista mediu fără o agricultură care să nu fie dezvoltată. Cred că România a avut o experiență pozitivă de-a lungul timpul timpului, s-a adaptat bine în ultimii ani și face eforturi ca și în perspectiva anilor următori să se adapteze", a adăugat ministrul Agriculturii.

Organizația Europeană a Proprietarilor de Pământ împreună cu Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România organizează joi, la București, conferința regională a celui de-al 7-lea Forum privind viitorul agriculturii (FFA), subiectele abordate vizând problemele agriculturii la nivel mondial, schimbările climatice și modul în care poate coexista competitivitatea și protecția mediului în agricultură românească.

Competitivitatea la nivel mondial în raport cu negocierile Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), dar și intensificarea durabilă a producției agricole, cu alte cuvinte, sustenabilitatea producției alimentare și producției de fibre din punct de vedere cantitativ, calitativ și al profitabilității sunt alte teme de dezbatere.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: