• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Marți, 07 Octombrie 2014 06:22

Raport ONU: Protejarea naturii, vitală pentru hrana și apa necesare omenirii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernele lumii nu reușesc să atingă obiectivele de a proteja animalele și plantele, stabilite într-un plan al biodiversității pentru 2020, ce vizează, totodată, creșterea aprovizionării cu hrană și încetinirea schimbărilor climatice, se arată într-un raport al ONU publicat luni, citat de Reuters.

Multe specii rare se confruntă cu un risc crescut de dispariție, pădurile sunt defrișate de agricultori într-un ritm alarmant, iar poluarea și pescuitul excesiv continuă, în ciuda impulsului dat de ONU în 2010 pentru a inversa tendințele dăunatoare pentru natură, relatează Reuters.

"A existat o creștere a efortului (guvernelor) ... dar acest lucru nu va fi suficient pentru a atinge obiectivele", a declarat, pentru Reuters, Braulio de Souza Dias, secretar executiv al Convenției privind Diversitatea Biologică (CBD), citând documentul.

Raportul "Perspectivele Globale ale Biodiversității", făcut public în deschiderea unei întâlniri privind biodiversitatea în Coreea de Sud, arată că, în general, doar cinci din cele 53 obiective stabilite pentru conservarea naturii au fost realizate, iar celelalte 48 stagnează.

De pildă, guvernele erau în grafic în ce privește alocarea, până în 2020, 17% din terenuri la nivel global ca spații protejate pentru specii sălbatice, precum parcuri sau rezervații naturale, dar înregistrau întârzieri în îndeplinirea unor obiective precum reducerea la jumătate a ratei de pierdere a habitatelor naturale sau prevenirea dispariției speciilor amenințate cunoscute, scrie Reuters.

"În pofida poveștilor de succes individuale, riscul mediu de extincție pentru păsări, mamifere și amfibieni este încă în creștere", menționează raportul, adăugând că biodiversitatea a însemnat mai mult decât campaniile importante pentru salvarea urangutanilor, a urșilor polari sau a broaștelor rare.

Cerând guvernelor să-și intensifice eforturile, secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a declarat că succesul în conservarea vieții de pe planetă ar putea contribui la îndeplinirea obiectivelor de "eliminare a sărăciei, îmbunătățire a sănătății umane și de furnizare a energiei, hranei și apei curate pentru toți".

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: