• 1
  • 2
  • 3
Miercuri, 01 Octombrie 2014 21:01

România nu și-a făcut toate temele pentru combaterea comerțului ilegal cu lemn

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A trecut mai mult de un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului UE privind comerțul cu lemn (EUTR 995), instrument ce urmărește prevenirea și combaterea comerțului cu lemn recoltat în mod  ilegal în interiorul statelor membre. Comisia Europeană a publicat de curând un raport privind implementarea regulamentului la nivel național, care a arătat rezultate îngrijorătoare.

De asemenea, WWF a publicat rezultatele unui studiu care confirmă că multe dintre statele membre UE, printre care și România, nu reușesc încă să țină pasul cu legislația europeană și să oprească fenomenul comerțului cu lemn ilegal pe piețele europene. Studiul, derulat de WWF (www.wwf.org.uk/barometer) în prima jumătate a anului 2014, arată că doar 11 țări din Uniunea Europeană au adoptat în legislația națională proceduri solide care ar putea controla comerțul cu lemn și produse din lemn, setând și sancțiuni mari pentru nerespectarea regulilor Aceste țări sunt: Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia și Marea Britanie.

Celelalte 17 țări (printre care unele date drept exemplu de bune practici în alte sectoare, precum Austria și Elveția) fie nu și-au adaptat legislația națională la Regulamentul European, fie au adoptat legislații care prevăd sancțiuni prea mici sau se lovesc de sisteme judiciare prea slabe, ceea ce împiedică implementarea efectivă a legii.

WWF consideră că, pentru a reduce exploatarea ilegală a lemnului și pentru a preveni distrugerea pădurilor, e nevoie de implicarea maximă a tuturor factorilor interesați în aplicarea legislației din domeniu.

WWF face apel la autoritățile române să ia în serios problema tăierilor ilegale și a comerțului cu lemn recoltat ilegal, având în vedere că prejudiciile produse prin aceste fapte ilicite amenință, de fapt, viitorul pe termen mediu și lung al sectorului forestier și al domeniilor conexe, al calității mediului
și al nivelului de trai, în general.

 Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: