Imprimă această pagină
Marți, 30 Septembrie 2014 09:32

Pământul îşi alternează polii magnetici

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Polii magnetici ai Pământului s-au schimbat între ei de mai multe ori în istoria planetei, cel mai recent eveniment de acest fel fiind acum circa 780.000 de ani. Geofizicienii care studiază câmpul magnetic au spus de ceva vreme ca o nouă schimbare a polilor magnetici se apropie, dar bazându-se acum pe date noi se pare că fenomenul planetar se va produce mai devreme decât se anticipase.

Satelitul Agenției Spatiale Europene “Swarm” a furnizat noi date potrivit cărora câmpul magnetic al Pământului slăbește de 10 ori mai repede decât s-a crezut inițial, descreșterea fiind de 5% în 10 ani, faţă de 5% în 100 de ani cum se considerase anterior. Scăderea intensității câmpului magnetic ar putea indica o schimbare iminentă, despre care oamenii de știință spun că va avea loc în mai puțin de 2000 de ani. Polul magnetic Nord pare că se deplasează spre Siberia.

Geofizicienii nu au înțeles încă întregul proces geomagnetic al schimbării polilor între ei, dar sunt de acord ca pământul se comportă ca un magnet bipolar. Centrul planetei este format dintr-un miez solid de fier şi în un înveliș exterior de fier lichid, care funcționează ca un conductor electric. Fierul lichid este dinamic și când se încălzește de la miezul interior, se ridică. Iar apoi când se răcește, se scufundă. Rotația Pământului răsucește această mișcare a fierului lichid și generează modificări în câmpul magnetic care duc la alternarea polului nord cu polul sud.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46