• Ned 2020 Web
Marți, 16 Septembrie 2014 23:02

Grădinile comunitare prind viață în marile orașe

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul, în valoare de 83,250 CHF și co-finanțat printr-un grant în sumă de 74,775.15 CHF din partea Elvetiei, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, a reușit să implice 551 de persoane care au participat la cursurile, atelierele și lucrările practice desfășurate în ultimul an. Aceștia au putut dobândi metodele și tehnicile de aplicare a permaculturii într-o „grădină comestibilă” și au format, în fiecare oraș participant, câte o comunitate de persoane pasionate de grădinărit urban.

Permacultura are drept principii fundamentale grija față de oameni și mediu, astfel încât atât individul, cât și comunitatea să-și găsescă în mod activ bunăstarea în echilibru și armonie cu natura. Natura este principala sursă de inspirație pentru lucrările și activitățile practice de grădinărit și regenerare urbană pe care Asociația le-a realizat în cadrul acestui proiect. În total, au fost amenajate nouă grădini urbane, fie ele comunitare, în curtea şcolilor sau în alte amplasamente. De multe ori, în realizarea grădinilor au participat și copii, care s-au bucurat să vadă pe viu cum se construiește o grădină de legume și să pună umărul la treabă.

Vă invităm să aflați detalii despre câteva dintre grădinile amenajate, așa cum sunt ele prezentate de organizatori pe site-ul proiectului, www.initiativelocale.ro.

București - Grădina din Satul Copiilor

Activități desfășurate:

- copiii iau la cunoştinţă multitudinea de factori care influenţează o grădină (climă, sol, orientare teren, soare/umbră, vânt, apă etc.);

- generalităţi despre plante şi modul de plantare – prezentări periodice;

- descrierea fiecărei tehnici de permacultură aplicate, însoţită de prezentarea beneficiilor respectivei tehnici;

- construirea de obiecte pentru observarea fenomenelor naturale;

- proiecții Power Point;

- atelier de desen pe teme specifice

Beneficiile grădinii:

-educație nonformală şi activități practice cu copiii;

- alimentație sănătoasă;

- spațiile verzi din curtea școlii au rol major în educația ecologică a copiilor; aceste spaţii verzi sunt în apropierea copiilor, deci asigură o integrare mai facilă a conceptelor asimilate în sistemul de valori al acestora. Grădina din Satul Copiilor îi va încuraja să petreacă mai mult timp în natură, în spirit de echipă şi nu singuri în faţa calculatorului.

- un astfel de proiect pune accent pe importanța grădinăritului asupra dezvoltării fizice şi psihice a copilului; - copiii percep lucrul în grădină ca pe o joacă şi astfel sunt mai bucuroşi, mai deschişi, mai motivaţi, mai cooperanţi; - însuşirea cunoştinţelor teoretice şi practice în vederea continuării proiectului şi în următorii ani.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Asociaţia Română de Permacultură a finalizat proiectul de amenajare a unor grădini urbane prin metode aplicate de grădinărit sustenabil în cinci orașe mari din România: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Braşov și Cluj-Napoca.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: